Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

22. mars 2016

Ansiktsmaske - slik gjør du det

SLIK LEGGER DU ANSIKTSMASKE


Innlegget om de økologiske produktene vi har hos Herr&Fru Jørgensen fikk god respons igår. Kanskje mange har tenkt til å sette av litt ekstra tid til seg selv denne påsken. Det synes vi er en god idé! :)

Vi fikk noen spørsmål om hvordan ansiktsmaskene brukes, og derfor gir vi en oppskrift her.

For å få mest mulig ut av masken, slik at huden blir tilført de gode emnene, skal du gjøre noen få forberedelser, og dette gjelder uansett hvilken maske du kjøper.

1) Fjern all gammel sminke og kremer
2) Fukt en vaskeklut med varmt vann. Kluten skal være så varm at det damper av den men ikke så varm at den vil brenne skinnet ditt. Vær forsiktig!
3) Før vaskekluten over ansiktet i sakte bevegelser. Dette vil medføre at porene åpnes og blir klare for å ta imot maskens vidunderlige virkning. La huden være varm og fuktig (ikke våt).
4) Bland sammen masken i håndflaten (pulver og vann for våre Munkholm produkter) og bland med en ren spatel eller skje.
5) Bruk to fingre og fordel masken over ansiktet med små, sirkel-bevegelser. Unngå å legge maske inntil øynene, leppene og neseborene.
6) La masken virke i 10-15 minutter.
7) Skyll vekk med lunkent vann og gi huden en omgang god, økologisk ansiktskrem som en avslutning til behandlingen.
 
Vi anbefaler å ta maske én  til 2 ganger i måneden.

 Bilder fra internett

Bier - slik lever de


Interessant om biene - som vi MÅ ta bedre vare på!

Bier har helt klare oppgaver basert på alder. For en arbeider er livet slik:

1-2 dager gamle blir de satt til å rengjøre cellene og den første de rengjør er den de selv ble født i. Dette gjør at kroppen holder seg varm.

3-4 dager gamle har de i oppgave å fôre de eldre larvene i bikuben.

6-11 dager gamle får de ansvaret for å fôre de yngste larvene.

12-17 dager gamle skal de produsere voks og bygge cellevegger, fordele mat til de som trenger det og være biens vaktmestere.

18-21 dager gamle blir de tildelt oppgaver i biens vaktkorps. De står vakt ved inngangen og beskytter bikuben for ytre angrep.

Fra dagen de fyller 22 dager gamle og frem til deres død etter ca. 40-45 dager jobber de med å fly frem og tilbake til bikuben med innhentet pollen, nektar og vann samt å pollinere planter.


STIKK!
Når en bie stikker et menneske dør de som regel i etterkant, men merkelig nok dør de ikke når de har stukket andre ting. Mothakene i brodden fester seg i vår hud når de stikker og dermed blir brodden sittende igjen med det til følge at biens indre blir ødelagt. Når de derimot stikker andre insekter eller dyr vil ikke mothakene feste seg på samme måte og de kan stikke igjen og igjen.

MATEMATISKE NERDER
Bi-dansen var lenge et mysterium, men forskere har nå funnet ut at bier vet at kloden er rund og at de kommuniserer bl.a. ved å vise vei via vinkler i dansen.
Når en bie har funnet en god blomstereng flyr den tilbake til kuben og danser for å vise de andre hvor det er god mat, eller et bra sted for en ny bikube. I dansen betyr for eksempel 3 runder en viss lengde fra kuben, en plutselig vinkel i dansen indikerer retning.


JORDEN RUNDT PÅ 28 GRAM HONNING
En enkelt bie kan fly ca. 8 kilometer vekk fra kuben i sin søken etter mat. En koloni med bier kan av og til være nødt til å fly 88.000 kilometer for å klare å lage 450 gram med honning. En enkelt bikube kan - i et godt år - produsere så mye som 27,5 kg honning. Til sammenligning trengs det ca. 11 kg honning for at alle i kuben skal kunne overleve vinteren. For at du skal få noe mer å tenke på  .... ca. 2 millioner blomster må besøkes av  biene for at det skal kunne produseres ca. 0,5 kg honning.

KALDBLODIGE
I motsetning til andre kaldblodige dyr, er de istand til å generere varme ved å la kroppen vibrere. En bie som flyr har en kroppstemperatur på 54,5 grader, mens en bie kan bli nesten lammet av kaldt regn og kulde og da makter de ikke engang å fly. I bikuben er det en gjennomsnittstemperatur på 36,6 grader.

HONNINGPRODUKSJON
Honningbiene lager honning ved å samle nektar fra blomstene og blande det med enzymer fra kjertler i munnhulen. Det er denne blandingen som blir lagret i de sekskantede cellene. I tiden det ligger der vil vannet fordampe og blandingen minker til kun 17% av opprinnelig masse. Når prosessen er ferdig er det arbeider-bienes oppgave å legge et vokslag over cellene, slik at honningen holder seg frisk og fin inntil de trenger det som føde, f.eks. i vintersesongen.

OPPRINNELSE
Mange tror at biene opprinnelig kommer fra Amerika, men undersøkelser viser at europeerne tok de med seg dit. De gamle indianerne kalte biene "the white man's flie"

HIERARKI
En bikube er alltid "overbefolket" og med så mange individer samlet på et sted, trengs det et hierarki. I bikuben er dronningen overhodet. Dronningene er vanlige larver som legges i "Dronning celler".  Det er alltid et par "stand by's" i tilfelle dronningen skulle dø.


Ved en dronnings død vil arbeiderbiene (hennes hoff) oppdage dette umiddelbart ved at hennes ferromoner ikke lenger kan luktes. I så tilfelle vil arbeiderne umiddelbart starte "contingency planen" med å oppadle en ny dronning fra en av larvene som ligger "på vent" i en av dronningcellene. Den nye dronninglarven må ikke være eldre enn max 3 dager.

LYNNE
Bier har lynne, akkurat som oss mennesker. Hvis det er mange hissige bier eller temperaturen stiger i bikuben og det er mye amperhet, kan man faktisk endre på dette ved å bytte ut dronningen. Mange birøktere har god erfaring med dette! 

 

 Tusen takk for at du leser bloggen vår. Vi håper du har fått nyttig og interessant påfyll. :) Skulle du ha venner som kanskje ville like å lese bloggen, håper vi at du anbefaler den videre. 

Vi ønsker en riktig god påske!

Bilder og info fra internett

19. mars 2016

ØKOLOGISK - ja takk!

Munkholmproduktene kjøper du hos Herr&Fru Jørgensen i Sandefjord :)
Ren velvære. Fri for tilsetningsstoff, kjemiske formler og annet hokuspokus - bare ren og skjær økologisk velvære fra naturens egen side. Slik kan du beskrive produktene fra danske Munkholm.

Hvorfor ikke komme innom Herr&Fru Jørgensen og kjøpe deg en velværepakke, nå som du har et par dager du kan sette av til skikkelig rengjøring og pleie av kroppen før den skal luftes under sommerens sol? Vi har deilige såper, oljer, sminkefjerner, duftlys, håndsåpe og oppvaskmidler, øyekrem, håndkrem, ansiktskrem, barberkrem & barbersåpe, babyoljer, hårshampoo og ikke minst ansiktsmasker.  ALT ØKOLOGISK!  Synes du ikke at du fortjener et par timers ekstra omtanke i påsken?

Det er nok viktig å tilføre huden både fett, fukt og næring, særlig for oss som lever i byer og er omgitt av forurensning. Dessuten er det nordiske klimaet antagelig ikke det beste for sarte huder.

Vi lar oss lett lure av rynkekremer og andre vidunderprodukter.
Huden er vårt største organ, og mange forskningsrapporter konkluderer med at ukritisk bruk av kosmetiske produkter kan påvirke oss helsemessig.
Parabener er brukt i omlag 80 prosent av all kosmetikk og pleie­produkter, også i kremer beregnet på spedbarn. Konserverings midler, i tillegg til mye annet mystisk, tilsettes - blant annet for holdbarheten. I økologiske produkter er ikke parabener tillatt.

Innvilg deg en personlig spa-stund i påsken, men produkter fra Munkholm :)
Økologisk vin er også et aktuelt påsketema - helårs også ... her er litt info. :)

Sebastian Bredal, - en av norges 3 "Master of wine" forteller at det blir stadig flere viner i Vinmonopolets hyller som er laget etter metoder som regnes for økologiske eller biodynamiske. Omfanget øker fordi etterspørselen øker. Men hva skiller disse vinene fra de konvensjonelle?

Konvensjonelt dyrkede druer kommer fra et moderne landbruk der kunstgjødsel og sprøytemidler tas i bruk i ganske stor grad. Et fornuftig bruk av sprøytemidler innebærer at man sprøyter først når man må, og bare på råteutsatte steder i vinmarken. Dette er effektivt for avlingen men ikke så bra for din kropp. Likevel, som en reaksjon på det moderne og effektiviserte jordbruket der sprøytemidler og kjemikalier får råde, har svært mange vinprodusenter gått tilbake til tidligere metoder å dyrke vin på.

Økologisk vindyrking
Druer fra økologisk landbruk blir ikke utsatt for kjemiske sprøytemidler mot insekter, råtesopp og ugress. Vinmarkene blir heller ikke tilsatt kunstgjødsel. Den økologiske vinbonden står på grunn av dette overfor spesielt to utfordringer som ikke andre økologiske bønder har: For det første; på en vinmark kan det ikke drives vekselbruk. I andre økologiske jordbruk er det nettopp vekselbruket som for en stor del gjør at bonden kan unngå kunstgjødsel. Vinplantene står jo gjerne i jorda over 25 år – i mange tilfeller langt lenger. Til en viss grad kompenseres for dette ved å dyrke såkalte ”cover crops” som kløver og erteblomster mellom vinrankene. Og før nyplanting kan bonden la marken ligge brakk noen år og hente seg inn igjen med tilførsel av næring fra andre planter.
Litt å tenke på, men verdt å betale litt ekstra for - og samtidig vite at man ikke fyller kroppen med insekstmidler og giftstoffer! :)

5. mars 2016

Lavendel




Tradisjonell bruk av lavendel
Navnet Lavendel kommer fra det latinske ordet ”lavare”, som betyr ”å vaske”. Det viser at urten ble brukt når de gamle romerne tok sitt bad i oldtiden.
I middelalderen og renessansen ble det strødd lavendel på gulvene i private hjem og i kirkene som en beskyttelse mot pest.
Lavendel var en populær strø-urt fordi den holdt insekter unna, og duften holdt seg lenge. Man laget også små buketter av lavendel som man snuste på for å avverge pest og andre sykdommer.
En annen anvendelse av lavendel fra gammel tid, var at kvinnene sydde tørkede blomster inn i hattene sine for å forebygge svimmelhet og kvalme.


Historisk bruk av lavendel i Norden
I Norden omtales lavendel først i danske urte- og legebøker fra 1500- og 1600-tallet.
De eldste opplysninger om folkemedisinsk bruk i Norge har vi fra Nordfjord omkring 1800, hvor det fortelles at blomstene ble lagt på sprit som ble drukket mot epilepsi og besvimelser.
Fra Land rapporteres det at lavendel har vært brukt mot gulsott og vattersott.
Planten ble ellers brukt mye til å spre vellukt i badevann, duftposer og lignende. Lavendeloljen, gjerne kalt spikolje, ble brukt til å smøre på gikt, hevelser og verkende sår.

 Lavendel i mat
Lavendel er en av de mange ingrediensene i krydderblandingen "Herbes de Provence". Urten smaker godt i viltretter og noen få blader kan gi fin smak på grillet lam.
Også fiskeretter vinner i smak med litt lavendel som krydder. Lavendelblomster kan ellers brukes sammen med andre urter i velsmakende stuinger. Legger du et par kvister lavendel i en skål med sukker, får du en sart og deilig smak på sukkeret.
Annen bruk
Legg tørkede blomster i poser og knipper for å gi god lukt i skuffer og skap. Lavendel holder møll og andre insekter som spiser tekstiler, unna.
Gni friske blomster på huden eller fest dem til klærne med en nål for å holde fluer og andre insekter på avstand.
Lavendelolje brukes i veterinærmedisinen for å drepe lus og andre parasitter hos dyr.

 

Info fra urtebloggen og internett

4. mars 2016

Vår i sikte!

De fleste som har en hage begynner å kjenne kløe i hendene etter å få ta den ibruk igjen. Vi savner å kjenne varme solstråler på nesen, vi savner å kunne rusle rundt i hagen for å se hva som titter opp av spede spirer og løk vi satte i høst. Har det hele overlevd? Det er mange tanker som går igjennom hodet de første vårdagene.



Her er noen tips du kan vurdere å gjøre i den spede vårfasen:

1. Ta en titt rundt på tomten. Det er nå du kan se om du har den rette strukturen i hagen. Bed og kanter, busker og trær, gangveier og plassering av løse elementer. Er det en harmonisk rød tråd i det hele? Bør det flyttes rundt på noe eller kanskje om-struktureres?  Er det blitt satt opp en ny varmepumpe ila vinteren? Kanskje trenger den noe som kan skjule den om sommeren?  Ta bilder nå og funder et par kvelder over hvilke tiltak som trengs.

2. Ta en gjennomgang av lave støttemurer og kantinger. Er det løse stener eller er det noe som har sunket? Anskaff en pose med sand, slik at du kan fylle under steinleggingen der det er blitt søkker.

Står alle espaliéer og lé-vegger stødig? Bør de males eller stelles? Husk at det er nå, det lønner seg å bestille hjelp til større anleggs-oppgaver. Til sommeren er det for sent.

3. Forsøk å huske hvilke ønsker du hadde sist sommer. Manglet du høye planter? Manglet du bunndekke? Manglet du kant-beplantning. Hva ønsket du deg? Skriv ned en liste og se om det er noe du allerede nå kan tilrettelegge for.


4. Bestill frø og skaff deg en oversikt over hvilke som bør forspires og hvilke som kan såes direkte på voksestedet. Gå gjerne til anskaffelse av en enkel vekstlampe, det borger for at de små plantene blir mer kraftige og mindre lang og pinglete.

5. Gå igjennom redskapene dine Er spader og hagesaker skarpe nok? Er de rene og trehåndtak satt inn med olje? Hva med arbeidshandsker? Ligger de i en haug med stive, jordete, krøllete "hender"? Hvilke må kastes og hvilke er det verdt å satse videre på? Gi dem en skikkelig rengjøring eller sørg for å kjøpe nye nå. Er du heldig, kan du kjøpe til fjorårets pris. Hageredskap og bruksting stiger gjerne i pris straks sesongen begynner å blomstre. ;)


6. Skal du beskjære busker eller trær? Det er smart å beskjære før små knopper springer ut. Husk også at den busken som trives i full sol, kanskje nå har fått naboer som gjør at den står i skygge. Må du foreta flytting? I så tilfelle er det smart å grave hullet den skal flyttes til før du graver opp planten.

7. Ukrudt forgår ikke så lett - sier danskene.... men hvis du, straks jorden er tørket opp om våren, begynner å fjerne ugress, vil det gå lekende lett i forhold til når jorden er blitt mer tett og røttene har fått godt feste. Jo tidligere du begynner å luke - jo enklere arbeid blir det!


8. Gå til innkjøp av næring. Gå gjerne for et generelt valg medmindre du har bygget opp bedene dine etter  forskjellige pH-verdier. Blåkorn er greit hvis du da ikke er på det økologiske. Noe av det beste gjødselvannet du kan få er brenneslevann - men utstyr deg med gassmaske, for det kan være en prøvelse for noen og enhver.

9. Sørg for å få oversikt over økologiske regjøringsmidler til drivhuset. Hvis du har matplanter som vokser tett på drivhuset, skal du tenke på at alt vannet fra rengjøringen går ned i bakken der plantene henter det opp igjen....


10. Nyt våren. Drikk solskinn og senk skuldrene! Lytt til fuglesangen og følg med på utviklingen!

GOD VÅR!


Bilder fra internett