Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

6. juli 2014

I Claus Dalbys hage

Vi våknet med et lite sug i magen. Var været bra? Vi har vel ikke forsovet oss? Nå må vi se og komme oss avgårde. Vi må ikke bli for sene! Håper han ikke har glemt avtalen vår! Kanskje han er altfor opptatt! ....


GPS'en ville ikke vise oss gatenr. 1, så vi trykket ok på det gatenummer som den foreslo! Vi var på vei til, for oss, årets hagemøte og våre hjerter gledet seg!  ... og GPS'en tok oss rett til "Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center"... hmmmmm, jo vi vet jo at planter og grønt hjelper på helsen, men dette måtte være feil. Vi seg et lite stykke videre og der åpenbarte det seg ... umisskjennelig Claus Dalby stil ... små rosa roseballer som hang over et smijernsgjerde, lilla Kirgisløk i mange størrelser, gulgrønne, italienske, espalierte cypresser, et flott inngangsparti og et litt stjålent syn mot det fantastiske huset og hagen! Hmmm .... vi var 20 minutter for tidlig, så hva gjør man da, med sommerfugler i magen og høytidsstemning, - jo finner frem det minste kameraet man har og papparazzi-fotograferer de skjønne blomstersammensetninger på innsiden, like ved veien. ... og mens vi analyserte himmelens truende skyer, visste vi at - nå - nå var det våres tur til å få lov til å oppleve Claus Dalbys vidunderlige hage!

 

Når man skal besøke en slik hage, blir pulsen litt høy - det ER sant at planter har en påvirkning på psyken og helsen, men nå føltes det som om det var en omvendt virkning - bare ved å se på bildene på det lille reisekameraet, mistet jeg nesten pusten. Nydelige fargekombinasjoner som er så fascinerende at man bare stirrer. Et besøk i Claus Dalbys hage er en opplevelse, en nytelse og en inspirasjon beyond believes ... for de som snakker utenlandsk!

En ung primadonna vil frem i lyset og lar seg ikke stoppe
av vakre engelske hagemøbler
Nå er det jo slik at ikke alle har vunnet i lotteriet, slik som oss, -og fått audiens. MEN ... siden Claus er en flittig fotograf og forelegger - ikke minst, - har han med stor grandeur latt oss hagefrelste få ta del i hagen hans via bøkene han skriver, basert på den vidunderlige hagen han har opparbeidet (sammen med sine dyktige gartnere). Bøkene kan jeg anbefale bøkene hans på det varmeste. De inneholder bilder som er en flott erstatning for et besøk. Hans sans for fotografering, fargesammensetninger, komposisjoner samt estetikk er uten sidestykke og alt dette lar han oss ta del i gjennom bøkene.

Han har blant annet utgitt bøkene "Den hvide have", "Den levende have", "Vis mig dit drivhus", "Mit haveliv", "Havedrømme", "Bonderoser og Pæoner", "Drivhusdrømme", "Hemmelige haver", "Juleroser og påskeklokker", "Jeg ved hvor der findes en have", "Et haveår" og "I potter og krukker". Det er en god lærdom i bøkene og man kan bare forsvinne inn i de, som inn i en eventyrverden. Samtidig som det er behagelig og drømmeaktig er det også mye god faglig informasjon å hente. I den siste boken  om potter og krukker, gir han oss både plantens "folkemunne-navn" samt det botaniske, og det er til stor hjelp hvis man ønsker akkurat den planten, for planter har som kjent et felles slektsnavn med mange undersorter, og det er lett å kjøpe feil.

Alle bøkene kan kjøpes eller bestilles via Libris-kjeden, og har du ikke fått deg en hagebok av Claus Dalby enda, synes jeg absolutt at du skal velge deg ut den - som du tror vil gi deg mest - og ta turen til Libris-bokhandelen for å kjøpe eller bestille! Du vil garantert ikke angre! :)

Nå er dere sikkert spent på hvordan hagen så ut, og selv om regnbygene kappet med tordenværet, var det allikevel mulig for oss å få løpt ut i hagen mellom slagene og få fotografert! Det arrangerte Claus med raus hånd og vi er svært takknemlige for den gjestfrihet, engasjement og imøtekommenhet han utviste! Nydelig kake og pressekaffe serverte han også!

Vi håper det ikke blir siste gang vi møtes, for han er virkelig like mye en kjærnekar som han ser ut! :)   Nei ... nå får det være nok tekst - ut i hagen med dere!

Claus Dalby benytter fokuspunkt i enden av stier og veier for å skape perspektiv

En herlig sti å vandre nedad ... Pioner, roser og Baldrian skaper en magisk stemning

Fargekombinasjoner er en av Claus Dalbys sterke sider,
og det er fascinerende å se hva han får til
Blomster som tar pusten fra en, og som flytter tankene til andre verdensdeler

Hagen, sett fra huset, med alle rom, stier, sitteplasser, fokuspunkt,
vannspeil, rosebuer, urner, hekker, trær og hemmelige rom ... ja, jeg kunne
fortsatt oppramsingen .... det er en opplevelse!

Limegule Stormarikåper bøyer seg ut og myker opp
en stenlagt sti. Buskenes løv spiller på lag og sammen
med Barlindhekkene gir de en god start på tunellen under
rosebuen som ender i en vakker urne på en pidestal.
Et lite eventyr - alt i alt!

I Claus Dalbys søppelbøtte, - eller "Skællespand", som danske sier, søker humlene
etter kuriositeter og det finner garantert noe som naboen ikke har!

En rosa-lilla allé som taler til hjertet!

En gul allé - vakkert ikke sant? ... og vi nordmenn
som er så hysteriske for gule blomster i hagen!
Her er positiv inspirasjon å hente!

Kirgisløk - eller Allium på latin - spiller vakkert
opp til italienske limegule, espalierte Sypresser

Dette rommet i hagen vil jeg kalle den hvite hagen, med risiko for at den heter
noe annet. En vakker samling Revebjeller og Hosta rundt 2 store, firkantede
vannbasseng. En lise for sjelen!

Claus Dalby er en hyggelig og engasjert mann som gjør mye for sine gjester!
Vi takker for besøket og håper å få komme igjen eller by ham velkommen
hjemme hos oss på et senere tidspunkt.


Claus skriver idag på sin nye bok om romantiske hager og er på leting etter skikkelig romantiske hager i Norge. Skulle du vite om en hage, du mener fortjener en plass i boken hans, kan du gjerne tipse om det her, så skal vi viderebefordre det til Claus. Foreløpig har kun hagen til Helen Fredholm, på Toten, sluppet igjennom nåløyet. Den kan du lese mer om her på bloggen om en uke! Velkommen tilbake da!


Fotos (c) Marit Næss Jørgensen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar