Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

14. juni 2013

Skarp i knollen!

Bli skarp i knollen med yoga

Yoga er anerkjent for sine mange fordeler, både for din mentale og generelle sunnhet. Undersøkelser viser at du får en skarpere hjerne ved å dyrke yoga.

Forskere ved det amerikanske Wayne State Universitet har funnet ut at folk, som dyrker 20 minutters Yoga daglig, klarer diverse tester, som udfordrer hjernen, bedre – både når det gjelder hurtighet og antall korrekte svar - enn folk, som har trent aerobic.

Det ser ut til, at deltagerne som dyrket yoga, var bedre til å fokusere og bearbeidet informasjon raskere og mer presist enn de, som har trent aerobic. Åndedrettet og de meditative øvelsene i yoga sikter mot å berolige sinnet og kroppen din. Det er stor sannsynlighet for at yoga-prosesser støtter og styrker deg mentalt, når du skal utføre dagligdags oppgaver. Dessuten er meditasjon og åndedrettsøvelser kjent for å redusere angst og stress.
Undersøkelsen omfattet 30 unge kvinnelige universitetsstudenter, som gjennomførte 20 minutters yoga etterfulgt av meditasjon, samt 20 minutters aerob trening (jogging på tredemølle).

Tidligere undersøkelser har vist at regelmessig aerob-mosjon kan øke hjernens yteevne. Fordelene ved aerob-mosjon tar et stykke tid før de virker, i motsetning til yoga, som har en mer øyeblikkelig virkning på sinnet,  - du skal faktisk kunne merke det allerede 30 minutter etter endt økt.

For dere som har lys til å prøve det ut; her er noen enkle øvelser som skal gjøres i ro og fred - med resultat av et skjerpet sinn og harmoni i kroppen! Husk å puste dypt og rolig.

... og én ting vil jeg påpeke; dette er like bra for menn som for kvinner!!!

SKULDERSTAND, sarvangasana.  For ryggsøylen, blodsirkulasjonen og stoffskiftet.

Sånn gjør du: Ligg på ryggen med henderne i gulvet. Pust inn, bøy knærne inn over magen og løft så bena og hoftene fra gulvet opp mot taket. Støtt ryggen med hendene, hold albuene så tett mot hverandre som mulig, så kroppen blir rett. Rull langsomt ned hvirvel for hvirvel.
PLOGEN, halsanana. For de indre organer, mot forstoppelse og treg fordøyelse.

Sånn gjør du: Start denne øvelsen med utgangspunkt i "Skulderstand" (se øvelse ovenfor). På  utpust senker du føttene ned bak hodet. Hold bena så strakt som mulig. Legg deretter armene ned på gulvet, flett evt. fingrene. Ta en dyp innånding. Rull ned som ved skulderstand.
KOBRA, bhjungasana: Masserer de indre organer, styrker ryggen og lindrer menstruasjonssmerter.

Sånn gjør du: Ligg på magen med hendene under skuldrene og samlete ben. Løft overkroppen og se opp. Hold armene tett inntil kroppen og hold skuldrene nede.
FISKEN, matsyasana.  Utføres etter skulderstand og plogen (se ovenfor), slik at du også blir tøyet til den andre siden. Fisken stimulerer blodsirkulasjonen og minsker stivhet i leddene.

Sånn gjør du:
Legg armene så langt innunder kroppen som mulig. Press skulderbladene mot hverandre. Hold håndflatene ned og benena samlet. Løft brystkassen opp mot taket, mens du støtter på underarmene.
BUEN, dhanurasana:  God for tarmfunksjoner, nyrer og vitalitet.

Sånn gjør du:
Ligg på magen med pannen i gulvet og armene langs siden. Ta fatt i føttene eller anklene og løft brystkassen opp. La kroppen gynge frem og tilbake på inn- og utpust.
AVSLAPPING, yoga nidra, fremmer den positive effekt av yogatreningen.

Sånn gjør du: Ligg på ryggen med håndflatene vendt opp og føttene litt ut til siden. Trekk pusten dypt ned i magen og slapp helt av. Bli liggende i fem til ti minutter.

Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar