Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

28. februar 2014

JAPP-kake til helgen!

Takk Google - for hjelp til å få bloggen tilbake! Ganske forferdelig følelse når snart et helt årsverk tilsynelatende er blitt borte i det store intet!

MEN nå er SESONGER igjen på banen og dere skal få oppskriften på den gode kaken jeg lovet. Denne oppskriften fikk jeg av en god venninne som faktisk ble avhengig av den, så vær forsiktig - den kan være vanedannende.


Denne sjokoladekaken er noe utenom det vanlige! Supergod, enkel å lage i tillegg til at du får mange forskjellige smaker i en skjønn forening! GOD HELG alle sammen! 

Stekes ved 180 grader i ca 35 min

Du trenger:

80 g mandler eller andre typer nøtter
3 stk. Japp – sjokolade
400 g sukker
450 g mel
6 egg
1,5 ts vanilje essens
¼ ts salt
200 g mørk Dronning-sjokolade (kokesjokolade)
300 g smør

Kutt opp 80 gr mandler i små biter. (Du kan godt bruke nøtter i stedet, om ønskelig)

Rist mandlene på en tørr varm panne, inntil du kjenner duften av mandlene, da tar du dem av platen og legger dem til side.

Kutt opp 2,5 japp i små biter og legg til side.

Pisk sammen 400 g sukker, 6 egg, 1,5 ts vanilje-essens og 1/4 ts salt.

Smelt 200 g Dronning-kokesjokolade og 300 g smør over vannbad. (Du kan også smelte smøret for seg selv og blande de 2 ingrediensene sammen etterpå)

Rør alt godt sammen.

Bland sjokoladeblandingen og eggedosisen, og rør til det får en jevn farge. Bland inn 450 gram mel.
Rør deretter inn Japp- og mandelbitene.

Hell oppi en firkantet form (ca. 26 cm) og kutt opp en halv japp i små biter og strø over. Stek ved 180 grader i ca 35 min.



 Bilder fra internett

27. februar 2014

Skjerp appetitten før helgen!

Det sies at; det er det man spiser hver dag man legger på seg av - ikke det man spiser en gang iblandt!

Akkurat det uttrykket har jeg festet meg ved, - må si jeg liker det umåtelig godt, og det passer liksom inn i mitt liv! :) Jeg elsker søtsaker - og for at dere skal kunne glede dere ekstra til morgendagens kakeoppskrift, har jeg en liten appetittvekker her.

Enjoy!



Bilder fra internett

26. februar 2014

Gjør som disse!!!

Idag har jeg bare ét budskap;

gjør som disse; 

NYT LIVET 

og kast alle oppfatninger om at man skal holde seg innenfor A4standarden!


Livet blir ikke mer enn hva du selv gjør det til 

- så hvorfor ikke slå seg selv litt løs! :D


Bilde fra internett

25. februar 2014

Mye inspirasjon her!


 SNART VÅR!!!


Selv om vi vinteren igjennom skulle sittet med nesen begravet i hageblader og bøker, og planlagt endringer i hagen eller en helt ny hage, skjer det jo ikke! Fakta er, at vi i de fleste tilfeller, først våkner opp av vinterdvalen når sneen begynner å smelte og vi ser flekker av jord eller asfalt i skråninger og på vei.

Skulle du ønske inspirasjon, har du nok å ta av. Ta en tur innom biblioteket, sving innom nærmeste store Narvesen-kiosk eller gå på nettet! Det er mye inspirasjon å hente, uansett hva du ender opp med å titte i!


I Norge har vi ikke så mange hageblader igjen, dessverre – og de vi har, er ofte oversatt fra svensk eller dansk, noe som tilsier at man må ta oversettelsen med en klype salt. Greit nok at teksten er oversatt korrekt, men ofte har ikke oversetter ”omformet” til norsk klima og da hjelper det lite å si at ”planten er vinterherdig”. Det er som kjent store klimatiske forskjeller mellom våre naboland. 

MEN tar du dette i betraktning, kan du lese både Hagen for alle, Trädgård och Blommor, Drömhemoch trädgård, Allt om Trädgård, Hem ljuva hem – Trädgård og Claus Dalbys hageblogg - uten at du lar deg forvirre!

Det norskeste som finnes er vel Hageselskapets eget blad, Norsk Hagetidend, som du får inkludert i medlemsskapet eller kan kjøpe uavhengig i bladkioskene.

Kikker vi til hagelandet over alle hageland, England, finner vi bladet, Gardeners World. Her er masse inspirasjon, ikke bare om prydelige hager men også mange praktiske tips.


Garden Illustrated, er et annet engelsk blad, med en litt stringent stil. Ikke så jordnært men mer eksklusive reportasjer fra store parkhager.

The English garden, synes jeg er folkelig og bra, med mye informasjon som ved litt tilretteleggelse kan brukes her på  berget.


Mein schöner garten er også verdt å ta en titt i, og forstår du tysk – har du dobbelt glede av bladet. Her er det mulig å få innspill og idéer som vi tradisjonsbundne hagenisser her oppe i nord ikke ville tenkt ut!

Sett i gang å les! Det er vår om noen skarve uker og vi vet hva som hender da! … panikk fordi hagen ikke er slik vi ønsker at den var, og husker vi egentlig hva som funket og hva som ikke funket i fjor? Hvilke planter sto egentlig i dette bedet og trivdes de? Hvilke var det som skulle deles og hvor skulle man plassere fradelingene?
La meg gi deg et tips; hvis du er i villrede og ønsker en sparringspartner – ta kontakt med en hagerådgiver. En idétime med en hagedesigner er en gjennomgang du ikke vil angre på og du får et referat i etterkant som du kan holde deg til! Dette vil ikke koste deg mer enn at du sitter igjen med en god følelse av kontroll og valuta for pengene. Ta gjerne kontakt i dag på http://www.hageplanlegging.no  Jeg sitter klar til å hjelpe deg uansett hvor i landet du måtte befinne deg! 

 


 
Bilder fra internett

24. februar 2014

På en snurr.....

Jeg kan ikke fraskrive meg at jeg er over gjennomsnittet glad i god mat og drikke! Fra å være litt likeglad i mine unge dager, har ernæring og matlaging bitt en interesse som gir meg mye glede og mange spennende utfordringer.

Skal også innrømme at jeg av og til havner på en av de bloggene som virkelig velter seg i goodis, og idag klarte jeg ikke å stå for disse kanelbollene fra Kristine fra detsoteliv-dot-no.

Her er oppskriften, men ikke skyld på meg hvis du forspiser deg! Det er en utfording å holde seg til kun noen få....


Du trenger til deig:
♥ 50 g gjær
♥ 6 dl melk
♥ 200 g smør
♥ 150 g sukker
♥ 1 egg
♥ 2 liter hvetemel

Til fyll:
♥ 50 g smør
♥ 4 ss sukker
♥ 2 ss kanel
..... jeg tror også det kan være supergodt med noen rosiner i .....

Til pynt:
♥ 1 egg
♥ 1 ss melk
♥ perlesukker - jeg brukte rå-sukker, og de fungerte også fint.


Slik gjør du:

Smelt smør og bland med melken. Varm smørblandingen til den er lunken (37°C). Smuldre gjæren i en bakebolle og løs den opp i en del av smør- og melkeblandingen. Tilsett resten av væsken og sammenpisket egg. Bland så i sukker og mesteparten av melet. Elt deigen godt og hev til dobbelt størrelse - ca. 60 minutter.

Del deigen i 2 emner. Ha resten av melet på bakebordet og kjevle ut hvert emne til rektangulære leiver.

Smelt smøret til fyllet og pensle på leivene. Strø jevnt over med sukker og kanel.

Rull leivene sammen fra langsiden hvis du vil ha mindre kanelboller og fra kortsiden hvis du vil ha store kanelboller. Skjær hver rull i ca 2 cm tykke skiver.
Sett skivene på stekeplater dekket med bakepapir. Etterhev bollene i 15 min.

Pisk egg sammen med litt melk og pensle over bollene. Dryss over perlesukker.

Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i 10-15 min til bollene er gyldne og gjennomstekte (se tips).

Avkjøl kanelbollene på rist.

 

Bilder (C) Marit Jørgensen

Ingredienser

50 g gjær
6 dl melk
200 g smør
150 g sukker
1 egg
2 liter hvetemel
Fyll:
50 g smør
4 ss sukker
2 ss kanel
Pynt:
1 egg
1 ss melk
perlesukker

Fremgangsmåte

Smelt smør og bland med melken.  Varm smørblandingen til den er lunken (37°C).  Smuldre gjæren i en bakebolle og løs den opp i en del av smør- og melkeblandingen. Tilsett resten av væsken og sammenpisket egg.  Bland så i sukker og mesteparten av melet.  Elt deigen godt og hev til dobbelt størrelse (ca 60 min).
Del deigen i 2 emner.  Ha resten av melet på bakebordet og kjevle ut hvert emne til rektangulære leiver.
Smelt smøret til fyllet og pensle på leivene.  Strø jevnt over med sukker og kanel.
Rull leivene sammen fra langsiden hvis du vil ha mindre kanelboller og fra kortsiden hvis du vil ha store kanelboller.  Skjær hver rull i ca 2 cm tykke skiver.
Sett skivene på stekeplater dekket med bakepapir. Etterhev bollene i 15 min.
Pisk egg sammen med litt melk og pensle over bollene. Dryss over perlesukker.
Stek bollene midt i ovnen ved 225°C i 10-15 min til bollene er gyldne og gjennomstekte (se tips).
Avkjøl kanelbollene på rist.
- See more at: http://www.detsoteliv.no/oppskrift/kanelboller#sthash.i3u51T4S.dpuf

23. februar 2014

Stil og trender

Stil og trender, mote og retninger. Det skal godt gjøres å følge med på alt sammen. Det blir mer og mer fokus på uterommet, grensene mellom inne og ute viskes ut og valgmulighetene for utemøblering er 100 ganger bedre enn bare for noen få år siden.

Hagemøbler kan være så mangt.... plastikk, bærekraftig teak, plywood, tresorter, polyrattan, peddik, jern, betong og stål ... men hvis hagen selv fikk lov til å møblere ... ville det kanskje sett slik ut?










Og selv vil jeg slå et slag for denne løsningen ...... eller kanskje ikke????  ;)

En god og avslappende søndag til alle!

..........  *  ........


22. februar 2014

Nydelig, prydelig og anderledes!


Ornamentalt gress skaper liv og enkel hage. … og da snakker jeg ikke om gressplen! Det er prydgresset som er i fokus! Noe vi nordmenn sakte men sikkert har forstått er flott! Det har vært en lang og trasig vei for gresset å gå for å overbevise oss bondeknoller at gress er mer en plen og beitemark, men det har vært verdt ventingen! Nå er det ”in” med gress i hagen – heldigvis! For det kompletterer i enhver sammenheng – som solitærer i en lekker urne, som fyll i et bed eller som et eget bed med kun gress … og så skal vi ikke glemme vannhagen, som har sine egne typer gress.


Det er flere typer som ikke er herdige nok til å overleve i vårt kalde land, men vi kan jo alltids så … og da velger jeg meg ”Stipa tenuissima”, som bør såes i disse dager, hvis den skal blomstre i juli! På engelsk kalles gresset Ponytail (hestehale), og det er en veldig god beskrivelse av utseende. Ponytail blir ca. 50 cm høy og har trådlignende blader som er samlet i en hestehale. I starten er fargen rødlig, men ved modning går de over til å være gullaktige.
Den er vakker, helt til frosten setter inn. 


Slik gjør du når du skal dyrke det selv:


1) Fyll såjord i brett med lokk. Så frøene jevnt og dekk med et tynt lag med jord. Vær forsiktig så du ikke sår for tett. Det gjør det vanskeligere å skille plantene fra hverandre når du senere skal prikle.

2)  Ponytail-gress er en såkalt kuldekrever, som må ha ”kaldt vær” for å spire. Still derfor såbrettet utendørs de første tre ukene etter såing. La det stå under et tak, slik at det ikke fylles med vann når det regner.

3) Ta brettet inn i varmen igjen etter tre uker. Det bør være minst 15 grader der de skal stå. Hold jorda fuktig, men ikke våt.

4 ) Når frøene har spiret, skal boksen stilles så lyst som mulig, og gjerne litt kjøligere. Luft spiringsbrettet hver dag, slik at luftfuktigheten ikke blir for høy. Det kan gi grobunn for sopp.

5) Når plantene har nådd en passende størrelse, slik at de kan bli håndtert (8-10 cm), flyttes de over i hver sin potte. Her skal de få stå helt frem til de skal plantes ut i hagen i begynnelsen av juni. 

TIPS: Du kan plante et par stykker sammen i samme potte, da blir det raskere til en større plante.


 

 Bilder fra internett

21. februar 2014

En tur i hagen - 20 februar 2014

I år, som alle andre år, blir man lurt til å tro at ... kanskje det blir en light-versjon av vinteren, kanskje slipper vi unna masser av sne og så ... pang! .. så sner det så det ljomer! Den velter ned i bøtter og spann og i løpet av 1,5 uker ligger det nesten 1,5 meter sne. Så.....  i løpet av 3-4 dager regner det bort, like fort som det kom. ... og DA er man like naiv igjen, og tror at NÅ, nå er det snart vår!

Det er ikke bare meg som (vil!!!) tror at våren snart er her; her er noen bilder fra hagen idag, -  og løkplantene og jeg er online - kan man si! Vi vil ha vår!!!  SNART!!!
Her titter tulipanløkene opp i tro på at våren er i anmarsj! Rødstrupen følger med på
fotograferingen fra en trygg plass under benken.

En gammel fjøslykt hviler mykt på mosen, som har fått et pudderlag sne i natt!

Rødstrupen hygger seg med frø som er falt ned på bakken fra fuglemateren.

Buksbom hekken gir deilig farge til en ellers grå og trist hage.

Hageornamenter venter i tålmodighet, men gressløken i krukken har satt fart på;
og er allerede vokst i 5 cm høyde.

Melis på mose med den gamle fjøslykten ... akkurat passe vinterstemning!

Overvintret høstlyng med pudder.

Venter på vår .... brrrrrrrrr!!

Julegranen gjør seg godt ,også uten lyskjeder!

To ting som ikke helt henger ihop - sne og lavendel.

Vakker og riktig kombinasjon.

Ikke glem fuglene!

Eføyen er grønn og flott med blondekanter av puddersne!
... og min venn, Rødstrupen, vil være med på bildet! :)

Japanlønnen står klar til å brette ut sine flikete blader over dammen, men akkurat nå er
vannet frosset, for i dag er det 4,5 kuldegrader!

 Bilder (C) Marit Jørgensen