Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

14. mars 2014

En skank her og en skank der ....

Visste du at for bare få år siden var det slik at slakterne kastet lammeskanker etter kundene? Neida, ikke fordi de var aggressive, men fordi de mente at det ikke var kjøtt for mennesker. Nå har plutselig lammeskankene blitt delikatesse og jeg kan skrive under på at det er smadder godt! :)


Om det ikke ligger fremme i ferskvaredisken, kan du spørre om de har det bak på lageret eller i frossen tilstand. Har ikke butikken det inne, kan de garantert bestille det for deg. Bare spør og regn med at det kan ta et par dager innen de kommer, så planlegg i god tid.

Når det gjelder mengde er 1 lammeskank for lite til en person, samtidig som 2 er litt mye, så regn 1,5 per person - men det kommer selvfølgelig også an på størrelsen pr. skank.

Skankene er rett og slett leggen på lammet. Ikke lammelåret, som har vært mye mer brukt - men leggen!

Følg denne oppskriften, og du kan glede deg til et deilig, smakfullt måltid! Server gjerne en litt tung, god rødvin til ... med et glass vann ved siden av. Har du først smakt det, er det ikke siste gangen du lager det! Det garanterer jeg!

Ovnen stilles på 180 - 200 grader

Til 4 personer trenger du:

4 (evt. 6, hvis små) lammeskanker
1 ss provence-krydder 
Litt frisk rosmarin
salt og pepper
3 gulerøtter
300 g kålrot
1 løk
6-8 hvitløksbåter
200 g sellerirot
2 dl. hvitvin
aluminiumsfolie

Slik gjør du:

1) Skrell grønsakene og kutt de opp i fingertykke biter.

2) Finn frem en ildfast form som har plass til alle skankene (eller bruk langpannen), hell grønsaksbitene i denne, krydre med noen kvister timian og fordel hvitvinen over.

3) Spekk skankene med hvitløksbåter. Du kan gjerne dele de på langs før du stikker de inn i kjøttet.
Gni de inn med salt & pepper, provence-krydder og frisk rosmarin, og stek de på middels varme i en jernpanne/gryte. De skal være gyldne hele veien rundt, og hvis du ikke har stor nok panne/gryte til alle, steker du bare én og én.


4) Når skankene er fine og gyldne, plasseres de oppå grønsakene og hele formen dekkes med folie. Sett inn i ovnen, som nå skal være 180-200 grader.


5) La kjøttet steke i 1,5 - 2 timer. Skankene er ferdig når kjøttet løsner fra benet. Sjekk underveis, slik at kjøttet ikke blir tørt. Hvis det virker tørt, fyller du på med mer væske (hvitvin). Husk at aluminiumsfolien skal være på under hele stekeprosessen.

Lammeskank smaker godt sammen med hjemmelaget potetstappe (gjerne av mandelpoteter). Server skankene sammen med grønsakene fra stekeperioden, potetstappe, sjy fra steken og frisk rosmarin.

Bon apetitt! :)



 Bilder (C) Geir Jørgensen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar