Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

10. oktober 2013

Mye godt på liten plass!


Har du liten plass i hagen, men veldig lys på epler eller pærer? Det kan bli en virkelighet, for du trenger ikke å ha treet midt ute på en stor gressplen! Både eple- og pæretrær trives med å bli espaliert - det vil si; få vokse opp ad en solrik vegg eller en mur. Vekstforholdene må du selvføgelig sjekke før du løper og kjøper et nytt tre. Pukk, som normalt brukes som dreneringsmasse rundt hus, vil ikke være en god vokseplass for treet, så du må, i så tilfelle,  få tak i et kar du kan grave ned og fylle på minst 60 cm god jord for at treet skal trives.


Kan du få tak i et allerede espaliert tre, er det kjempefint. Hvis du kun får fatt i et alminnelig, så starter du med det. Plant treet ca. 40 cm ut fra muren, slik at røttene har mulighet for å vokse ut der de lettest kan finne vann og næring.

Lag et mønster av liggende linjer på veggen/muren og spenn opp wire, som grenene kan festes til. En god høyde-avstand mellom wirene er rundt 30-40 cm.


Når sommeren kommer og nye grener strekker seg ut fra hovedgrenene, klipper du disse ned. Ved klipping, vil treet reagere med å sette blomsterstander og dermed får du frukt på de små korte grenene. På denne måten vil eplene få enda mer sol enn hvis de vokser opp inni en trekrone, så du kan forvente deg masser av godt solmodne epler! :)

Nå er tiden for å planlegge neste sommers hage-gleder, så gå ut og se om du skal gjøre alvor av denne idéen.




Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar