Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

18. juni 2013

Løpstikka ruler!!!!

Som barn kastet vi på stikka og hadde ingen bekymringer.
I disse dager "ruler" Løpstikka, og det er om å gjøre å få noe nyttig ut av den!

Løpstikka vokser nesten hvorenn du skulle ønske!

Løpstikka passer til de aller fleste kjøttslag og går bra sammen med merian, hvitløk og løk.

Blad og frø kan tørkes og fryses. Frøene kan brukes i brødbakst, i potetbaserte supper og i osteretter.
I gamle dager ble røttene tørket og siden knust, for å brukes som erstatning for pepper.

Aroma og smak er ganske sterk, så den skal brukes med måte, så den ikke overdøver andre smaker - men understreker.

Løpstikka er kjent for å stryrke appetitten, og for å lindre ved mage og tarmproblemer. Den bidrar også til å fjerne avfallsstoff fra kroppen og har et gammelt rykte for å styrke bånd mellom mennesker.

Løpstikka har også et annet navn - "Kjærlighetsurt" - og regnes som et afrodisiakum.

Urten regnes ikke som giftig, men gravide, folk med feber eller de som har nyreproblemer anbefales å ikke spise Løpstikke.

For de av oss som har lyst til å prøve; .... her er en enkel og god oppskrift!


Potet og løpstikkesuppe

4 posjoner

50 gram smør
2 løk
4 ss friske løpstikkeblader
6 poteter
7 dl vann
1 ts salt
3 dl melk

Smelt smøret i en kjele, og tilsett hakket løk. La løken surre til den har blitt blank. Tilsett løpstikke, poteter i skiver, vann, salt og melk. La alt koke i 1 time, og knus da bitene av potet med en potetmoser eller stavmikser.
Dryss gjerne persille over.

Denne suppen er god servert med nysteke rundstykker med urter.

Velbekomme!
Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar