Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

2. mai 2014

Pelargonium



Pelargoniaen har gjennom tidene både vært elsket og utskjellt. I en lang periode ble de nærmest ansett som en gammeldags blomst som kun gamle tanter hadde i vinduene, men nå er den trendy som bare det. Shabbychik-stilen har nok mye av æren for at den igjen er blitt populær, men blomsten selv er en herlig plante som fortjener påskjønnelse.


Mange er de som samler på pelargoniaer, og entusiastene blir stadig flere! Siden pelargoniaene lar seg overvintre inne, - og enkelt lar seg formere, er det en hobby som ikke blir for dyr heller. 


Her gjelder til en stor del bytte-prinsippet. Man får fatt i et par sjeldne eksemplarer, formerer de og bytter til seg andre morsomme sorter.

Forskjellige sorter

Den første pelargoniaen kom til Norge for ca. 150 år siden. Planten deles inn i forskjellige grupper fra miniatyr til Grandiflora og her er det størrelsen som det kommer an på!

Er du nybegynner med planter, er pelargonia en absolutt god startplante. Den er en nøysom plante og krever ikke mye stell!



Har du en pelargonium stående, klipp av noen stilker, sett de i vann (gjerne med litt jord i), plasser lyst og la de stå i vannet i ca. 3 uker. Da har stilkene utviklet røtter og de er klare til å bli plantet i potter med god krukkejord. Lykke til!

Litt kuriosa til sist; - du har sikkert hørt at mange bruker navnet Geranium om Pelargonia, og det er feil. De er to forskjellige planter, men i utgangspunktet – da plantene ble typet og satt i system, ble begge plantene plassert i samme familie – nemlig Geranium. Siden ble de to plantene forsket på og funnet ut at de hørte til hver sin separate familie, og de ble derfor delt inn i familien Geranium og familien Pelargonium, men begge tilhører slekten Geraniaceae. Litt forvirrende kanskje, og det er kanskje også grunnen til at vi fremdeles i dag blander navnet på de to. Til info er Geranium, det vi på godt norsk kaller Storkenebb.

Storkenebb 


 Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar