Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

29. mai 2014

Med andakt og følelse!


Idag er det helligdag og kirkeklokkene har ringt og spilt mange hyggelige salmer - de man pugget i grunnskoeln og som konfirmant. Solen skinner fra en skyfri himmel, biene surrer, småfuglene kvitrer og akeleier og roser konkurrerer om fargespillet ....  og idag skal Sandefjord markere 200års-jubileet og grunnloven vår.


Det skal bli utendørs-spel i Preståsen, et flott friområde midt i byen, det er utstillinger og eventer mange steder og byen er pyntet. Gaten vi bor i, som er den eneste som ikke brant ned i bybrannene 1900 og 1915 skal gjøres om til tidsepoke 1814 og vi som bor her, skal iføre oss tidsriktige klær! Det har vært stort engasjement og fantasien har som kjent ingen grenser, så dette blir riktig så bra! Det er for anledningen laget egen sjenkestue med sjenkebevilgning for kun idag, det er importert høner, kaniner og hester. Ingen biler får parkere i gaten vår og både skomaker og smed har funnet veien. Jeg tror også vi får en politimester!


Jeg er sikker på at mange av hagene i 1814 hadde rabarbra stående. Det var i denne tiden at rabarbra ble ansett som en av de nye og hippeste grønsakene, og siden sukkeret var kommet til Norge i større mengder enn tidligere, ble det også enklere å lage gode retter av de sprø og rødgrønne stilkene!
Deilig med hakkede pistasjenøtter på toppen!
Akkurat nå er rabarbraen på sitt beste, og for at du skal kunne få glede av den, kommer en superenkel oppskrift her. Ingen paibunn eller masse forarbeid. Bare deilig rabarbra og litt krem i et glass! Enklere kan det ikke blir og det smaker så uendelig godt! Man trenger ikke mer enn en liten dæsj, for en liten smak gir lykke i mange dager!  :)  Her er oppskriften!

Rabarbrarøre
4 rabarbra stilker
2 kopper sukker
1 ts vaniljesukker

Skjær rabarbra og legg i en kjele sammen med sukker. La det putre sammen til en syltetøylignende konsistens. Tilsett vaniljesukkeret og la den avkjøles.

Vaniljekrem
Lag vaniljesaus fra bunnen av eller kjøp ferdig. Pisk en kopp krem og bland inn så mye vaniljesaus som du ønsker.

Havrecrumble
25 gram smør
2 kopper havregryn
1 ss rennende honning
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker

Smelt smør og bland i alt unntatt vaniljesukkeret. Stek alt sammen under omrøring i ett minutt. Avslutt med vaniljesukker. Avkjøl på stekeplate.


Legg lagvis i kopper eller dessertskåler. 

 Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar