Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

13. mai 2014

En nydelig, inspirerende bok - MUST HAVE!

"Jeg kjenner en pike, så kjekk og så grei ... men kjære all verden! ... det er jo deg!"
Slik lød et av versene i minneboken fra barndommen, og jeg tror - hvis jeg skulle skrevet i Helens minnebok, ville det blitt noe slikt ... Nei! ... kanskje heller "Roser er røde, Fioler er blå, - druer er søte og du likeså!" .... Ja! Et vers basert på blomster passer til Helen, som i disse dager har gitt ut sin andre bok om den hyggelige besøkshagen på Toten!

Utsikt over Mjøsa fra lysthuset!

Siden hagen er så populær, og så mange ønsker å oppleve den - uten å ha mulighet til det, har Helen skrevet en bok basert på den guidede hagevandringen rundt på Fredholm gård. Dette er den andre boken hennes, og den heter "Cottage Garden på Toten".

Boken kan du bestille ved å trykke HER

En meget vakker og inspirerende bok, - anderledes laget; i form av at selve boken har et preg av noe gammelt og slitesterkt over seg. Ingen høyglansede bilder her nei, men vakkert og bevisst bruk av duse farger man nesten kan drukne i, og under alle omstendigheter drømme seg bort i! Boken er fylt med vakre fotografier tatt at Helen selv. Her finner du plantenavn til bildene, i tilfelle du selv fikk lyst til å kjøpe noe makent, og mange herlige plantekombinasjoner til inspirasjon. Helen forteller hvordan hun tenker, om hvordan hagen sakte men sikkert har vokst frem og at naturen selv har fått være med på å fremheve sin prakt.

 

Helen er ei jente med tæl, og har klart å skape et lite stykke England på Toten! Helen vokste selv opp på Fredholm gård, i en sveitservilla fra 1900-tallet, med store jorder og nyttehage rundt. Besteforeldre og foreldre har tydeligvis videreført interessen for dyrking til Helen, og som et resultat av dette, har hun og familien skapt en praktfull cottage garten (les; hage etter "oppskrift" av Englands landsens hager) under utfordrende innlandsforhold langsmed Mjøsa.

Fredholm gård ligger med utsikt over Mjøsa, og er du heldig
med været og tidspunktet på besøksdagen; så tøffer kanskje
hjuldamperen "Skibladner"forbi - vakkert som et postkort!

Hagen er etterhvert blitt et yndet besøkssted for hageinteresserte og Helen har, ukene rundt og etter midtsommer, guidede turer i tillegg til en åpen gårdsbutikk. Her kan du hygge deg med te og English apple crumble, i tillegg til å kunne kjøpe Britiske blondegardiner i bomull samt gammeldagse hagemøbler i kurv.

En av Helens tanker rundt begrepet Cottage Garden er at hagen ikke skal være striglet, men la naturen få være med på å skape det vakre miljøet. I en Cottage Garden behøver man ikke å stresse; da litt av hensikten er at plantene skal få vokse inn i hverandre og skape frodige bed. Fordelen med dette er at ugresset blir hemmet i sin vekst og at hagen ikke blir så krevende som den kunne ha vært. Det finnes selvfølgelig ugress i Helens hage også, men det er så flettet inn i plantekomposisjonene at det ikke forstyrrer!


Helens hage er giftfri og i tillegg til å dyrke den vakre hagen har hun også en stor kjøkkenhage! Denne blir også omtalt i boken, og også her er det tips og inspirasjon å hente for noen og enhver.

Jeg har allerede lest boken to ganger og blitt inspirert av fargene, kombinasjonene, stemningen, frodigheten, og det romantiske krydderet som Helen med lett hånd strør om seg med. Det gir fred i sjelen å lese boken, og det er mye triveligere enn dårlig krim og annen spekulasjons-tv de serverer på vårkveldene.

Boken anbefaler jeg til alle som er interessert i hage, foto, stemning, fargekombinasjoner og visuell nytelse! Du kan både bestille den fra Helens egen nettside eller kjøpe den i bokhandelen. MEN skynd deg ... for med hånden på hjertet; tror jeg ikke det vil gå lenge innen den er utsolgt!


 Fredholm Besøkshage finner du i Viksborgvegen 14, på Skreia 
Telefon: 9006 1937    www.fredholm.no



Bildene (C) Helen Fredholm er lagt ut med godkjennelse fra forfatteren

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar