Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

2. mars 2014

Bomber fulle av næring!


 Deilig, lett snacs!

På denne tiden av året skorter det litt på muligheten for å kunne dyrke sin egen mat, men du har en mulighet! Dyrk spirer! Enkelt og godt! Vi voksne vet at det er sundt og barna synes det er gøy å følge med på utviklingen.

Spirer er bomber med næring og er fri for giftstoffer. Du kan velge mellom mange typer, og fra de mest alminnelige Karse- og Alfalfaspirene til Rødbete-, Rødkål-, Brokkoli og Ruccola- og Mungbønnespirer.

Når de næringsrike frøene bløtlegges for å spire, vekkes enzymer som har ligget i dvale til liv igjen. Disse enzymene forvandler karbohydrater til enklere sukker, proteiner til frie aminosyrer, og tillegg frigjøres mineraler. Spirene kan også få vitaminer og antioksidanter til å øke i mengde. Dette kan være med å minimere risikoen for sykdommer og diabetes, hjerte- og karsykdommer samt kreft, sier Øystein Dreyer fra Velg Sunt.

Dyrk de på denne måten:

Fyll et par spiseskjeer frø i en beholder. Bruk et syltetøyglass eller kjøp en egen spireboks i helsekostbutikken. Hovedsaken er at beholderen skal være gjennomsiktig, så det er lett å se spirenes prosess og om de evt. trenger mer vann.


                              

Det blir mye spirer av frøene, så prøv deg først frem med et par spiseskjeer. Første natten skal frøene bare svelle, og da liker de å stå mørkt (f.eks. i kjøkkenskapet). De sveller opp til nesten dobbel størrelse før de begynner å spire. Etter en ”svellenatt” siler du fra ”svellevannet” og skyller med rent, kaldt vann. Husk at alt vann skal ut av beholderen innen du setter spirene tilbake. Skyll spirene 1 – 2 ganger daglig, og i prosessen fremover kan de godt stå på kjøkkenbenken.



Tid frem til spiring avhenger av hvilken type frø du har valgt og temperatur i rommet.

Alfalfa skal få små grønne blader mens bønner skal vokse til spiren er like lang som selve bønnen.

Du kan lage en enkel salat av spirer! Spis de som forrett eller tilbehør, eller bare på en sandwich med godt krydder på. Det er også kjempegodt sammen med hardkokt egg og tomat.


Lykke til! 


 Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar