I disse dager "ruler" Løpstikka, og det er om å gjøre å få noe nyttig ut av den!
Løpstikka vokser nesten hvorenn du skulle ønske! |
Løpstikka passer til de aller fleste kjøttslag og går bra sammen med merian, hvitløk og løk.
Blad og frø kan tørkes og fryses. Frøene kan brukes i brødbakst, i potetbaserte supper og i osteretter.
I gamle dager ble røttene tørket og siden knust, for å brukes som erstatning for pepper.
Aroma og smak er ganske sterk, så den skal brukes med måte, så den ikke overdøver andre smaker - men understreker.
Løpstikka er kjent for å stryrke appetitten, og for å lindre ved mage og tarmproblemer. Den bidrar også til å fjerne avfallsstoff fra kroppen og har et gammelt rykte for å styrke bånd mellom mennesker.
Løpstikka har også et annet navn - "Kjærlighetsurt" - og regnes som et afrodisiakum.
Urten regnes ikke som giftig, men gravide, folk med feber eller de som har nyreproblemer anbefales å ikke spise Løpstikke.
For de av oss som har lyst til å prøve; .... her er en enkel og god oppskrift!
Potet og løpstikkesuppe
4 posjoner
50 gram smør
2 løk
4 ss friske løpstikkeblader
6 poteter
7 dl vann
1 ts salt
3 dl melk
Smelt smøret i en kjele, og tilsett hakket løk. La løken surre til den har blitt blank. Tilsett løpstikke, poteter i skiver, vann, salt og melk. La alt koke i 1 time, og knus da bitene av potet med en potetmoser eller stavmikser.
Dryss gjerne persille over.
Denne suppen er god servert med nysteke rundstykker med urter.
Velbekomme!
Bilder fra internett
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar