Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

7. juni 2013

Månedsaktuell herlighet!

Finnes det noe bedre enn kombinasjonen Rabarbra + jordbær? Nei det er den ultimate sommermaten!

Bruk den korte tiden de er tilgjengelige og nyt med alle sanser! 


Som jeg skrev i forrige innlegg om rabarbraer, bør du høste før St. Hans, men hvis du skjærer ned innen 23. juni, kommer det nye stilker som er ok å bruke. Hvis du ikke får skåret ned, kan du høste nå og legge rabarbraterninger i fryseren - klare til bruk! :)

Her er oppskrift på en deilig rabarbra- og jordbærpai med "rasp", en sommerlig, enkel og smaksrik dessert eller bare til kveldskos! Rekker til 4 - 6 personer.

Før du går igang, anbefaler jeg at du setter på stekeovnen. Da kommer du raskest i mål! :)

Smuldre-deig:
  • 60 gram hvetemel  (jeg brukte mandelmel fra helsekosten)
  • 40 gram havregryn
  • 75-100 gram (brunt) sukker (jeg har blandet brunt palmesukker & hivtt sukker 50/50%)
  • 75 gram smør, romtemperert
Bland alle ingrediensene til smuldredeigen med hendene, til du får en kornete og litt seig deig. Sett deigen i kjøleskapet. Du kan gjerne erstatte litt av melet med hakkede mandler eller bruke mandelmel, om du ønsker det. Smuldredeigen kan gjerne lages god tid i forveien.

Rabarbrakonpott med jordbær
  • Ca 500 gram rabarbra, i biter
  • Ca 1 1/2 dl sukker (hvitt)
  • 1 ss smør
  • 1 vaniljestang + de utskrapete frøene
  • 1 kanelstang
  • 1/2 kurv jordbær, i biter
Skjær blad og rot av rabarbrastengene og skyll godt. Skjær rabarbraen i jevne biter på ca 1-2 cm.




Smelt mesteparten av sukkeret på middels temperatur i en  rengjort stekepanne. Når sukkeret er smeltet tilsettes smøret. Husk å holde jevn varme ellers klumper det seg! Rør til smøret er smeltet, og tilsett deretter rabarbra og kanelstang, og rør godt sammen. Snitt vaniljestangen på langs, skrap ut frøene med neglen (husk å ha rene hender!!) og ha både frø og stang oppi pannen. Syre og sukkerinnhold i rabarbra varierer en del så du må smake underveis for å vurdere om du skal tilsette ytterligere sukker. Stek/kok videre til rabarbraen er mør og fin, etter noen minutter. Ta stekepannen av platen.



Fordel rabarbrakompotten i en ildfast form eller flere ildfaste porsjonsformer (4-6 former). Dytt jordbærene oppi rabarbrakompotten og fordel smuldredeigen over.


Stekes ved 200 grader i ca 20-30 minutter, til smuldredeigen har fått en fin farge. Steketiden vil variere etter størrelse på formen(e) og hvilke egenskaper stekovnen din har. Jeg benyttet en middels stor ildfast form og stekte i ca 25 minutter.



Serveres lun med vaniljeis eller lettpisket kremfløte.



TIPS 1: Smuldredeigen kan som sagt gjøres ferdig i god tid før servering. Det samme kan rabarbrakompotten, men vent med å blande de to delene sammen til rett før desserten skal stekes.

TIPS 2: Frisk ingefær smaker også utrolig godt sammen med rabarbra og jordbær. Du kan eventuelt erstatte vanilje- og kanelstangen med 1-2 teskjeer med revet frisk ingefær (smak deg frem).

TIPS 3: Rabarbra holder seg ca i en uke i kjøleskapet (innpakket i plast). Har du mye rabarbra til overs kan du eventuelt rense den, kutte den i biter, strø på litt sukker – og putte den i fryseren, slik at du kan nyte sommerens smaker utover høsten også.

LYKKE TIL! :)

Bilder (c) Marit Jørgensen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar