Hvis du liker naturlige kurvmøbler, duse jordfarger, gjerne reiser til middelhavslandene pga fargeskalaen, like mye som pga temperaturen, liker avlutede og slitte materialer, kan nedenstående bilder være en stil du ønsker å ha rundt deg. Kombinert med grønne vekster og terracottafarger + noen knæsje elementer, skaper du stilen hjemme eller på landstedet!
I disse fargeskalaene er det blandet alle treslag fra lyst til mørkt, de hører alle hjemme i naturtoneskalaen. Toner av brunt er naturmaterialenes farger - fra lyse treslag som lønn og bjerk, til det mørke eksotiske. Ull og lin, bomull og silke i materialenes egne farger, kurvfletting og vevde strukturer, alt står vakker frem når kulørene dempes.Når man snakker om jordfarger tenker de fleste på fargevariasjoner, men jordfarger har også en annen mening. Litt om det nedenunder;
Jordfarger er pigmenter utvunnet av stein- eller jordforekomster. Noen blir tørket og malt til jevn finhet og brukt direkte, andre kokes eller brennes for å oppnå fargen en vil ha. De mest kjente er oker i forskjellige sjatteringer mellom gult og orange/rødt (brent leire med varierende innhold av jernoksyd), Terra de Siena (jord fra nær byen Siena i Italia som fåes både brent(mørk rødbrun) og rå (lysere mørkbrun, rødskjær), Umbra, (som også var italiensk jord) brent(brun) og rå(brun) – og Grønn jord som er nettopp det. :) Flere og sjeldnere varianter finnes også, eksempelvis grønn umbra.
Jordfarger blir brukt som kunstnerfarger til oljemaling, akrylmaling eller akvarellmaling. De brukes også som pigment for innvendig og utvendig maling av hus, med linolje, alkydolje, klister eller kalk som bindemiddel. Jordfarger med jernoksid som hovedbestanddel er lysekte og egner seg derfor godt til utendørs maling. De vanligste jordfargene til husmaling var gule og røde pigmenter med stort innhold av jernoksider, markedsført som mørk, lys eller gul oker, engelsk rødt, dodenkop og falurødt (importert fra Sverige). Mange av jordfargene blir også brukt som brekkfarger ved maling av spesielt hvite husfasader.
Røde jernoksidpigmenter ble fra 1737 til 1815 (med avbrudd) levert som biprodukt fra produksjonen av alun ved Alunverket i Grønlia ved Christiania.
Alle farger og sjatteringer kan i dag fremstilles kunstig, men blir i så fall ofte markedsført med tradisjonelt navn.
Her er tips til interiør og eksteriør som er en spennende miks av gammelt og nytt, noe som gir hjemmet ditt personlighet og varme.
Håper dette ga inspirasjon til fornyelse eller videre utvikling av allerede etablerte interiører og omgivelser forøvrig! Naturfarger er vakre og gir varm sommerfølelse året rundt!
Bilder fra Pinterest
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar