Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

9. juni 2013

La humla suse!


Et uttrykk vi har vokst opp med; - et uttrykk som kan få mange til å se for seg litt av hvert! Et uttrykk som bærer både positive og mindre positive vibber!

 

Et uttrykk som har fått en ny betydning .....

I Norge har 14% av verdens totale humlebestand frem til nå trives Det er dessverre kommet for en dag at flere humlesorter i Norge er kommet på rødlisten for utrydningstruede arter. Faktisk viser analyser at så mange som 6 av de eksisterende 34 humleartene risikerer å bli utryddet ganske snart - medmidre vi gjør noe for å tilrettelegge forholdene.

Jammen, tenker kanskje du - jeg trives godt uten å ha bier, humler og hveps rundt meg om sommeren. Ja, enkelte synes kanskje det er litt ubehagelig å ha de flyvende rundt, men faktum er at vi er veldig avhengige av dem!

Så mye som 30% av maten vi spiser vil forsvinne hvis vi ikke tilrettelegger for overlevelse. ... og det er ikke bare de økologiske konsekvensene som da vil gjøre seg gjeldende, men også de økonomiske. Rart å tenke på at disse små skapninger har så stor påvirkning i vår hverdagslige trivsel og på vår økonomi!

Men hva skyldes tilbakegangen?

Bier og humler har behov for et variert landskap, slik vi kjenner det gamle jordbrukslandskapet. Overgangen til et intensivt jordbruk på den ene siden og gjengroing av jordbruksarealer på den andre, gir disse insektene en dårligere tilgang på egnet tilholdssted samt planteartene de foretrekker.

Det ville bli det samme som om du skulle bo i en betongblokk, på 30 m2 og kun spise pasta hver middag i én måned og kun fisk i den neste. Det er klart vi ville bli frustrert. Alle trenger mangfold for å "blomstre" og virke, og derfor er det viktig at vi nå "slår et slag for at humlene skal få bedre vilkår".


Her er noe å tenke over:

* Bier og humler lager bol på restarealer (gressbakker, åkerholmer og annen "lett tilgjengelig" mark). Dagens intensive jordbruk, har redusert dette og humlene har ikke lenger mange fredelige steder å hoppholde seg.

* Har en "humlefamilie" først blitt svekket, er den i stor fare - da den takler den nye utfordringer svært mye dårligere!

* Siden menneskene avler frem blomster som produserer mindre pollen, har humler og bier mindre å jobbe med, og de sulter ut! Fylte blomster er blitt populært, men det gir biene en større og vanskeligere utfordring å komme til pollenlagrene.


* Klimaendringene gjør at humlene, som går på "autopilot" plutselig ikke lenger kan stole på sin indre klokke, men må tilpasse seg kaldere og våtere klima.

Resultatet av ovenstående + mange andre ting, gjør at vi alle må tråkke til med det lille vi kan gjøre hver for oss!

 

Men hva kan jeg gjøre?

Det sies at humler liker røde blomster best. Valmuen har en fantastisk oransjerød blomst som gleder både store og små. Valmuen trives godt i selskap med stauder og er svært nøysom og lett å så og den mest hardføre av de alle er Sibirvalmuen.  Her er ellers noen forslag til andre humlevennlige blomster:
Krokus
Forglemmeggei
Dahlia
Prestekrage
Asters
Bekkeblom
Salvie
Bringebær 
Blåbær 
Akeleie

Utover beplantning, kan vi forsøke å lage humle-hoteller, som baserer seg på hulrom, som humlene kan finne ro i.

Et tips til å kunne få mer informasjon om hvordan vi kan støtte opp under humlenes bedrede forhold, er å følge med på  facebook-siden "summendehager"!   Les og lær! :)
Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar