Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

8. desember 2017

Julekonfekt - av den sunne sorten!

Julekonfekten må på plass nå ... eller kanskje i løpet av neste uke?



Her er oppskrift til et helt brett med marsipankonfekt i forskjellige smaksutgaver. Vakre å se på, hjemmelaget (Ummmmm!!!) og ikke minst sunne!  HUSK å lese igjennom hele teksten før du hiver deg ut i det, for her er det mange forskjellige konfektbiter som skal lages ut av samme ingrediensmasse.

Marsipan er laget av melis, mandler og eggehvite. Det er mandlene som gjør at marsipan er sunnere enn en del annen julegodteri. Mandler er nemlig sprekkfulle av fiber, protein, sunt fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Jeg anbefaler Odense Ekte Marsipan fra butikken, medmindre du selv ønsker å lage marsipanen fra bunnen av. Den ekte marsipanen fra Odense er den med høyest mandelinnhold på 50%. Lager du selv, kan du presse mandelinnholdet opp til 70% men over dette går det ut over konsistensen. 

Du trenger i den mengden du ønsker å lage selv:
Odense ekte marsipan
Odense nougat
1 lime (økologisk – for du skal bruke skallet)
1 appelsin (økologisk – for du skal bruke skallet)
1 par sjatter Kaluha likør
Sukrinmelis
Hjemmelaget sjokolade av 2 deler kakaomasse og 1 del kakaosmør + agavesirup og vaniljepulver. (Se forrige innlegg på bloggen) Lag både mørk og hvit sjokolade.

Beregn god tid, da noe av dette bør ligge litt på kjøl før du jobber videre med det.

Slik gjør du:

Start med å lage zest (rasp av fruktskallene) av både lime og appelsin og oppbevar de hver for seg.

Ta en bit av marsipanen og lag en liten tennisball som du klemmer inn i midten, slik at det blir en liten rund skål. Denne fyller du med litt av lime-zesten og knar godt sammen. Smak jevnlig, slik at den smaker slik du liker den best. Når du er tilfreds med smaken og den grønne fargen, ruller du en pølse av den, skjærer opp i biter og triller små kuler av hver bit innen du stiller de kjølig – gjerne i kjøleskapet.

Ta så opp en ny marsipanball og lag en ny grop. Hell i en liten klunk med Kaluha og kna dette inn i marsipanen. Gjør dette et par ganger slik at marsipanen har fått en deilig smak av kaffe. Pakk til sist marsipanballen inn i folie og legg i kjøleskapet.  

Smelt nougat’en i vannbad eller i en kjele over svak, svak varme på komfyren. Finn frem en liten firkantet boks, fôret med bakepapir og hell den flytende massen ut i boksen slik at du får ca. høyde 2 cm. Still det til avkjøling i fryseren. Du kan også skjære biter direkte fra den kjøpte massen, men den har en tendens til å smuldre – derfor denne oppvarmingen.

Finn frem en ny marsipanbit og fyll den med appelsinzest. Gjennomarbeid på samme måte som med limezesten. Legg til side.

Kna fort sammen et par grove biter av nougat’en med hendene, men pass på at det ikke blir for varmt, for da blir det klissete. Hvis det blir klissete, så må du bruke litt melis for å justere.
Kjevle så ut små leiver av den knadde nougaten og gjør det samme med appelsin-marsipanen, men lag en dobbelt så lang marsipanleiv. Del marsipanen på midten slik at du får én leiv underst og én til topp. Imellom legger du nougaten. Hvis det ikke henger sammen godt, kan du bruke bittelitt vann som heftemiddel. Sett den kaldt en stund før du skjærer ut firkanter, som du igjen deler vertikalt, slik at du får små trekantsnitter.

Finn så frem Kaluha- og appelsinmarsipanen fra kjøleskapet og kjevle dem ut i 3 stk, ca. 0,5 cm høye, leiver og form dem til firkanter som legges lagvis med Kaluhamarsipanen i midten. Sett den deretter i fryseren og skjær ut firkanter når de skal serveres.

Finn frem den smeltede nougaten og skjær den i terninger. Sett til side.

Resten av Kaluhamarsipanen skjæres også i terninger og nå er alt sammen klar for å sjokoladeovertrekkes.

Limemarsipanen dyppes i hvit sjokolade og pyntes med limezest.

Lag hjemmelaget sunn sjokolade (se forrige innlegg på bloggen) og dypp alle marsipankonfektene, foruten limemarsipanen, i flytende mørk sjokolade. La de renne av seg på bakepapir. Nougatbitene overtrekker du ved å ha de på en skje og heller sjokolade over. Til nougatbitene kan du også bruke lys sjokolade. Pynt med et dryss av gullflak over alle bitene, eller hvis du har hvit sjokolade igjen kan du lage fine striper over bitene med den.

Du kan også pynte med nøtter eller glasserte frukter.

Dette var mye, men husk at du får mange forskjellige konfekt ut av disse enkle og sunne ingrediensene.    

VI ØNSKER EN HERLIG FØRJULSHELG OG LYKKE TIL MED 
HJEMMELAGET KONFEKT! 

 


oppskriften er inspirert av bakeloggen.dk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar