Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

6. mars 2014

Har ikke hage .....

Det er mange som ikke har hage. Og kanskje ønsker de seg det heller ikke! Alle har dog et behov for å kunne gå ut og trekke frisk luft, og kanskje har du en balkong eller en terrasse til din disposisjon? Det er ikke enkelt å stå på et par små kvadratmeter og se for seg hvordan man kan skape stemning på en så liten plass, men for fortvil ikke  -  nedenunder gir jeg deg noen inspirasjonsbilder!

Vet du forresten forskjellen? Her er definisjonen:

Terrasse:
En terrasse er et planert område på bakkenivå, eller på tak av bygning, eller deler av bygning, som er plassert ved fasaden. Terrasse er et fransk ord som har sin opprinnelse i det latinske terra som betyr jord. Området er gjerne avgrenset av støttemur eller brystning.

En terrasse kan også ha et dekke av tre, stein eller betong. (Dette dekket er grunnen til at man i USA kaller slike terrasser for deck). Terrassen er oftest plassert slik at det ikke er innsyn fra husets forside.

Balkong:
En balkong er et fremspring på en husfasade (over første etasje) der gulvet ofte er en fortsettelse av gulvet i rommet innenfor. Balkongen bæres som regel av horisontale bjelker fra gulvet innenfor eller støttes opp av konsoller. Den kan også henge i skråstilte opphengsstag som er festet i vegg eller tak. Balkonger er ofte omgitt av balustrader. En balkong bør ikke forveksles med en veranda eller en altan. En spesiell type balkong er en såkalt fransk balkong som egentlig ikke er en balkong, men bare et rekkverk på utsiden av såkalte franske vinduer.
Slottsbalkongen er faktisk ikke en balkong, men en altan. Dette fordi slottets altan er taket på en buegang.

Ordet balkong kommer fra det italienske balcone, som er det samme ordet som det svenske balk, og det norske bjelke.

Noen synes det kan være litt vanskelig å en personlig stil på balkongen eller terrassen, så derfor - herved - litt inspirasjon fra hagemessen i Stockholm.  Versågod!













.... og da er det kanskje på sinn plass å slå fast; at kanskje de fleste faktisk har ... en veranda! Og en veranda er:
 1. Et ytre oppholdsrom innebygget eller tilbygget i en bygning med en eller flere yttervegger fjernet , eller erstattet av glassvegger (glassveranda).

En veranda kan ligge i alle etasjer, og oftest har den tre vegger, gulv og tak, og er en del av bygningen, eller tilbygget slik at den er et uterom med minst to vegger, gulv og tak. Adgang til slik veranda er som oftest fra innsiden. I villaer fra slutten av det nittende århundre er det ofte verandaen et toetasjes tilbygg, med hageadgang fra verandaen i første etasje. I det tyvende århundre er verandaen særlig kjent som uteplass i blokkleiligheter. Her kan man si at verandaen er innebygget, da taket på den ene verandaen er gulvet på verandaen i etasjen over, og sideveggene er også sidevegger i naboenes verandaer. Disse løper i hele bygningens lengde. Disse verandaene har rekkverk, mur eller balustrade på den "åpne" siden. Og ofte er den "åpne" siden utstyrt med en glassvegg som kan åpnes og lukkes.

2. Et overbygget tilbygg til hus. Med adgang både fra innsiden og utsiden. Den løper i hele,- eller deler av,- bygningens fasade i første etasje.

Denne type veranda kalles gjerne porch i USA. Ordet veranda antas å komme fra språket hindi

 Bilder (C) Marit Jørgensen

2 kommentarer:

  1. Fin oversikt du har laget og fine bilder fra Stockholm :)

    SvarSlett
    Svar
    1. Tusent takk "Et nytt landsbyliv". Man må jo legge ut litt for de som ikke har hage også! :)

      Slett