Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

14. oktober 2013

Hamstre!

Nå er det sesong for å hamstre - vel og merke hvis du er glad i å lage dekorasjoner av naturlige materialer!

Det er nå nypene er flotte, grener kan hentes uten at du må vasse i sne, mosen er fremdeles synlig og kongler og kastanjer kan plukkes. Kanskje kan du ta grener av hagens busker og hvis du kikker deg rundt, kan det hende at du har noen flotte visne blomsterstander i bedene som lar seg bruke. Er du på fjellet, er det smart å plukke med seg litt lav, hvis du finner det og skjegg fra gamle trær er også flott i dekorasjoner.


Husk alltid å ha med en ekstra plastpose i lommen, når du er ute og går i naturen, så får du med deg det du finner uten de store problemer.

Hvis du ikke skal ha en "langtidsdekorasjon", kan du godt bruke høstløv i flotte farger. Dette holder seg kanskje max en uke, men er flott på døren hvis du venter gjester lørdag kveld. Tenk bare på hvilke farger Villvin'en får på sensommeren!

Her er en liten, inspirerende og hyggelig video 
om hva du kan få til med 
naturmaterialer du finner rundt deg!

Det er mange som kanskje lurer litt på hva som er lov og hva som ikke er lov å ta med seg fra naturen? Her er litt informasjon om naturvern og om hvor du kan lese mer om fredning;

Naturmangfoldsloven eller Lov om bevaring av natur, landskap og biologisk mangfold er en norsk lov som gir regler om bærekraftig bruk og vern av naturen. Den ble godkjent i statsråd 3. april 2009 og gir myndighetene en plikt til å vurdere tiltak, dersom natur er truet. Dens kanskje viktigste oppgave er å stanse tapet av biologisk mangfold (naturmangfoldet). Loven gjelder både på land og på sjøen, siden det er like viktig å beskytte naturmangfoldet i havet som på land.
Naturmangfoldloven innførte en ny epoke i norsk naturforvaltning. Naturmangfoldsloven ga nye virkemidler for å kunne ta vare på norsk natur, også den som faller utenfor områder som er vernet.
Naturmangfoldloven skal sikre at de mest verdifulle naturtyper overlever. Flere naturtyper er truet og befinner seg utenfor vernede områder. Et eksempel er det eldste norske kulturlandskapet, kystlyngheiene. Denne naturtypen er truet fordi den er avhengig av skjøtsel i form av beiting eller brenning.
Den eldre Lov om naturvern av 1970 ble avløst av Naturmangfoldloven, men bestod fortsatt som selvstendig ressurslov, slik at generelle mål, prinsipper og regler for høsting og annet uttak av naturresurser følger av naturmangfoldloven.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar