Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

10. juli 2014

If you can't beat it, EAT IT!


De kan være ensfarget eller spraglete. De sprer seg som ugress!
Alle har det!
I alle fall en liten flekk!
Alle kjemper mot det og ingen er trygge for invasjon! 

Det er ikke få timer som er blitt brukt til å bekjempe den og metodene er mange!
Hva snakker jeg om? Tyskerkål eller Skvalderkål selvfølgelig! Nå tror du kanskje at det var tyskerne som innførte den, men da tar du skammelig feil! Skvalderkålen ble faktisk tatt til Norge som legeurt via de kristne munkene tidlig på 1000-tallet.

Planten sprer seg via et intrikat rotsystem som det nesten er umulig å få has på. En liten bit på 1 cm er nok til en ny plante. i tillegg formerer den seg også via frø, hvis du lar den blomstre.

For å si det på godt norsk;  - If you can't beat them, eat them - og det er akkurat hva jeg skal gi deg oppskriften på her! Skvalderkål er faktisk mulig å lage god mat av. Slutt å irritere deg og inkluder den i ditt kosthold istedet. Lag for eksepmel pesto av den! Da er du med på trenden om kortreist mat også! Tenk hvilken fornøyelse å kunne si at du dyrker råvarer til egen pesto!

Her er oppskriften:

Du trenger:
1 liter blad av Skvalderkål
1 fed hvitløk
20 gram parmesan
50 gram pinjekjerner
1 dl olivenolje
Salt og pepper


Slik gjør du:
1) Vask bladene fri for jord
2) Finn frem kjøkkenmaskinen eller stavmixer
3) Kjør alle ingrediensene sammen til en jevn masse.
     Osten og pinjekjernene kan godt få være litt "tyggemasse"
     i form av "klumper" i pestoen.
 

Forslag til hvordan du serverer pestoen:
Smør pestoen på en skive av lyst brød. 
Gratiner i ovnen, med sterk overvarme.
Ta ut brødskiven og dandér med god spekeskinke,
ferske økologiske tomater og revet parmesan på toppen!

Et voilá - et lite munke-måltid ... eller kanskje ikke? Men uansett, nå har du forhåpentligvis vendt irritasjon til glede, når du neste gang støter på en Skvalderkål!

Flott - ikke sant?  :)

Pssst!  ....   Skvalderkålpesto smaker også godt til pastaskruer! ;)
 
Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar