Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

23. oktober 2013

Fant du noe fint?


Tiden nærmer seg da vi søker oss bort fra kulde og is, og vender nesen mot varmere strøk. Der er det mye fint å se, både av natur og planter ... og av og til blir vi veldig fristet til å ta med oss "bare en liten løk eller plante hjem", for å se om vi kan få den til å overleve vinteren og kanskje plante den ut i hagen når våren kommer! 

Det var sannsynligvis på denne måten både Rynkerose eller Nyperose, som noen kaller den, og Lupin har kommet til vårt langstrakte land. De er voksevillige og sprer seg fort.... så fort at de fortrenger flere av de spede og opprinnelige planteartene vi har i Norge fra før.


Tar du med deg en plante hjem, tar du samtidig på deg et stort ansvar, hvis du bryter regelverket og smugler inn ukontrollert og ulovlig plantemateriale. En plante tatt inn i Norge uten at den er blitt kontrollert, kan føre med seg sykdom som ødelegger avlinger i jordbruket og det kan koste dyrt. Vi ser jo ikke, med det blotte øye,  hvilke smådyr, larver, virus eller egg som følger med planten - vi ser bare den flotte blomsten!


Vi tenker selvfølelig ikke på at det kan være strenge regler for innføring av plantemateriale til Norge, men det er det faktisk. Hver eneste lille plante som tas inn til et hagesenter og til blomsterhandlere, blir kontrollert og det blir signert på "sunnhets-skjemaer".

Men fortvil ikke, du kan ta med noe i håndbagasjen eller i flyttelasset; og her har du en liste som du kan ha i bakhodet når du er ute og reiser neste gang.

-   5 potteplanter (stueplanter), unntatt «forbudsplanter»
- 25 stk avskårne blomster
-   3 kg blomsterløk og blomsterknoller
- 50 porsjonspakninger av hagefrø
- 10 kg frukt, bær og grønnsaker, unntatt poteter


Ønsker du å sette deg nærmere inn i reglene, finner du de HER!

Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar