Gi salaten godt følge!
Med en samling av dine yndlingskrydderurter i små og store krukker, kan du gi sesongens vidundelige salat-måltider litt ekstra smak!I tillegg pynter disse krydderurtene opp på terrassen, og det ser hyggelig og pent ut. Plant krydderurtene i alt fra små potter til rustikke zinkbaljer, og bland dem med små blomster i potter. Dette gir et søtt tableau både på terrassen eller i hagen. Og husk på å spise masse av krydderurtene. Jo mer du klipper av til måltidene, jo mer vil urtene gi igjen.
Velg krukkestørrelsen med omhu
Har du lite plass, men ønsker mange forskellige typer urter, går det fin å plante hver krydderurt i en liten krukke. Det begrenser plantens vekst og dens rotnett, og det eneste som skjer er at den ikke blir så stor. Alternativt kan du mikse forskjellige urter i samme store krukke, trekasse eller zinkbalje, da det vil give røttene mere jord å trives i. Jo mere jord og plass til røttene, jo større vil planten bli. Tenk bare over, når du planter dem, at noen av urtene blir høye og andre lavere. Plant de høyeste bakest, så du har lett tilgang til alle krydderurtene, og slik at de ikke skygger for hverandre.Husk å vanne
Små krukker krever en del vann, store krukker kan nøyes med mindre. Mengden av jorden i potten er nemlig med til å holde på fukten. Krydderurter må absolutt ikke stå i vann, da råtner røttene. På den annen side må de heller ikke tørke for mye, for da får de lett utøy og i værstefall risikerer de å visne helt ned.Krydderurter liker godt sol, men også gjerne halvskygge. Og jo mere sol, jo mere vanning trengs det!
Litt info om de to mest brukte urtene som piffer opp salaten:
Timian
Denne eviggrønne stauden tilhører leppeblomstfamilien og er en af de eldste kjendte krydderurtene. Bladene er små og elipseformete, og urtens vakre, klaseformete blomster er lilla, hvite eller rosa.
Har du timian i hagen, kan du høste av den hele året, men dette gjelder dessverre kun for de heldige som har de mildeste vintrene.
Alle vi andre, må nøye oss med urten i potte. Timian er god til marinering af kjøtt, f.eks. sammen med persille, hvidløk
og laurbærblad og god i gryteretter med vin og til ovnbakte grønsaker.
Timian er en av de eldste
krydderurtene vi kjenner til. Den er omtalt allerede av de gamle sumererne
5000 år f.Kr.. Timianens antiseptiske og konserverende egenskaper var
godt kjent også av de gamle egypterne, og urten ble brukt i balsameringsvæsker.
Timian er motets plante, og de gamle grekerne bar den på brystet og tok
bad med den før de gikk i krigen. Timiankvaster ble også båret av
dommere og adelige som ønsket å beskytte seg mot sykdom og vonde lukter.
I folkemedisinen har timian vært brukt mot bl.a. menstruasjonssmerter,
diaré, hoste og hodepine.
Rosmarin
Dette er også en eviggrønn krydderurt, som ofte blir brukt til å gi lammekjøtt deilig
smak. Når duften fra dens eteriske oljer kommer frem, blir hjernes
prestasjonsevne stimulert.
Rosmarin brukes som
krydder i matlagingen, som medisin og som duft og virkestoff i kosmetikk
og hudpleieprodukter. Romerne kalte planten ros marinus, som
oversatt til norsk betyr ”havets dugg”, og viser til det dugglignende
utseendet på de lyseblå blomstene når planten ses på litt
avstand. I romertiden ble
rosmarin sett på som et universallegemiddel, noe også legene i
middelalderens Europa gjorde. Rosmarin inngikk i de eldste parfymer
vi kjenner, og den aromatiske rosmarinoljen vet vi ble fremstilt
allerede på 1300-tallet.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar