Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

20. januar 2016

Mykt og grønt

 Vi er inne i en tid der det grønne og myke står sentralt.


Tyvlytter du til guruene på Designers Saturday, får du vite hva som vil skje med interiør og i omgivelsene dine den kommende sesongen.


Det har blitt grønnere og mykere, svarte Dag Svendsen hos Interface kjapt da han ble spurt hva har endret seg siden to år tilbake. Han kommenterte på egne produkter og showrom, og slo ut med armen og viste et lokale som var innbydende nok med myke tepper, myke møbler og miljøutstilling.
Svaret var i grunnen dekkende nok for hele Designers Saturday 2016, som fant sted sist høst og som fulgte opp trenden;  Mykere og grønnere!

Designers Saturday ble arrangert i Oslo første helgen i september. Dette er messen som viser utviklingen for møbler, belysning, tekstiler og andre interiør- og eksteriørprodukter som henvender seg både til det profesjonelle markedet og designinteressert publikum i alle lag.

Grønt - mer enn farge
Det grønne relateres både til fargen grønn og miljøvennlige produkter, som var rikelig tilstede hos de fleste utstillerne. Så og si alle leverandørene hadde sin miljøhistorie å fortelle om; - gjenvinning, resirkulering, kortreist, håndlaget, ergonomisk mm.  Lite av dette var nytt, men det får mer plass i folks bevissthet.

Det nye grønne var innslaget av potteplanter.
En liten kuriositet kanskje, men det kan også leses som et symptom på tidsånden. Fenomenet ble mer og mer påfallende etter hvert som løypa ble gjennomført, hos så å si alle leverandører av kontormøbler var det «pyntet» med en grønn plante.  

Hos en leverandør av kontormøbler hadde de løsningen for alle som ønsker seg plante på kontoret, men glemmer å vanne den. Hyllen er fra Tropisk Design.
– Se på denne, pekte en entusiastisk fyr mot en hvitlakkert hylle. Vi skal innrømme at vi stusset litt, for den så verken spesielt spennende eller ny ut. Det så vel mer ut som om Ikea hadde rykket inn i lokalet, for på en tre etasjers hylle sto det linet opp helt ordinære potteplanter.
– Tenk deg denne på jobben, fortsatte selgeren som så for seg hyllen rett innenfor døren eller i en korridor på en arbeidsplass. –Når du kommer på jobb om morgenen tar du med deg en plante til pulten din. Når dagen er over setter du den tilbake i hyllen. Der vannes den i løpet av natten og den er frisk og opplagt neste dag.  Det var en vannbeholder på toppen av reolen og hver hylle var dekket med en filt som ga vann til plantene. Med planter på jobben skal hverdagen bli hyggeligere og tilføre en sliten arbeider energi. 


Mykt - mer enn form
Det andre fenomenet vi merket oss var mykheten. Farger, linjer og former var myke. Materialer og overflater var matte og sanselige. Det harde, blanke, glatte og kantete hadde liten plass. Sofaer og stoler for offentlige miljø har myknet ikke bare i kantene, det ble vist utallige design polstret og trukket i tekstiler som i tillegg til det estetiske appellerer både til kropp og sjel. Dette er møbler som passer like godt i et hjem som i et offentlig miljø. Poenget har blitt at folk skal trives.

En møbeldesigner forklarte; -Stolen skal appellere til samtale, deltagelse og engasjement – noe vi mennesker har bruk for mer enn noensinne, sier han.  Design skal skape en hyggelig, varm og uformell stemning. 

Komfortabelt og varig
Myke verdier som fellesskap og mellommenneskelig dialog er bakteppet.

Det skal være plass til mange og de skal ha det bra. Vi lager ikke møbler, men opplevelse, buldret den prisbelønte belgiske designeren Dirk Wynants til et lydhørt publikum.
– This is not furniture, this is tools for togetherness, buldret han utover forsamlingen da han fortalte om sine produkter, visjoner og liv som designer for en fullsatt sal på Kunsthøyskolen i Oslo. Han betraktet design som et håndverk og målet er å gjøre en forskjell for mennesker i en hektisk tid. Han fortalte hvordan han reiser rundt i verden og observerer folk.  -Hva er det essensielle i livet? Spurte han -Familie, venner det å være sammen, svarte han seg selv. Og det er utgangspunktet når han skaper sine utemøbler. Det handler om å finne de riktige spørsmålene og løsningen skal være komfortabel og varige, prediket han.

 

Innlegget er en modifisert utgave av ifis rapport fra Des Saturday
bilder fra internett

1 kommentar: