Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

11. april 2013

Noe av det beste fra Italia!



Hvis du på noe som helst tidspunkt skulle befinne deg i en av disse byene så MÅ du stikke innom en av Jamies restauranter!

Jamie Oliver vokste opp i foreldrenes pub, "The Cricketers", hvor han fikk lov til å utforske kjøkkenets muligheter. Dette trigget ham videre inn i en verden av mat, hvor han har gjort stor karriere.

Jamie, som om et par måneder blir 38, er allerede internasjonalt kjent for sine TV-serier med fokus på matlaging og har skrevet flere gode kokebøker. I de senere år, har han brukt mye av sin tid på å forsøke og endre unge menneskers dårlige matvaner til det bedre, både i England og USA.

Hans hjerte ligger i Italia, hvor han har reist rundt på kryss og tvers og fisket til seg gode oppskrifter og gode avtaler med kvalitets-leverandører. Det er italienske produkter av høy kvalitet han bruker i sine herlige restauranter, og jeg kan selv underskrive på at maten smaker mmmMMMMmmmm godt!!!

Alle Jamies restauranter ligger i helt særegne lokaler, og de to jeg har vært i, var tidligere hhv bank og losjelokale. Stemningsbildene nedenfor er fra Rose Street i Edinburg, hvor gjestene selv kan velge om de vil sitte og spise ved bardisken, der maten lages, eller ha eget bord. En plass ved bardisken kan anbefales på det varmeste!


For de som er sånn passe sultne, kan det anbefales å bestille "planke", som på godt norsk er det samme som en brødfjel. Planken er dandert opp med små doser av forskjellige italienske pølser som pirrer smaksløkene, som deretter går over i rødbet/gulrot-salat, som deretter går over i flere spennende oster! Maten er anrettet slik at det første du spiser av de forskjellige rettene er mildest og så øker styrken etterhvert som du spiser deg bortover planken. Som side-spise har du flatbrød eller hjemmebakte polenta-biter.

Slik danderes planken; man starter med kjøtt, og går over til oster via rotsalat.

Høres dette godt ut, kan du enkelt lage Planke selv ved et besøk til en dagligvarebutikk med greit utvalg. Jeg har vært hos Meny og kjøpt et brett med utvalgte spanske og italienske pølsesorter. Det rekker helt fint for 2 personer. I tillegg kan du kjøpe Spansk Manchego, Grottelagret ost og fersk Mozzarella. Alle ostene bør være tørre og harde, bortsett fra Mozzarellaen. Får du tak i italiensk Pecorino-ost, bør du absolutt kjøpe denne! Meny har også et brett med et utvalg av 3-4 slike harde ostetyper. Da er det bare å kjøre på med store grønne olivener og noen passe sterke chilli i lake, i tillegg til flatbrød og god italiensk rødvin.  Og ...... ja, nå glemte jeg nesten det aller viktigste tilbehøret - nemlig Chilli-syltetøy! Det MÅ man ha til ostene - og her er oppskriften:

Du trenger
5 røde paprika
4 røde chili (relativt milde)
skall fra en kvart sitron
ca. 1 kg sukker

Rens paprika og chili ved å fjerne frø og stilker. Del i små biter. Riv sitronskall (bare det gule, det hvite er bittert). Legg alt i en kasserolle. Fyll vann så det står noen centimeter over bunnen av kjelen og kok opp. Kok i ti minutter til paprikaen begynner å bli mør. Kjør til mos med stavmikser. Mål opp mengden og tilsett tilsvarende mengde sukker. La det småkoke til det begynner å tykne og er redusert til omtrent halvparten av det du startet med (det kan godt ta opp i mot en time). Hell over på rene, varme syltetøyglass og avkjøl. Skal du fryse syltetøyet, kan det være smart å bruke små plastikkposer, eller en isternings-boks, for man bruker ikke mye av gangen. :) ... for de som er engstelig for at det blir for sterkt, kan jeg opplyse om at det faktisk er like mye søtt som sterkt! Snadder, rett og slett!!!

                                                                                                                             Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar