Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

26. juni 2013

Krydderurter Del 1 - Med røttene i norden

Stjernekokkene samler urter i naturen vår, for å bruke dem i dyre gourmetretter. Mange av urtene kan du så, og bruke i maten.

Trenden med å bruke urtene og grønsaker, som i bokstaveligste forstand har deres naturlige rot i nordisk natur, er sunn fornuft. Derfor har tendensen bredt seg fra de avanserte restaurantkjøkkener til de hjemlige kjøkkenregioner, hvor flere og flere husmødre hopper på trenden. Det oppstår ganske enkelt et ønske om å dyrke disse råvarene i sin egen kjøkkenhave, og det er heldigvis både enkelt og billig.

Kjøkkenhave med urter

Mange av grønsakene og urtene, som blir tatt til nåde igjen i dagens kjøkken, er faktisk gamle kjenninger fra de gamle urtehagene som ble bevisst dyrket. Andre har deres naturlige voksested i skogbunn og grøftekant. Både de kultiverte kjøkkenurtene og de ville plantene kan du dyrke i din egen køkkenhage. Mange av dem kan også dyrkes i krukker eller på altanen – og de fleste kan du så.
Nedenunder får du et utvalg, som du kan kaste deg over - kanskje allerede i år? Eller du kan begynne å planlegge neste års kjøkkenhage! :)

Frø til din kjøkkenhage

Det lille frøfirmaet Albinus Frø har spesialisert seg på frø av urter og grønsaker, som har rot i Norden. Firmaet har et par år på baken og drives av Tine Albinus Ørberg, som etter et par tiår som journalist og kommunikasjonsrådgiver har omgjort sin hageglede til en egen levevei. En stor del av frøene hun selger, dyrker og plukker hun selv. Albinus Frø er en webshop og utgir også et gratis ukentligt nyhetsbrev, som ofte handler om planter til det nye nordiske kjøkken. Se mere på www.albinusfro.dk.

 

Kvann

Kvann er en av de første planter, som blev dyrket i Norge. Alle delene er spiselige: Røtter, blader, stengler og frø. Roten kan kokes og anvendes som pastinakk. De aromatiske frøene brukes i både en fersk og tørket utgave som krydder. Stenglene fløtestues, dampes, marineres eller stekes. De friske bladene brukes som salat eller som frisk krydderurt. Kvannstilkene er velegnet som ingrediens i syltetøy og geléer. Ofte brukes den sammen med rabarbra, siden den demper rabarbraens oxalsyre. I både Norden og middelhavslandene kandiseres de spede, ferske kvanstænglene.

Ramsløk

Ramsløk lukter sterkt men er veldig smakfull og har virkelig fått en renessanse i det nye nordiske kjøkken. Både løken, bladene og de skjønne hvite blomstene er spiselige, men det er de unge, spede bladene som har den fineste smaken. Ramsløk har et meget høyt innhold av C-vitamin ...  minst 20 ganger så mye som i sitroner. Det er en god idé å dyrke ramsløk i en krukke eller balje, så de ikke sprer seg for mye i hagen. Ramsløk kan sås hele året.

 

Skogsyre

Skogsyre er en skogbunnsplante med fine, lysegrønne blader og hvite blomster. Når bladene er ferske, kan de spises og har en frisk, syreaktig smak, som passer godt i salater, men også er raffineret i den søte delen av kjøkkenet.
Skogsyre kan sås hele året.

Spansk Kjørvel

Spansk Kjørvel, også kaldt aniskål eller søtskjerm, er en flerårig, anisduftende krydderurt med en søtlig, lakrisaktig smak. Stort sett hele planten er spiselig: Blomster, stengler, blader, umodne såvel som modne frø i tillegg til røtter.
Utover ovenstående er den en pen plante, som også dyrkes for sin prydverdi. Det finflikede bladverket er velegnet i buketter, hvor det også tilfører en herlig duft.
Spansk Kjørvel kan sås stort set hele året.

 

Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar