Finnes det noe bedre enn kombinasjonen Rabarbra
+ jordbær? Nei det er den ultimate sommermaten!
Bruk den korte tiden de er tilgjengelige og nyt med alle sanser!
Som jeg skrev i forrige innlegg om rabarbraer, bør du høste før St. Hans, men hvis du skjærer ned innen 23. juni, kommer det nye stilker som er ok å bruke. Hvis du ikke får skåret ned, kan du høste nå og legge rabarbraterninger i fryseren - klare til bruk! :)
Her er oppskrift på en deilig rabarbra- og jordbærpai med "rasp", en sommerlig, enkel og smaksrik dessert eller bare til kveldskos! Rekker til 4 - 6 personer.
Før du går igang, anbefaler jeg at du setter på stekeovnen. Da kommer du raskest i mål! :)
Smuldre-deig:
- 60 gram hvetemel (jeg brukte mandelmel fra helsekosten)
- 40 gram havregryn
- 75-100 gram (brunt) sukker (jeg har blandet brunt palmesukker & hivtt sukker 50/50%)
- 75 gram smør, romtemperert
Rabarbrakonpott med jordbær
- Ca 500 gram rabarbra, i biter
- Ca 1 1/2 dl sukker (hvitt)
- 1 ss smør
- 1 vaniljestang + de utskrapete frøene
- 1 kanelstang
- 1/2 kurv jordbær, i biter
Fordel rabarbrakompotten i en ildfast form eller flere ildfaste porsjonsformer (4-6 former). Dytt jordbærene oppi rabarbrakompotten og fordel smuldredeigen over.
Stekes ved 200 grader i ca 20-30 minutter, til smuldredeigen har fått en fin farge. Steketiden vil variere etter størrelse på formen(e) og hvilke egenskaper stekovnen din har. Jeg benyttet en middels stor ildfast form og stekte i ca 25 minutter.
Serveres lun med vaniljeis eller lettpisket kremfløte.
TIPS 1: Smuldredeigen kan som sagt gjøres ferdig i god tid før servering. Det samme kan rabarbrakompotten, men vent med å blande de to delene sammen til rett før desserten skal stekes.
TIPS 2: Frisk ingefær smaker også utrolig godt sammen med rabarbra og jordbær. Du kan eventuelt erstatte vanilje- og kanelstangen med 1-2 teskjeer med revet frisk ingefær (smak deg frem).
TIPS 3: Rabarbra holder seg ca i en uke i kjøleskapet (innpakket i plast). Har du mye rabarbra til overs kan du eventuelt rense den, kutte den i biter, strø på litt sukker – og putte den i fryseren, slik at du kan nyte sommerens smaker utover høsten også.
LYKKE TIL! :)
Bilder (c) Marit Jørgensen
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar