Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

15. januar 2016

Tulipaner i lange baner - slik kan du også presentere dem


Herlig, friske, og fargesprakende tulipaner bringer våren inn i stuen og hjelper oss med å tenke på at våren snart er her. En så populær blomst som tulipanen, har selvsagt fått en egen dag: Tulipandagen feires fredag 15. januar. Denne dagen markerer starten på tulipansesongen og Herr&Fru Jørgensens butikk bugner av friske, flotte tulipaner i alle farger.

Populær snittblomst
Tulipanen er den mest populære norskproduserte snittblomsten. I løpet av sesongen kjøper vi mer enn 75 millioner tulipaner. Men visste du at de tulipanene vi kjøper i Norge er produsert av norske gartnere? Det betyr at det er kort vei fra gartneren til blomsterforretningen og hjem til deg. Dermed er du sikret friske og holdbare tulipaner du kan glede deg lenge over.

Alt er lov
Det finnes mange tradisjoner rundt blomster. Når det gjelder tulipaner er alt lov. Både til hverdag og til fest. Det finnes ingen regler for hvor mange blomster det skal være i buketten. Men én ting er sikkert: Store buketter er absolutt det vakreste. Tulipaner er vakrest i flokk! Bland tulipanene med andre blomster Tulipanene er meget vakre å blande med andre snittblomster. På de gamle Hollandske maleriene kan vi se hele våren blandet i en bukett. Kvister fra hagen er vakre å blande med tulipanene og akkurat nå har vi også kirsebærgreiner i knopp.

Dramatikk og kjærlighet - legenden bak tulipanen
I fra antikkens Persia fortelles det om et forelsket par. Tragedien rammer dem med at den unge kvinnen blir drept av røvere. I fortvilelse rir den unge mannen rett utfor et stup og dør i fallet. Der blodet fra den unge mannen renner ned i jorden, vokser det opp noen vakre røde blomster som ingen har sett før - de første tulipanene. Blomstene hadde en fasong som lignet på en turban og fikk det persiske ordet Toliban.

Tips for bedre holdbarhet:
• Kjøp tulipaner med god utviklet knopp, pass på at knoppene har farge.
• Ta av papiret rundt tulipanene, men la plasten være på de første timene.
• Snitt tulipanene rett over, helst under rennende vann.
• La tulipanene stå kjølig i en ren vase med lunkent vann de første timene.
• Ta så av plasten rundt tulipanene og sett dem i kaldt vann.
 
• Bruk gjerne holdbarhetsmiddel for løk blomster.
• Sett blomstene kjølig om natten, da vil de vare lengre.

  


 

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar