Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

30. mai 2014

1814 jubileet

Jeg er heldig, jeg bor i en gate med mange kulturinteresserte personer. Dette gir seg utslag i at jubileumsfeiringen over at grunnloven vår nå er 200 år, blir markert med morsomme innslag i hele byen. Gaten vi bor i, er en av de få gjenværende etter bybrannene i hhv år 1900 og 1915. Husene er enten bevart eller gjenoppført i lignende stil, slik at fattighuset, systuen, skomakerens hus, doktorens hus og viktualie-butikken står enda, - om enn i ny skrud som skjenkestue i anledning jubiléet.

Igår ble gaten ført tilbake til 1814. Vi som bor her hadde kledd oss ut og husenes historie ble vist frem til forbipasserende ... skjønt, forbipasserende ... det yret med liv i gaten og det minnet vel mest om Karl Johan på selveste 17. mai!

Dagen ble avsluttet med et frilufts-spel i Preståsen, et fantastisk friområde midt i byen. Spelet handlet om Christopher Hvidts liv og hvordan han som gründer var med til å bygge opp et regulert system i Sandefjord, med bl.a. internasjonal handel, sjøfartstradisjoner og skoleverk. En edel mann som ga bort sitt eget hjem for å starte skole. En mann med et spennende og tøft liv, fikk igår uroppføringen om sitt liv, han har fått en plass i bybildet, i tillegg til en bygård oppkaldt etter seg, hvilket han absolutt fortjener. Jeg tror mange sandefjordinger fikk seg en aha-opplevelse og mye læring de ikke visste om byen sin igår. En fantastisk morsom dag, men mye kultur og hygge - og det skadet heller ikke at solen skinte fra klarblå himmel! :)

Her er en liten billedreportasje fra Bjerggatas feiring:

 



Bilder (C) Marit & Geir Jørgensen

29. mai 2014

Med andakt og følelse!


Idag er det helligdag og kirkeklokkene har ringt og spilt mange hyggelige salmer - de man pugget i grunnskoeln og som konfirmant. Solen skinner fra en skyfri himmel, biene surrer, småfuglene kvitrer og akeleier og roser konkurrerer om fargespillet ....  og idag skal Sandefjord markere 200års-jubileet og grunnloven vår.


Det skal bli utendørs-spel i Preståsen, et flott friområde midt i byen, det er utstillinger og eventer mange steder og byen er pyntet. Gaten vi bor i, som er den eneste som ikke brant ned i bybrannene 1900 og 1915 skal gjøres om til tidsepoke 1814 og vi som bor her, skal iføre oss tidsriktige klær! Det har vært stort engasjement og fantasien har som kjent ingen grenser, så dette blir riktig så bra! Det er for anledningen laget egen sjenkestue med sjenkebevilgning for kun idag, det er importert høner, kaniner og hester. Ingen biler får parkere i gaten vår og både skomaker og smed har funnet veien. Jeg tror også vi får en politimester!


Jeg er sikker på at mange av hagene i 1814 hadde rabarbra stående. Det var i denne tiden at rabarbra ble ansett som en av de nye og hippeste grønsakene, og siden sukkeret var kommet til Norge i større mengder enn tidligere, ble det også enklere å lage gode retter av de sprø og rødgrønne stilkene!
Deilig med hakkede pistasjenøtter på toppen!
Akkurat nå er rabarbraen på sitt beste, og for at du skal kunne få glede av den, kommer en superenkel oppskrift her. Ingen paibunn eller masse forarbeid. Bare deilig rabarbra og litt krem i et glass! Enklere kan det ikke blir og det smaker så uendelig godt! Man trenger ikke mer enn en liten dæsj, for en liten smak gir lykke i mange dager!  :)  Her er oppskriften!

Rabarbrarøre
4 rabarbra stilker
2 kopper sukker
1 ts vaniljesukker

Skjær rabarbra og legg i en kjele sammen med sukker. La det putre sammen til en syltetøylignende konsistens. Tilsett vaniljesukkeret og la den avkjøles.

Vaniljekrem
Lag vaniljesaus fra bunnen av eller kjøp ferdig. Pisk en kopp krem og bland inn så mye vaniljesaus som du ønsker.

Havrecrumble
25 gram smør
2 kopper havregryn
1 ss rennende honning
1 ss sukker
1 ts vaniljesukker

Smelt smør og bland i alt unntatt vaniljesukkeret. Stek alt sammen under omrøring i ett minutt. Avslutt med vaniljesukker. Avkjøl på stekeplate.


Legg lagvis i kopper eller dessertskåler. 

 Bilder fra internett

27. mai 2014

Juhuuuuu - Rabarbratid!!!




Juhuuuu - det er Rabarbratid! Kortreist mat med god smak! Frem med sukkerposene og lag noe søtt, friskt og godt med råvarer fra egen hage (eller butikk)!

Har du ikke selv rabarbra, har du helt sikkert foreldre, venner eller en kollega som kan gi deg noen stilker! 
Hiv deg på trenden og bak;

RABARBRA-MUFFINS med havregryn!
Sundt og godt! :) 
Lykke til!



Stekes i ca. 20 minutter på 175 grader og settes inn i forvarmet ovn.

Til ca. 10 store former trenger du:

125 gram usaltet smør

1 ½ kopp sukker

2 egg - delt inn i hvite og eggeplommer

juice og skall av en halv sitron

2 kopper havregryn

1 ½ kopper hvetemel

1 ts bakepulver

4 rabarbra stilker, skrelt og i tynne biter

2-3 ss potetmel

ca 1 kopp sukker , helst rå
 

Slik gjør du:
Forvarm ovnen og still muffinsformene klare. 

Skrell og skjær rabarbrastilker tynt. Legg dem i en bolle og dryss med potetmel. Det gjør at du kan suge opp saften som ellers ville gjort at røren ble for løs. Sett rabarbraene til side mens du lager røren.

Rør smør og 1 ½ kopper sukker til eggedosis. Rør inn eggeplommer, sitronsaft og skall og visp til det blir porøst .

Bland inn mel, bakepulver og til sist havre. Pisk eggehvitene stive. Rør inn mel og havregryn i blandingen og vend deretter inn eggehvitene. Røren skal være ganske fast. Hell røren i formene.

Hell over ½ kopp sukker på rabarbra stykkene, like før du legger dem i røren. Spre rabarbra i hver form og trykk de ned i røren. Dryss til slutt litt sukker over hver muffins før du setter brettet i ovnen i ovnen.

Stek i ovnen i ca 20 minutter. Hvis du vil ha mer farge på muffinsene kan du heve varmen en kort stund på slutten av steketiden.

Server muffinsene litt avkjølt med ferskpisket krem, gjerne tilsatt vanilje eller sukker.


Bilder fra internett

21. mai 2014

Gjenbruk av kaffe og te

 

Din første innskytelse er garantert å kaste brukte te-poser og kaffefilter i avfallsdunken ... da de jo har utført sin tjeneste .... men vent nå litt!!! ... de kan gjenbrukes i hagen i moderate doser!

Hey, hey! Så herlig! Det blir jo nesten som et Kinderegg for voksne! Her er noen forslag;

1) Hell teblader og kaffe i komposten! Det vil berike kompostens næringsverdi og være bra for plantene når du etterhvert bruker komposten som jordforbedring.


2) Du kan også bare karre ned noen små doser i bakken fra tid til annen. Spesielt der du har litt kompakt jord. Det vil lette litt på jordstrukturen samtidig som det formuldes raskt og avgir næring.


3) Kaffegrut og te i moderate mengder er spesielt godt til de plantene du har som liker seg i sur jord, slik som f.eks. Rhododendron, Azalea, Blåbær, Bispelue, Hosta, Japansk lyng, Lønnetrær, Blodrot og Reinrose. Disse vil du se ekstra god virkning på.

MEN HUSK ... å fjerne emballasje, stifter og tråder innen du bruker det som kompost!


Bare et lite innspill til mer gjenbruk i dagens slapstick-samfunn!


 Bilder fra internett

15. mai 2014

I en liten micro-boble ... for grønn-schmeckerne!



Visste du at brenneslen har en evne til å lagre nitrogen i cellene i større grad enn andre planter, og det uavhengig om den vokser på gjødslet eller ugjødslet mark!

Det er primært nitrogen man tilfører via neslevann, men man antar også at det er en del andre stoffer som får fart på planteveksten og mikroorganismer i jorden, som forklarer hvorfor den virker så bra som den gjør.

Bortsett fra nitrogenet, er det tildels også mikronæring, og neslevann ser ut til å gi noe ekstra i forhold til andre nitrogeninneholdende næringstilsetninger, for;  om man tilfører ren nitrogen i form av annet gjødsel; har det ikke helt samme virkning.

Om man har tilgang på valurt og har det sammen med neslene vil det tilføre fosfor i tillegg.


NÅ er du blitt veldig mye klokere og vet noe som veldig få andre vet!


 Bilder fra internett

13. mai 2014

En nydelig, inspirerende bok - MUST HAVE!

"Jeg kjenner en pike, så kjekk og så grei ... men kjære all verden! ... det er jo deg!"
Slik lød et av versene i minneboken fra barndommen, og jeg tror - hvis jeg skulle skrevet i Helens minnebok, ville det blitt noe slikt ... Nei! ... kanskje heller "Roser er røde, Fioler er blå, - druer er søte og du likeså!" .... Ja! Et vers basert på blomster passer til Helen, som i disse dager har gitt ut sin andre bok om den hyggelige besøkshagen på Toten!

Utsikt over Mjøsa fra lysthuset!

Siden hagen er så populær, og så mange ønsker å oppleve den - uten å ha mulighet til det, har Helen skrevet en bok basert på den guidede hagevandringen rundt på Fredholm gård. Dette er den andre boken hennes, og den heter "Cottage Garden på Toten".

Boken kan du bestille ved å trykke HER

En meget vakker og inspirerende bok, - anderledes laget; i form av at selve boken har et preg av noe gammelt og slitesterkt over seg. Ingen høyglansede bilder her nei, men vakkert og bevisst bruk av duse farger man nesten kan drukne i, og under alle omstendigheter drømme seg bort i! Boken er fylt med vakre fotografier tatt at Helen selv. Her finner du plantenavn til bildene, i tilfelle du selv fikk lyst til å kjøpe noe makent, og mange herlige plantekombinasjoner til inspirasjon. Helen forteller hvordan hun tenker, om hvordan hagen sakte men sikkert har vokst frem og at naturen selv har fått være med på å fremheve sin prakt.

 

Helen er ei jente med tæl, og har klart å skape et lite stykke England på Toten! Helen vokste selv opp på Fredholm gård, i en sveitservilla fra 1900-tallet, med store jorder og nyttehage rundt. Besteforeldre og foreldre har tydeligvis videreført interessen for dyrking til Helen, og som et resultat av dette, har hun og familien skapt en praktfull cottage garten (les; hage etter "oppskrift" av Englands landsens hager) under utfordrende innlandsforhold langsmed Mjøsa.

Fredholm gård ligger med utsikt over Mjøsa, og er du heldig
med været og tidspunktet på besøksdagen; så tøffer kanskje
hjuldamperen "Skibladner"forbi - vakkert som et postkort!

Hagen er etterhvert blitt et yndet besøkssted for hageinteresserte og Helen har, ukene rundt og etter midtsommer, guidede turer i tillegg til en åpen gårdsbutikk. Her kan du hygge deg med te og English apple crumble, i tillegg til å kunne kjøpe Britiske blondegardiner i bomull samt gammeldagse hagemøbler i kurv.

En av Helens tanker rundt begrepet Cottage Garden er at hagen ikke skal være striglet, men la naturen få være med på å skape det vakre miljøet. I en Cottage Garden behøver man ikke å stresse; da litt av hensikten er at plantene skal få vokse inn i hverandre og skape frodige bed. Fordelen med dette er at ugresset blir hemmet i sin vekst og at hagen ikke blir så krevende som den kunne ha vært. Det finnes selvfølgelig ugress i Helens hage også, men det er så flettet inn i plantekomposisjonene at det ikke forstyrrer!


Helens hage er giftfri og i tillegg til å dyrke den vakre hagen har hun også en stor kjøkkenhage! Denne blir også omtalt i boken, og også her er det tips og inspirasjon å hente for noen og enhver.

Jeg har allerede lest boken to ganger og blitt inspirert av fargene, kombinasjonene, stemningen, frodigheten, og det romantiske krydderet som Helen med lett hånd strør om seg med. Det gir fred i sjelen å lese boken, og det er mye triveligere enn dårlig krim og annen spekulasjons-tv de serverer på vårkveldene.

Boken anbefaler jeg til alle som er interessert i hage, foto, stemning, fargekombinasjoner og visuell nytelse! Du kan både bestille den fra Helens egen nettside eller kjøpe den i bokhandelen. MEN skynd deg ... for med hånden på hjertet; tror jeg ikke det vil gå lenge innen den er utsolgt!


 Fredholm Besøkshage finner du i Viksborgvegen 14, på Skreia 
Telefon: 9006 1937    www.fredholm.no



Bildene (C) Helen Fredholm er lagt ut med godkjennelse fra forfatteren

7. mai 2014

Løk og vårlige sysler


De vårblomstrende løkene legges om høsten, og det er ikke alltid like lett å huske hvilke som talte til hjertet ditt når du vandret rundt om våren.

Da derfor med kamera/mobil neste gang du går en tur og fotografer de løkblomstene du liker ekstra godt. Da er det lettere å kjøpe riktig når du er i hagesenteret til høsten.

Du har kanskje allerede lyst til å plante noe i krukker, men våren er fremdeles lunefull. Selv om vi denne våren har hatt mye mer varme enn normalen, bør du være forsiktig og satse på tøffingene som for eksempel Påskelilje, Stemor, Julerose, Krokus, Tusenfryd, Perleblomst, Ruteliljer, Ranunkler, Tulipaner, Pinselilje og Vårlyng.

Med disse kan du pynte opp i krukker utenfor inngangspartiet og forsterke vårfølelsen!

Her er noen tips til hvordan du lykkes med overlevningen av vårlige krukker:

1. Bruk ”Krukkejord” som er tilsatt langtidsgjødsling. Da slipper du å tenke på å gi blomstene mat hver uke.

2. Plasser krukkene et så lunt sted som mulig

3. De første dagene kan det være smart å enten ta inn krukken om natten eller legge over en agrylduk. Dette fordi blomstene sannsynligvis ikke har vært ute i kjølige netter før du kjøpte dem. Etteret par dager blir de herdet og kan stå ute hele tiden.

4. Jo mindre plantene er kommet/sprunget ut når du kjøper de, jo lengre har du blomstringen.

PS: Agrylduk fåes kjøpt på hagesenteret … men også hos de fleste Biltema-butikkene … ;)


 
Bilder fra internett

2. mai 2014

Pelargonium



Pelargoniaen har gjennom tidene både vært elsket og utskjellt. I en lang periode ble de nærmest ansett som en gammeldags blomst som kun gamle tanter hadde i vinduene, men nå er den trendy som bare det. Shabbychik-stilen har nok mye av æren for at den igjen er blitt populær, men blomsten selv er en herlig plante som fortjener påskjønnelse.


Mange er de som samler på pelargoniaer, og entusiastene blir stadig flere! Siden pelargoniaene lar seg overvintre inne, - og enkelt lar seg formere, er det en hobby som ikke blir for dyr heller. 


Her gjelder til en stor del bytte-prinsippet. Man får fatt i et par sjeldne eksemplarer, formerer de og bytter til seg andre morsomme sorter.

Forskjellige sorter

Den første pelargoniaen kom til Norge for ca. 150 år siden. Planten deles inn i forskjellige grupper fra miniatyr til Grandiflora og her er det størrelsen som det kommer an på!

Er du nybegynner med planter, er pelargonia en absolutt god startplante. Den er en nøysom plante og krever ikke mye stell!



Har du en pelargonium stående, klipp av noen stilker, sett de i vann (gjerne med litt jord i), plasser lyst og la de stå i vannet i ca. 3 uker. Da har stilkene utviklet røtter og de er klare til å bli plantet i potter med god krukkejord. Lykke til!

Litt kuriosa til sist; - du har sikkert hørt at mange bruker navnet Geranium om Pelargonia, og det er feil. De er to forskjellige planter, men i utgangspunktet – da plantene ble typet og satt i system, ble begge plantene plassert i samme familie – nemlig Geranium. Siden ble de to plantene forsket på og funnet ut at de hørte til hver sin separate familie, og de ble derfor delt inn i familien Geranium og familien Pelargonium, men begge tilhører slekten Geraniaceae. Litt forvirrende kanskje, og det er kanskje også grunnen til at vi fremdeles i dag blander navnet på de to. Til info er Geranium, det vi på godt norsk kaller Storkenebb.

Storkenebb 


 Bilder fra internett