Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

30. september 2013

Blødere


Du har kanskje ansvaret for en bløder du ikke er klar over? Hvem vet, kanskje du har ansvar for flere? Det er en litt skremmende tanke ... ikke sant?

Men da gjelder det jo å ta action, og rett tidspunkt er nå (...og ikke vent for lenge)!
Finn frem en god seccateur (les: grensaks!!) og gå igang! Særlig de busker og trær som er blødere skal beskjæres på sensommer eller høst. Det er med andre ord de trærne og buskene som har mye sevje, som f.eks. Bjørk, Lønn, Plomme, Kirsebær og Agnbøk. Kirsebær og pommer skal endog allerhelst beskjæres imens bladene fremdeles er på trærne.

Agnbøk, Bjerk og Lønn er blødere, og bør beskjæres før sevjen stiger om våren!
Du må regne med at det uansett vil komme noe sevje (at treet vil blø), men trærne vil neppe dø av det!

De månedene som er greie å ta en opprenskning på hekker og bløder-trær, er fra slutten av juni til midten av oktober ... alt etter hvor man bor i landet. Er det kommet frost i bakken, bør man vente til våren. Det er allikevel greit å ta et overblikk og se om grener bør bindes opp før vinteren, man ønsker jo ikke at Kong Vinter skal dynge plantene ned med så mye sne at de brekker, og er tynne og skrantne når våren kommer.

Men før du går amok med hagesaksen, bør du huske dette; Alle planter som er vårblomstrende, som f.eks. Syriner, Rhododendron og Magnolia må i k k e beskjæres nå! Gjør du det, mister du den flotte vårblomstringen!
  
  
Syriner og Magnolia blomstrer om våren og skal IKKE klippes på høsten! :)




Bilder fra internett

28. september 2013

Ut på tur!

Det er nå det er flott i skogen! Fargene er fantastiske og med en sol som fremdeles er varm, så er det absolutt verdt å ta en tur, før alt blir grått og trist.


Kameraer er til for å brukes, noe vi ikke har imot. Ruten ble lagt inn i landet denne gangen og det er mye å fotografere i skogsterreng. Termoser og matpakker + Kviklunch ble pakket ned og det ble en deilig dag. Solen presset etter hvert bort et lett skylag og det ble varmt og deilig. Her er en liten billedrapport:


Alle lesere ønskes en flott høstdag med frisk luft og masser av sol!

Bilder (C) Marit Jørgensen

23. september 2013

Hokus Pokus Lavendelhekk!

Alle elsker Lavendel! Lavendel blir ofte kalt blomstenes dronning, og hvem vil ikke ha en hekk av blomsten som dufter så deilig?

 
Om det er duften, fargen, sammensetningen av de grå bladene og den spesielle fargen på blomstene eller assosiasjonene som følger med blomsten ... - ja, det er vanskelig å si, men alle faller for den!

Visste du at med litt fingernemhet og tålmodighet, kan drømmen bli virkelighet?
Lavendel kan nemlig formeres med stiklinger, og da kan håpet om Lavendelhekken ligge nærmere enn du tror! Og for deg som skal ut og kjøpe nye planter for å starte dette prosjektet; husk at den eneste Lavendelen som kan overvintre i Norge på lune steder (Herdighet ca. 5-6), er den som har det latinske navnet: Lavandula angustifolia.


Den beste tiden for å lage stiklinger er tidlig på våren, når sneen er smeltet og du får tilgang til dine allerede godt etablerte planter. Det beste for den gamle planten er nemlig å bli "klippet" når den fremdeles er i dvale (innen den begynner å produsere nye blad/blomsteranlegg). Du kan også ta stiklinger av årets skudd i august, såfremt stilkene er blitt litt tre-aktige, men da blir vekstsesongen kortere og planten får en litt spedere start.

