Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

22. august 2014

Tid for fersk suppe

 
Er det én ting jeg gleder meg til hvert år, når sommeren går på hell, så er det fersk suppe! Denne suppen er en klassiker som jeg tror de fleste norske hjem har tradisjon for. Her får du oppskriften og fremgangsmåten:

Ferskt suppe med kjøtt

I denne suppen blir kjøttet kokt ganske lenge, og sammen med kraftben vil du få en god og næringsrik suppe.

Du trenger: Til 4 porsjoner

1 kg kraftben med marg
1 kg oksekjøtt, høyrygg (evt bog)
4-5 poteter
1 stk purre, delt i skiver
1 stk persillerot, delt i litt tykke biter
1 stk kålhode
1 stk gulrot, delt i litt tykke biter
1 stilk stangselleri, delt i litt tykke biter
 
Hvis du er en av de som ønsker å servere kjøttet separat, med løksaus til - kan du lage løksausen slik:

2 stk løk, i skiver
3 ss smør
2 ss hvetemel
2 ss sukker
1 ss eddik, vanlig 7%
salt og pepper

Slik gjør du:

Finn frem kjøtt og margben. Kok kjøttet helt, så blir det mer mørt. 

                       
Ha alt i en kjele og ha i godt med kokende vann, 2-3 liter. 

La det koke og skum godt av. La kjøttet syde i 1,5 time i vann under lokk. 

Skjær opp grønsakene og ha i purre, gulrot, stangselleri og persillerot og la grønsakene koke med de siste 15 minuttene eller til de er møre

Sil av kraften som skal brukes i evt. saus.

I en ny kjele steker du løken i smør - til den er blitt blank og deretter har du i melet. Spe med kraften fra kjøttet. Smak til med eddik, sukker, salt og pepper.





Serveringsforslag 1:
Server som suppe med oppskjærte kjøttbiter i suppen - gjerne med godt flatbrød til.

Serveringsforslag 2:
Server som en liten forrett; litt kjøtt med grønnsaker i kraften. Etterpå serverer du kjøtt, grønnsaker sammen med god med løksaus til.

 Photos (C) Marit N. Jørgensen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar