Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

31. juli 2013

Bli lys!

August er rett rundt hjørnet, og dagen er blitt 2 timer og 24 minutter kortere siden midtsommer! Jeg synes jeg har merket det først den siste uken. Vi har begynt å finne frem stormlyktene nettopp fordi det blir mørkere tidlig på kvelden! Det er utrolig koselig og da kan man jo faktisk tilgi at dagen er blitt kortere!

Om du trives med den romantiske eller den moderne stilen,
begge disse belysningene gir deg den backingen du ønsker i ditt miljø!

Litt mer permanent lys enn stearinlys, kan være greit å ha i bakhånd, og da er det et par ting man skal ha i tankene! Utebelysning skal kunne tåle litt mer "vær" enn innelys. For stemningslys på terrassen eller i hagen, er det som oftest bedre med noen velplasserte lyspunkt fremfor en lampe som sprer lyset overalt. Det er jo ikke hyggelig å bli blendet!


Disse punktene er gode å ha i bakhodet, hvis du skal planlegge god belysning ute:

* Velg kvalitet. Utebelysningen skal tåle all slags vær hele året gjennom. - Kjøp kvalitet og forsikre deg om at det er godkjente produkter du kjøper.

* Og siden utebelysningen skal tåle all slags vær, bør du sørge for at armaturet er sikret mot fuktinntrengning. Det anbefales at man til utebelysningen kun bruker IP-grad 44 eller høyere

* Tenk dybde når du lyssetter hagen. Plasser lyspunktene i utkanten av hagen heller enn helt inntil huset. Det skaper mer rom og dybde.

* Ta hensyn til naboen. Innstaller eller heng opp utelysene slik at de ikke blir til sjenanse for naboene.

* Ikke all belysning behøver være elektrisk. Skap en følelse av sommerfest med stearinlys på terrassen. Sett noen lykter med kubbelys i hjørnet eller heng små telysholdere i trærne, og la sommernatten senke seg ...... og med det sagt; - her er noen idéer til inspirasjon! :)






Bilder fra internett

30. juli 2013

Lettvint og innnnnnnmari god laksepai

Pai - er ikke det vanskelig og mye jobb da? Neida, ikke i det hele tatt - prøv denne, og den vil garantert bli en gjenganger! Enkelt som bare det, og alle ber om oppskriften etterpå! :) Da kan du bare henvise til denne siden i etterkant! :)

Kan brukes som middag i familien en helt vanlig hverdag, festmiddag eller ut-på-tur-middag.

Her er paien brukt som picknick-mat i kolonihagen.
Pakk den inn i folie mens den enda er lunken, og den
holder seg lun til dere skal spise! Deilig med hvitvin til!
Funker i alle sammenhenger, så heng deg på du også!

Her er oppskriften:

Ovnen settes til 200 grader

Paibunn:
125 g meiereismør (romtemperert helst)
200 g mel (50/50 vanlig hvetemel og bokhvete, som de pleier å ha på Meny)
2 ss vann.

Vei opp melet og skjær småbiter av smøret i melet. Kna deretter sammen til en god deig og tilsett til sist 2 ss vann som også knas inn i deigen.

Trykk ut deigen i en paiform og la den gå litt oppover kantene. Bruk en gaffel og prikk bunnen. Før du setter den inn i ovnen, klipper du ut en ring av bakepapir, og legger noe "tungt" som gjør at paibunnen ikke hever seg.  (f.eks. tørkede erter)  Forstek paideigen i 15 minutter.

Fyll:

ca 300 g røkelaks - en skive, vakumpakket. Einerbærrøket er aller best!! ;)
250 g. Cheddar-ost (Alternativt Jarlsbergost)
3 egg
2 dl melk
1/2 ts salt
Tørket eller frisk dill
hvit pepper


Skjær laksen i biter og legg på bunnen. Riv osten på et rivjern og dander rundt og over laksebitene. Pisk sammen egg og melk og tilsett krydder og dill. Hell alt sammen over paien. Avhengig av størrelsen på formen, må du tilpasse hvor mye væske det er plass til.


Stek paien i 25-30 minutter (ikke varmluft)


Bilder (c) Marit Jørgensen

29. juli 2013

Detaljer

Sommerminner gjennom linsen

Du skal sikkert ut og reise i sommer! Om så bare for å besøke familien i en annen by!

Ikke glem å ta med deg kameraet, og her er mitt fotografiske sommer-tips: Ikke glem detalj-bildene!!!
 
Det er fort gjort å la seg blende av de store vyene på steder man kanskje ikke ha vært før. Eller at du ønsker å få med heeele familien eller den vakre sjøen langsmed veien. Du skal selvsagt ta slike bilder også,  men hvis noe av hensikten med fotograferingen er at du på en eller annen måte skal lage en bilde-historie, så kreves det noe mer enn bare oversiktsbilder.


Du skal tenke på at de du viser bildene til ikke har vært med på turen og opplevelsen. De har ikke kjent varmen, smakene, luktene. De må bare forholde seg til bildene dine, og da er bilder av mange folk på stranda og oversikt over den koselige lille landsbyen, greie nok. Men bare det, gir ikke nok til å kunne formidle en historie.

Detaljer og utsnitt
Dukk ned i detaljene. Ta bilder av solkremflasken som ligger oppå badehåndkledet og med en liten flik av sanden, ta bilde av den gode salatbollen som bare smakte himmelsk, eller en detalj av vinflasken på restauranten. Da drar du seeren inn i en verden som det er lett å forholde seg til, uten alt for mange forstyrrende elementer.


Mye av hemmeligheten ligger i de nære detaljene.  Får du se et bilde - hvor hovedsaklig 90% av bildet er av en solmoden tomat, kommer også smaksopplevelsen garantert nærmere.

Få med deg oversikten. Men ikke glem detaljene!

 Bilder fra internett

28. juli 2013

En rød baron i kjøkkenet

På tide å slippe inn en rød baron i kjøkkenet! Han funker veldig godt sammen med råmarinert laks!

Rå rødbeter er en av de gammeldagse grønsakene som man kvier seg litt for å kjøpe, - rett og slett fordi man ikke helt vet hvordan den skal tilberedes... men her kommer en enkel og grei oppskrift, som gir deg ny giv! :)

Marinert skivet laks med med rødbetesalat - 
som får tennene til å løpe i vann!

Du trenger:
Skiver av rå laks (dvs ikke røket)  Beregn ca. 5 skiver på hver person
3 lime
500 gram rødbeter
1 bunt dill
litt sukker
litt honning
litt god olje

Start med å koke opp rødbetene!
Rødbeter må koke leeeeeenge, så begynn en god stund innen du planlegger å spise dem (kan evt. kokes dagen før). Er rødbetene store, må de koke oppmot en time, er de møre er de ferdige. Avkjøl.

Siden marinerer du lakseskivene slik:
Press saft av 2 stk lime og bland sammen med 1 ts sukker, litt salt og pepper samt revet limeskall. Legg lakseskivene utover på et stort fat. Pensle den godt sammenrørte marinaden utover lakseskivene.


Så lager du rødbetesalaten:
Skjær opp rødbetene i små terninger. Pisk sammen dressingen, bestående av saft av 1 lime, 1 ss honning, 2 ss olje og oppklippet dill, og bland med rødbetene. La stå 5 min før servering.


Server lakseskiver med revet limeskall og rødbetesalat sammen med ristet loff! Garantert success!

Velbekomme


Bilder fra internett

27. juli 2013

Nå er de klare!

Nå er de klare for innhøsting de fleste steder! Noen har kanskje litt tid igjen, men da er det bare å ha litt mer tålmodighet! 50% av alle hager har de, men hvor mange som går til skrittet å gjøre noe med de, er et godt spørsmål!

Ønsker du å slippe å rense ut stilkene etter høsting,
bør du bruke en gaffel når du høster - da kommer ikke stilken med


Kanskje er du usikker på hva du kan gjøre med Ripsbærene? Man har alltid hørt om ripssaft, men etterhvert er man jo blitt fortalt at saft inneholder mer sukker enn sundt er, og hva lager man da? Er det ikke egentlig en haug av udetonerte, sure bomber på stilker - som bare henger der og SER lekre ut, men smaker som sitron?


Visste du at rips har vært brukt i husholdningen siden 1600-tallet? Grunnen til det, er at de er stappfulle av C-vitaminer, og andre kilder til dette vitaminet var vanskelig å finne i riktig gamle dager. Bærene er supersunne og inneholder bl.a. kalsium, fosfor og 8,5 mg jern pr. 100 gram bær. De er mageregulerende og bladene kan faktisk brukes i salatbollen.

Rips er et bær som både brukes som statist for å tykne andre typer syltetøy og samtidig kan spille hovedrollen i mange gode retter. Bæret er også veldig godt å legge vin på - med en perfekt syresammensetning - på lik linje med druer!


De henger der og ber om å bli plukket! Hvorfor ikke starte ditt rips-bekjentskap med å lage denne supergode desserten eller "kaffetilbehøret" som gjør suksess en deilig sommerdag;

Rips behøver normalt ikke å rengjøres, men en skylling kan være smart!

Marengs med rips

Ingredienser

8 stk marengs (pikekyss)
3 dl rips
5 dl kremfløte

Slik gjør du:

La ripsen ligge 1 time med melis, for å søtne bærene
Visp fløten til krem, men ikke for hardt. 
Ha kremen i en serveringsbolle og pynt med marengs.
Strø rips oppå kremen, innimellom  marengsene.

Versegod - det er servert! :) 

Ummmmmmm - :D


Bilder fra internett +
Geir Jørgensen

24. juli 2013

FRAPPE ... eller skal vi si nyyyydelig iskaffe

Første gang jeg smakte FRAPPE var det som om jeg var tilbake i barndommen og smakte is på en varm sommerdag!! Frappe var vidunderlig og avkjølende ... problemet var bare å kun bestille én - ihvertall max to! Den er mest brukt i sør-europa, men det er på tide at vi her hjemme også får nyte av den herlige drikken som hører sommeren til!


Det er utrolig enkelt å lage, tar 5 minutter og du trenger bare en blender (evt. en elektrisk drinksmixer) og følgende ingredienser:

1 kopp kaldt vann
Pulverkaffe
Sukker (kan erstattes med vaniljeis! Ummmmm!!)
Melk (valgfritt)
Isbiter
+
Brede sugerør

Slik lager du den:
1) Tilsett 2-3 ss med kaldt vann, 1 ts pulverkaffe og sukker (evt. iskrem) i beholderen.
2) Sett på lokket og la det vispe til det blir et tykt skum.
3) Hell skummet i et høyt vannglass, tilsett ca. 2 - 3 dl. kaldt vann + knuste isbiter + evt. melk hvis ønskelig.
4) Rør alt sammen og server med sugerør


For de som ønsker; kan også Bailey eller Kalua likør tilsettes.



Tips:
Hensikten med den første mixen er å lage så mye skum som mulig - jo mer jo bedre!
Hvis du ikke har mixer, kan du bruke et syltetøyglass med tett lokk og riste masse!
Hvis du ikke liker isbitene, kan du bruke litt mer kaldt vann istedet...... MEN
ved å bruke iskrem tar det kaffesmaken til nye høyder - absolutt verdt å prøve!!!

Bilder fra internett

22. juli 2013

21. juli 2013


Livet i kolonihagen fortsetter! Fuglene synger og freden er påtagelig! Solen steker og våre hyggelige hjelpere står på så svetten siler, men smiler fra øre til øre allikevel! Kolonihagehytten tar form og vi løp og kjøpte maling. 10 liter holdt akkurat til første strøk, så min kjære raste avsted etter en ny 10-liter rett før stengetid lørdag. Planen var å ha malt hytta 2 ganger rund baut innen mandag.

 



Sånt er jo greit å planlegge, men når fargemaskinen i malebutikken gir deg en helt annen farge, selv om fargekoden på lokket av boksen sier det samme som den første, blir det bare irriterende!

På grunn av dette, fikk vi ikke malt mer enn såvidt litt grunning av dører, Visir på vindskier og vinduskarmer og noen småpytlerier. Man kan trygt si at man er over gjennomsnittet ivrig, når man blir irritert over ikke å få stå i skyggen og male - istedet for å reise ut til svabergene en strålende vakker soldag som dette.



Igår fikk vi vårt første besøk i Kolonihagen! Kjempekoselig var det! Tone og Trond dukket opp med lille Oban! De hadde med seg mat og vi tok en pause i gresset!


Picknick i kolonihagen er ikke å forakte! 
Bærene i hagen er nå iferd med å modnes! Det er et herlig skue! Rips, Solbær, Kirsebær, Jordbær og Bringebær - vi svømmer i dem! Jeg gleder meg til å lage saft, syltetøy og rå-rørte bær.
Det finnes ikke noe herligere å spise bær som man selv har vært med på å drive frem! ... og så gjentar jeg meg til det kjedsommelige - de er IKKE sprøytet!! Juhuuuu! :D





Bilder (c) Marit Jørgensen

21. juli 2013

Barndomsdrømmen, som ble successbedrift

Da jeg var ung, skrev vi i minnebøkene til hverandre og ofte skrev vi noe slik som "Jeg kjenner ei jente, så kjekk og så grei - men kjære-allverden, det er jo deg!" :)

Dette hadde vært helt passende å skrive i Nirus minnebok, og nå skal jeg fortelle dere om henne.
En god venninne, som har fått det til! Hennes success er basert på en drøm, men også på jernhard viljestyrke, stahet, fornuft, pågangsmot og en stor porsjon utholdenhet!

Jeg husker jeg satt på skolebenken sammen med Niru for mange år siden. Hennes visjon gikk det ikke an å rokke ved, og se selv her hvordan hun sakte men sikkert har bygd sitt imperium "sten på sten":

2003: Masalamagic startet av Niru Kumra.


2004: første indiske kokebok laget i Norge Índisk mat norske fat´- anmeldt til terningkast 6

2005: etablerte første indiske kokkekurs-senter og nettbutikk, med salg av krydder og indisk utstyr.


2007: første mat- og kultur reiser til India med kokekurs i India. Se ´Lukten av India´av NRK

2008: laget dvd for digitalt indisk kokkekurs ´Indisk mat norske fat´.

2009 / 2010 : Bidrag i forskjellige aviser/ ukeblader og tv-programmer innen indisk mat (GMN, Frokost TV, Matlyst, Sommeråpent)  

2011: Første norsk-indiske produsent av produktserie med egne oppskrifter. 

Niru var bare ni år da hun begynte å lage mat og notere oppskrifter. Bestemor, som var husstellærer, ga henne karakterer etterhvert som måltidene ble satt på bordet og teknikkene fra hjemlandets kjøkken satt som de skulle. Spiren til Masalamagic ble nok født her!

Faren kom først til Norge tidlig på 70-tallet og etterhvert flyttet resten av familien etter. Etter noen år som prosjektleder i det private næringsliv, savnet Niru matlagningen så mye at bestemte seg for å følge kallet om å presentere indisk mat på norske fat!  Det har hun klart til gangs!

Mange tror indisk mat er uhorvelig sterkt, og umulig for oss nordmenn å innta, - noe som er helt feil, ifølge Niru. Indisk mat er rikt krydret, men styrken er skjult i tilbehør som chutney og der kan du justere styrken selv. 

Niru har hatt god støtte fra hele familien underveis, og uten dem hadde hun ikke klart det, sier hun med et stort smil! Min kjære har bare vært positiv og hjelpsom underveis, mens jeg har realisert av drømmen min! Junior har vært med de fire siste årene. Han er nå ferdig med Bachelor studier på NHH og har i tillegg gründerskole fra Berkley. I ham får Niru hjelp til å starte en egen salgsavdeling, noe som vil gi friskt nytt tilskudd til bedriften.

Status for 2013 er som følger:
* Varemerke registrering i Norge og India

* NorgesGruppen har valgt 10 av 23 produkter i frivillig sortiment

* Lansering med presse, indiske ambassaden og oppskrifter fra NG

* Distribusjon til ca 150 dagligvarebutikker og helsekost

* Demonstrasjon i butikk

* Egen App, Facebook, Twitter, Webside

Alle produktene til Niru er nå også tilpasset storkjøkkedrift.

Siste spennende hendelse i Masalamagic er en herlig mat- og kulturreise til India i November. Her vil du få oppleve litt utenom det vanlige ved bl.a. å bo på og få kokedemonstrasjon på et vaskeekte indisk slott! Mer informasjon om dette finner du på http://www.masalamagic.com.

Dette er bare noen av opplevelsene du får - hvis du blir med Niru på en av hennes fantastiske turer til India!
Niru er en ettertraktet foredragsholder og reiser land og strand rundt. Hun har tatt til orde for de med cøliaki og har komponert mange retter spesielt satt sammen for de med denne sykdommen.

Det indiske kjøkkenet er basert på den eldgamle lærdommen "Ayurveda" og det indiske kjøkken er bygget opp rundt de 5 smakene; sur, søt, salt, skarp og bitter, og ut av disse kommer de herligste retter, selvfølgelig basert på deilig indisk krydder.

Det er ikke få som har deltatt på Nirus matkurs i hennes lokaler sentralt i Oslo. Nyskjerrige nordmenn står faktisk i kø og mange firmaer bruker hennes matlagningskurs i sammenheng med teambuilding og julebord. Og når "engstelige" kursdeltagerne sier de foretrekker middels styrke, fastslår Niru at dagens chutney skal få tre grønne chili, selv om hun selv tåler både åtte og ti! Uten frø? Nei, med frø, selvsagt. Det er der smaken er konsentrert! Og hvis du er uheldig og kommer i brann - drikk kefir eller kald melk. Det slukker best!

Vakker borddekning i Nirus kurslokaler i Oslo

Fra Nirus kommende bok, deler hun her en forfriskende oppskrift, som passer når som helst og til det aller meste. Det er passende å bruke frisk mango nå i sommervarmen,  men med hennes mangopuré på glass, fra MENY-butikken, kan den lages året rundt :)

 Nirus Mangolassi
300 gr mangopuré
2-3 ss sukker
5 dl kefir
1-2 dl vann
Noen isbiter

Blandes som en smoothie med en stavmikser. Serveres kjølig.

Er du nyskjerrig på kurs/foredrag/India-tur eller bare har lyst til å ta kontakt med Niru; gå inn på http://www.masalamagic.com for mer informasjon!

Bilder (c) Niru Kumra/Masalamagic

20. juli 2013

Fiskebäckskil - ren idyll!!!


Det var fredag og min kjære ringte meg på jobben kl. 14:30! "Når du kommer hjem har du akkurat 15 minutter på deg til å pakke en bag, og så skal vi på week-end tur" - sa han!

- Jammen, skal jeg pakke pent tøy for hotell, eller er det by-tøy eller ... eller ... eller ???!!! Jeg MÅ vite litt mer!!!
- Neida, du MÅ ikke vite mer! :) Bare pakk med klær du føler deg komfortabel i. Vi skal hjem igjen søndag!

Jeg satt som en forvirret høne og funderte over hva jeg skulle pakke .... var det shopping i London som var på programmet? Var det København med sine blide barer og restauranter eller kunne det være en tur i Norge  -  et eller annet sted vi ikke har vært?

Jeg oste hjem og pakket en enkel bag, med noen enkle klær jeg syntes ville passe uansett situasjon og fikk beskjed om å ta plass i bilen. Turen gikk over Oslofjorden og inn i Sverige.... Vi kjørte lenge, men forbi avkjøringen til Stockholm ... hmmmm, jeg ga opp å forsøke å ta kontrollen og lot meg rett og slett bortføre til ........  

Fiskebäckskil! Ja, du leste riktig!! Ikke lett å uttale sånn rett på sparket - men ikke la navnet forstyrre - det var et vidunderlig sted helt ute i havgapet. Hotellet het Gullmarstrand og var bare "underbart" med deilige luftige rom og en spisesal som var tatt ut av Astrid Lindgrens beskrivelser.

Solen var med oss og vi vandret rundt på den lille halvøya, som nærmest levde i sin egen boble.... små, velholdte idylliske skipperhus, koselige frodige hager og nesten ingen biler. Veiene var små og trange og uansett hvor man kikket, lå havet som et bakteppe for de vakre omgivelsene!

Vi ble fortalt at Fiskebäckskil vokste opp på grunn av den gode sildeperioden på 1500-tallet, som lokket til seg lykkejegere som ville tjene en god slant. Etter at silden forsvant, gikk næringen over til skipsfrakt og bebyggelsen vitner fremdeles om gamle velstandstider! På begynnelsen av 1900-tallet oppdaget sosieteten den vakre og idylliske plassen og det ble populært for den lokale befolkningen å leie ut sine boliger til sommergjestene. Helsebadene poppet opp som fluesopp, og rekreasjon og tang-bad, ble en ny levevei.

 

Jeg unner alle et stopp i Fiskebäckskil! Her får man roen og samtidig dramatikken fra et hav i bevegelse! Jeg vil tro at dette stedet er like interessant sommer som høst.  

På den andre siden av fjorden ligger Lysekil og har du lyst på litt mer livlig byliv, kan Lysekil by på både historie, Havets Hus og tradisjonelt svensk småbyliv med strandpromenade og utflukter videre til andre deler av skjærgården. Til Lysekil tar det 15 minutter med ferge.

Bilder (c) Geir Jørgensen

17. juli 2013

Sval, svalere, svalest!


Når solen steker og svetten siler - ja, da trenger vi noe å avkjøle oss på!

Dette er en deilig og svalende drink, som kan anbefales - såfremt du ikke skal kjøre bil etterpå! ;)

Løp og kjøp Vodka (hvis du ikke allerede har en sjatt stående i skapet), en stor vannmelon og noen mynteblader ... og du er i mål!

Du trenger:
1 hel vannmelon
2-3 cl. vodka pr person
Isbiter eller knust is
Litt sukker - just in case, men smak deg frem først!
Noen mynteblader til pynt

Slik gjør du det:

Del opp vannmelon-kjøttet i små biter og kjør de i blenderen.
Tilsett vodka og evt. sukker (normalt er melonen søt nok i seg selv!!!)
Hell i glass eller mugge, tilsett is i den form du ønsker og pynt med mynteblader.


Enkelt og veeeeeldig godt! :)   God sommer!!!
Bilder fra internett

16. juli 2013

Gjenbruk!

Har du ferie og er sluppet opp for idéer over ting man kan finne på?

Da kan disse små lampene være en idé å prøve seg på. De er vel søte og det gjør jo heller ikke noe at de er billige? Husk at hvis du skal bruke de ute, hengende f.eks. under trær, må du bruke el-materialer som er tilpasset utebruk.

Et hyggelig, og kanskje litt landlig innslag, hvis du har lyst på litt forandring! Brukt ute, med svake pærer, gir dette veldig hyggelig belysning når mørket siger på!

Bilder fra internett

15. juli 2013

Sundt hverdagsbrød


Fullkorns-speltbrød


Å bake brød som tar litt lang tid, gir deg muligheten til å få unnagjort andre ting samtidig - og plutselig er som om du nesten ikke merket at du også bruker tid på å bake brød! Noen av disse tingene kan du gjøre mens du baker; støvsuge, lese, trene, rydde, ringe, sette på en vask, hente posten, sende sms, skrive en mail ... det er ikke måte på! Og når du da atpåtil, på slutten av prosessen, blir belønnet med en deilig duft av nystekt brød i hele huset ... som løfter humøret til positivt +, ja da er det ingen grunn til å løpe og kjøpe brød med masser av E-stoffer på butikken!





Langtidshevet fullkorns-speltbrød smaker utrolig godt! Pynt det med friske rosmarinkvister innen det serveres.

Til 2 stk. trenger du:

15 g gjær
8 dl vann
2 dl yoghurt naturell (Skyr kan også brukes)
1 ts havsalt
1 ss akaciehonning
2 ss rapsolje
500 g fullkorns-speltmel
Ca. 600 g hvetemel
Friske rosmarinkvister

Sånn gjør du:

Dag 1:
Rør gjæren ut i vannet, og tilsett yoghurt, salt, akaciehonning og olje. Fullkorns-speltmelet blandes inn, og hvetemelet tilsettes litt etter litt. Rør helt til deigen er uten klumper. Dekk bakebollen med en plastikkpose, og sett den i kjøleskapet over natten.


Dag 2:
Del deigen i 2, og sett de to brødene på en stekeplate dekket med bakepapir. Deigen skal ikke slås ned. Brødene pensles med vann og settes i en 200° varm ovn. Bak brødene i 30-40 minutter. Bank i bunnen av brødene. Høres det hult ut, er de ferdige. Avkjøl brødet, og pynt det med friske rosmarinkvister ved servering.

Lykke til!

Bilde fra internett

13. juli 2013

Bærekraftig struktur



Vår hage er på 12 kvadratmeter dyrkbar mark og 12 kvadratmeter platting. Ikke akkurat noe å skryte av i størrelse, men det er da viktig å lage en bærekraftig struktur - eller kanskje et godt "bakteppe".

I en hage er det blomstene de fleste legger merke til, men det er faktisk bladverket som bærer og er skjelettet for hagens skjønnhet!

Det er derfor viktig å ha varierende bladverk, og noen ganger ville jeg nesten anbefalt å lage hagen utifra bladverket og få med de blomstene som en bonus .... selv om jeg ikke tror at jeg ville fått med så veldig mange på det! :)

Nedenunder åper jeg at dere kan få inspirasjon til å tenke mer bladverk, og disse er alle fra vår hage.


Husk at bladverket består, men blomster er forgjengelige! 

Druer og Cotoneaster
Erteblomster og jordbær
Høstormedrue og Passionsblomst
Salix Helvetica (nordens oliven) og Bregner
Ormedrue og Eføy
Bacopa og Hosta
Trønderrose og Pelargonia
Akeleier og Japansk Viftelønn

Kattebusk og Valeriana


Hosta og Hvit Storhjelm
Bilder (c) Marit Jørgensen