Slik gjør du:

Fyll en drivbenk eller en pallekarm med sandjord ispedd alminnelig hagejord. Lavendel bør ha god drenering, så la det være mer sandjord enn alminnelig jord. Du kan også foreta stiklingformeringen i potter, men da er det vanskeligere å holde jevn fuktighet.

Klipp stiklinger (små grener på ca. 6-10 cm) av en sunn morplante. Blomsterknopper bør fjernes, da planten vil bruke for mye energi på å få frem denne. Tykkelsen på grenen skal være litt treen, da de bløte nye grenene lett visner eller dør av soppangrep. Stikk grenene ca. 3-4 cm ned i vekstmediet.

Stiklinger af lavendel

Dekk enten med plast som er melkehvit eller plast + agrylduk, slik at det ikke blir for kraftig lys for plantene. Plasten bør  sørge for å holde på fuktigheten samtidig som det også må være tilgang av luft. Lufttilførsel er viktig for å hindre soppangrep.


La plantene få vokse seg store og sterke gjennom månedene som kommer. Når stiklingene er et par cm lange, klipper du av toppen, slik at planten forgrener seg og etterhvert blir lubben og god.
Og du -  husk å være forsiktig med røttene når du, på et senere tidspunkt, planter de ut i sitt nye hjem i hagen! Røttene må ha god kontakt med jord på sitt nye voksested!

Og så er det bare å si; HOKUS POKUS LAVENDELHEKK!!!

 
Bilder Jens Tejsen/internett

20. september 2013

Kolonihagen er fremdeles vakker ....

 

Livet i kolonihagen blomstrer fremdeles, om enn i en noe dusere fargeskala. Selv nå i snart slutten av September fremstår havene idylliske, frodige og vakre.


En sesong med såing, planting, oppbinding, vanning, gjødsling, luking, kompostering, anlegging av nye bed og deling av stauder, som er trim nok til å holde mang en koloni-beboer i god form, er snart over for denne gang. Vannet skrues snart av og kolonihagen vil gå inn i en dvale som alle gleder seg til å bryte om noen måneder igjen!


Man er i fysisk aktivitet hele dagen i en kolonihage og det er viktig i alle aldre. Hagestell gjør at man lever i nuet. Det er her og nå som gjelder og det er en god følelse. Naturen venter ikke på noen!


Fremdeles er det grøde å hente. Purre, løk og vinterepler venter fremdeles på å bli høstet. Det er interessant å se hvordan fargene i kolonihagen forandrer seg fra å være lyse og friske i sommersesongen til å bli duse og lune på sensommeren. Et vakkert skue som gir glede og inspirasjon!


I de mørke septemberkveldene er stjernehimmelen klar og fløyelsmørk, og det er gøy å se om man fremdeles husker barndommens stjernetegn.

Vi ser allerede frem til å starte opp neste år og skal bruke vinteren til å lese om vekstskifte og planlegge godt!


Bilder (C) Marit Jørgensen

16. september 2013

Høstmote


Frem til nå har lyse og fargeglade klær dominert hver gang vi har åpnet klesskapet! Sommerlige farger som gir minner om varme, glade og lystige dager fylt med gullgul sol, blå himmel med hvite skydotter, glitrende blått hav og gyldne svaberg, duftende blomster i alle farger og varm grønn gressplen.

Denne week-enden skal de aller fleste vike plassen for rolige høst- og vinterplagg i rolige og duse farger. Egentlig skulle man bruke mer farger om vinteren. Det sies at farger tilfører energi, og det trenger man jo når soltimene blir kortere og fargene ute definitivt forsvinner.... Kanskje noen fargeglade topper og bluser allikevel skal få henge???

For de som enda ikke har fått med seg høstens trender, og som ønsker å følge de; kan vi opplyse at  du skal beholde de burgunder klærne du kjøpte ifjor, spe på med vinrødt og sørge for å kjøpe klær og tilbehør med frynser! Bladet KK anbefaler å kombinere de mørke fargene med rosa .... og lette farger, så da kan du kanskje fortsatt bruke noe fra sommergardroben! Jeg synes også jeg ser dyriske mønstre på mange av klærne i tillegg til "pelsdotter" her og der.....  Her er litt høstlig inspirasjon - for de som følger med på trendene:





 
Bilder fra internett/KK

12. september 2013

Snart er høsten et faktum!

Igår var det fint vær og da er det ikke lov å sitte inne og lenke seg til pc'en!!! Nei! Nei!

Ut på tur, aldri sur ... er det noe som heter. Vi satte det som motto, pakket sekken og fotoutstyret og la ivei! En deilig dag, med masser av frisk luft og høstlige inntrykk!





En god høst ønskes dere alle med friske skogsturer og god utnyttelse av sesongens råvarer! :)

Bilder (C) Marit Jørgensen

10. september 2013

I flanelografens tegn


Patriarken og jeg lå på ryggen og kikket opp på de hvite skydottene som fløt avtårde på den blå himmelen over oss. En slik situasjon får en til å gi slipp på stressende tanker og dører fra glemte år, løsner i sammenføyningene og mosegrodde minner siver ut .....

Plutselig innser jeg, og sier jeg til min kjære, at å se på himmelen bringer meg tilbake til flanellografens tid! Det blir stille en lang stund før det kommer .... flanellograf??????
- Ja, har du ikke jobbet med flanellograf?
- Nei????? -  ehhhh, hva er det?
.... jeg innser at jeg er gammel, sier jeg - men du er eldre enn meg, så du MÅ da ha vært borti flanellogfrafen!
- Neeeei???? Aner ikke hva det er jeg!

Flanellografen, min venn, er et hvert barns gode minner fra det som var pc'ens forgjenger. OK, det krevde jo selvfølgelig at ting ble gjort fysisk, men bilder ble bygget opp på samme måte som man kan gjøre med pc'en.

Rart å tenke på, hvor begeistret vi var over situasjonsbildene som ble til! Flott farge på bakgrunnen - tror alle var grønne, og de forskjellige papirfigurene som føk opp og ned på flanellografen etterhvert som vi ville at bildene skulle utvikles og forandres - åhhh, det var en drøm! Svupp, så var grisungene ute på jordet og hadde forlatt inngjerdingen sin .... ha ha ha ha .... for så i neste sekund; svupp - så var de på plass i bingen igjen!


 

Når jeg tenker meg om, tror jeg nok helt sikkert at Steve Jobs vokste opp med flere flanellografer i sin nærhet, barndommen igjennom! Inspirasjon som må ha ført til ønsket om å raffinere den til noe enda mer "levende" og utviklende!

For de som enda føler seg litt på gyngende grunn; har jeg funnet følgende vitenskapelige beskrivelse fra det store norske leksikon:

Flanellograf:   Uttale: flanellogrˈaf

Flanellograf, tavle som brukes i undervisning, ved demonstrasjoner o.l., og hvor forsiden er trukket med flanell. Tall, tekst og tegninger som skal settes på tavlen, gjøres ferdige på forhånd, på kartong, der baksiden er forsynt med flanell, sandpapir el.l., slik at de kan festes til tavlen ved et lett trykk.

.... ja, ja ... et lett trykk kan kanskje være overdrevet. Jeg husker jeg ble sendt på søndagsskolen på Lundhaug Skolehus.

 


Der kjempet søndagsskolelærer Bjarne Enger en innbitt kamp, hver eneste søndag, med en Josef som absolutt ikke ville finne seg i å bli plassert så langt vekk fra Maria! For ikke å snakke om Jesusbarnet! Han ville såvisst ikke ligge i stikkene høy, i en dårlig sammenspikret trekrybbe! Det måtte da virkelig finnes bedre leie! Så på ren trass, strittet han så mye imot - at hver gang Bjarne Enger forsøkte å plassere ham på tavlen - med et lett trykk, tok han seg heller en flytur ned på gulvet i skolestua, og det skal ikke underslåes at vi enfoldige sjele,r som var sendt avgårde søndag morgen, for å sitte på en gammel skolepult - moret oss bekostelig hver gang Herr Enger freste rundt på alle fire på leting etter Jesus. Det skal heller ikke benektes at Noa's ark, opp-ned, ble en utrolig stilig bart på noen av de modigste gutta!  Den type moro får ikke dagens pc-generasjon. Det hender sjelden, - om ikke aldri, at hovepersonen flyr ut av skjermen og forsvinner ... selv om hovedpersonen her jo er litt over gjennomsnittet "svevende"!

Well, etter svevende Jesusbarn og Josef'er, og en times pliktløp på skolebenken som både var utpreget kjedelig og samtidig festlig, grunnet forskjellige missforståelser og lærere som gikk direkte i kamp med flanellograf-beboerne, leverte vi alltid boken hvor Bjarne Enger, eller vikar - en godt voksen dame med et strengt blikk, og mørkegrått hår, oppsatt i en stor bolle midt i bakhodet, skrev under på at vi hadde vært tilstede, vi fikk stempel i boken og hadde vi vært ekstra gode englebarn, lik alle englene som omkranset flanellografen, når vi gikk, fikk vi også gullstjerner i boken! Da var søndagen reddet og vi løp ut i Guds frie natur og var sikkre på å ikke møte Jesus, for han bodde jo på - helt riktig gjettet - Flanellografens planet! ;)         Det var tider!!!

 Bilder fra internett

8. september 2013

Georginens sang

Mange faller for stadig flere herlige utgaver av Georginer. Når du skal plante Georginer, setter du ned knoller og ikke løk. Forskjellen er bl.a. at løk kan overvintre, de fleste knoller kan ikke. Det vil si at hvis du vil beholde de flotte blomstene dine i årene fremover bør du, etter første kuldenatt om høsten, grave opp knollene og oppbevare de et frostfritt sted.


Tidspunkt for å ta opp knollene er etter en dag som det har vært for kaldt for Georginene. Da vil du se at bladene og stilkene er blitt sorte og planten henger med hodet. Den beste dagen for å ta opp er en tørr, fin høstdag, men du kan selvfølgelig også foreta samme operasjon om ikke dagen er flott.
 
Du gjør som følger:
Sørg for å få opp kollene så uskadet som mulig. De er litt sarte, så bruk gjerne litt ekstra tid på å pirke vekk jorden rundt, slik at du lett kan vippe de opp med en gaffel el.l.

La en del av stilken/løvet over knollen være med, slik at du kan feste merkelapp på og beskrive hvilken farge/type akkurat den Georginen er.


Så kommer vi til selve oppbevaringen, som aller helst bør være tørr, frostfri og kjølig. Det er jo ikke alle forundt å ha en slik mulighet, men finn det stedet som kommer nærmest opptil, og gjør det beste ut av det. For å være sikker på at knollene har det bra, kan du sjekke på de en gang i måneden og se til at de ikke er på vei til å tørke ut eller begynner å råtne.

En smart og billig metode å overvintre knollene på er å klippe av melkekartonger i den høyden du synes er best og å legge knollene i disse. Melkekartonger tåler fuktighet og vil derfor ikke "gi etter" i løpet av overvintringen.

Kjøp en pose Vermiculite og hell dette over knollene. Vermiculite kan du få kjøpt på de fleste hagesentra. Middelet har god evne til å holde på fuktighet, slik at planten har best mulige kår for ikke å tørke ut, men får du ikke tak i dette, kan du godt oppbevare røttene i sand, treull eller sagflis.


Da er det bare å glede seg til våren, når du igjen kan stikke knollene i jorden og gå og glede deg til en ny Georgineblomstring! Lykke til og selv om dette høres ut som noe værre "hazzel", så går det veldig fort hvis du bare har det du trenger til hånds. .... og så får man veeeeldig god samvittighet når det er gjort! :)  

Bilder (c) Marit Jørgensen/ internett

6. september 2013

En inspirerende vår 2014!

Det er nå du legger grunnlaget for neste års glede over en tidlig blomstrende hage! Tenk deg gleden av å titte ut om morgenen og etterhvert se både sneklokker, perleblomster, påskeliljer og tulipaner fylle tomrommene der jorden tidligere har ligget brakk.

Det er masser av løk og velge imellom, så du må ta deg selv i nakkeskinnet og minne deg om hvor stort område du har å plante på, når du får lyst til å gå amok, midt i havet av løkpakker med flotte bilder.

Klosterklokker, hvite og blå Perleblomster

Det første du må gjøre er å forsøke å huske hva som fungerte godt sist vår. Du kan regne med at de løkplantene som var nyplantet høsten før siste vår, kommer igjen i alle fall et år til. Hvis du har vært flink og gitt de gjødsel etter blomstring, vil det være enda større sjanse for gjenblomstring. De fleste løk setter veldig stor pris på en matpakke-boost etter vel gjennomført jobb! :)
Skriv en liste over det som fungerte og suppler for de stedene som trenger nye løk. En god regel er å heller velge få sorter og ta flere løk av samme sort. De gir et mye flottere syn og gir mer impact.

Har du valgt å kjøpe inn løk, og bruker nettet som "butikk", skal du forsikre deg om at de løkene du syntes var helt superherlige, klarer seg i norsk klima. Husk også på at noen løk trenger lenger tid for å etablere seg innen telen kommer, enn andre. En grei regel er at alle løk trenger minst 1,5 måned i bakken innen telen slår til for fullt!

Papegøyetulipan, Scilla, Ruteliljer og Påskeliljer

Oppskrift på hvordan legge blomsterløk:

1) Aller viktigst - sjekk at løkene du kjøper er fri for mugg, er kraftige og ser friske ut.
2) Sørg for at plantehullet har god drenering. Hvis du har tung jord, kan du f.eks. blande inn litt sand.
3) De aller fleste løk skal legges i en dybde av 2-3 ganger sin egen høyde. Dvs; at er løken 2 cm høy, bør den legges i et 6 cm dypt hull.
4) Påse at løkens små røtter kommer godt i kontakt med jorden innen du fyller igjen hullet.

Legger du løken for dypt vil den ha problemer med å komme opp og blomstre i tide, men legger du den for høyt, vil den kunne bli skjøvet opp av telen og dermed ikke klare å blomstre av den grunn. Allikevel er ovennevnte pkt. 3 kun ment som en guideline, og ikke et krav.




Bilder (c) Marit Jørgensen/internett

4. september 2013

Lavendel

Kloden  dreier og vi har inget annet valg enn å henge med! Det medfører at vi igjen er i situasjonen hvor vi skal avvikle en sommer, som forhåpentlig har vært fylt med gode, fargerike minner for noen og enhver. Apropo fargerike dager, har jeg forsøkt å finne ut hvilken farge som har vært mest fremtredende i mitt liv denne sommeren, og kom straks til at det har vært blått.


Fargen blå har utrolig mange nyanser, som alle er vakre, men den jeg liker aller best er lavendel-blå!
Ikke bare er fargen vakker å se på, men planten er en nytteplante av de sjeldne. Den er brukt i flere tusen år mot ulike tilstander, og da spesielt som et antiseptisk middel, samt i rensende bad i arabisk, gresk og romersk medisin. Videre har lavendelolje egenskaper som antidepressiv, beroligende, krampeløsende, mykgjørende og antireumatisk. Lavendel inneholder eteriske oljer, som har en lett irriterende virkning på huden. Dette vil kunne øke blodsirkulasjonen i huden og videre hjelpe mot muskelplager, leddbetennelser, isjias og revmatiske plager. Lavendelolje har blitt brukt til å rense skrubbsår, rifter og brannskader, dessuten har lavendel en beroligende effekt, og var en gang et populært middel mot uro og søvnløshet.

Gårdsarbeidere la ofte en lavendelkvist under hatten for å slippe hodeverk i varmen. Slik vi kjenner den best, i vår hverdag, er nok som ingrediens i parfyme, såper og massasjeoljer. Lavendelsåpe er fortsatt i bruk, god mot tørr og sår hud, og kan dempe muskelsmerter og revmatiske plager. 
Det var ikke bare medisins planten ble utnyttet. Det sies at fargen holdt insekter, og spesielt fluer på avstand. Tenk bare på gamle kjøkkener, - de fleste var blå! De gamle romerne strødde tørket lavendel på gulvene, for å dempe stanken av møkkete, uvaskede gulv. De puttet Lavendel i badevannet, som de kokte, og på den måten fikk de en slags deodorant. Kanskje ikke så underlig at blomsten heter Lavendel, på latin heter nemlig "å vaske seg" - lavare!

Lavendel brukes også i matlagningen og er ufarlig, såfremt man ikke spiser store mengder. Du kan f.eks. lage lavendelsukker. Du plukker enkelt og greit et par kvister med Lavendel i en liten krukke, fyller på med sukker, setter på lokket og lar det stå i et par dager. Lavendelsukker smaker deilig i te.

Har du lyst til å la blomstene få pryde kaker el.l., kan du kandisere dem. Det gjør du ved å stivpiske eggehvite og dekke blomstene med dette. Dypp deretter blomstene i sukker eller melis og la de få tørke over natten. Her gjelder det å ikke la pølsefingrene få ødelegge prosjektet, så pinsett og en liten pensel er å anbefale! ;) ..... samt en god dose tålmodighet!


Er du blitt hekta? Her har du litt info om hvordan du skal dyrke lavendel:
Lavendel finnes i blått og hvitt og finnes i mange forskjellige typer - nærmere 40 - hvorav bare én er herdig nok til å overvintre i deler av Norge, nemlig typen Lavandula angustifolia. Noen blir høye busker, andre lave. Vanligvis har de lave sortene spesielt fin duft og sterk blomsterfarge. Lavendel trives best i mager, veldrenert, gjerne kalkrik og sandholdig jord, på en varm og solrik vokseplass. Planten liker seg godt sammen med grønsaker, som, tro det eller ei, i sin tur blir friskere og bedre i smaken. Lavendel er nydelig som kantplante i rosebed. Du kan også dyrke lavendel i potter utendørs, bruk veldrenerte potter fylt med såjord (kaktusjord) blandet med litt sand, og la dem stå i full sol. Lavendel tåler litt tørke, men bør vannes i blant hvis sommeren er veldig tørr og varm.

.... og for de av dere som allerede har lavendel i hagen og ønsker å formere den ved stiklinger, skal jeg, om ikke lenge, skrive et innlegg om hvordan du kan lykkes med det. Følg med, følg med! :)


Bilder (c) Marit Jørgensen

1. september 2013

Tour du strikk

Det finnes utrolig mange morsomme blogger, og av og til kan jeg bli helt fanget av hvor mye gøyalt folk holder på med! Den damen jeg nå skal presentere dere for har strikket en sykkel, og det står det respekt av synes jeg!

Det ligger mye arbeidsglede og tankevirksomhet i en slik kreasjon. Jeg håper virkelig at garnet er farge-ekte, slik at hun kan ha glede av sykkelen i mange år fremover. Noen som tør ta på seg å kopiere prosjektet? Det var i alle fall en supersommerlig sykkel med alle blomstene i kurven! Til sammenligning viser jeg et bilde av min egen sykkel, som ikke akkurat oppmuntrer til kreativitet!!!




Klikk og les om den morsomme sykkelen her



Bilde (c) Marit Jørgensen