Julekonfekten må på plass nå ... eller kanskje i løpet av neste uke?
Her er oppskrift til et helt brett med marsipankonfekt i
forskjellige smaksutgaver. Vakre å se på, hjemmelaget (Ummmmm!!!) og ikke minst
sunne! HUSK å lese igjennom hele teksten
før du hiver deg ut i det, for her er det mange forskjellige konfektbiter som
skal lages ut av samme ingrediensmasse.
Marsipan er laget av melis, mandler og eggehvite. Det er
mandlene som gjør at marsipan er sunnere enn en del annen julegodteri. Mandler
er nemlig sprekkfulle av fiber, protein, sunt fett, vitaminer, mineraler og
antioksidanter.
Jeg anbefaler Odense Ekte Marsipan fra butikken, medmindre
du selv ønsker å lage marsipanen fra bunnen av. Den ekte marsipanen fra Odense er
den med høyest mandelinnhold på 50%. Lager du selv, kan du presse mandelinnholdet
opp til 70% men over dette går det ut over konsistensen.
Du trenger i den mengden du ønsker å lage selv:
Odense ekte marsipan
Odense ekte marsipan
Odense nougat
1 lime (økologisk – for du skal bruke skallet)
1 appelsin (økologisk – for du skal bruke skallet)
1 par sjatter Kaluha likør
Sukrinmelis
Hjemmelaget sjokolade av 2 deler kakaomasse og 1 del kakaosmør
+ agavesirup og vaniljepulver. (Se forrige innlegg på bloggen) Lag både mørk og
hvit sjokolade.
Beregn god tid, da noe av dette bør ligge litt på kjøl før
du jobber videre med det.
Slik gjør du:
Start med å lage zest (rasp av fruktskallene) av både lime
og appelsin og oppbevar de hver for seg.
Ta en bit av marsipanen og lag en liten tennisball som du
klemmer inn i midten, slik at det blir en liten rund skål. Denne fyller du med
litt av lime-zesten og knar godt sammen. Smak jevnlig, slik at den smaker slik
du liker den best. Når du er tilfreds med smaken og den grønne fargen, ruller
du en pølse av den, skjærer opp i biter og triller små kuler av hver bit innen
du stiller de kjølig – gjerne i kjøleskapet.
Ta så opp en ny marsipanball og lag en ny grop. Hell i en
liten klunk med Kaluha og kna dette inn i marsipanen. Gjør dette et par ganger
slik at marsipanen har fått en deilig smak av kaffe. Pakk til sist
marsipanballen inn i folie og legg i kjøleskapet.
Smelt nougat’en i vannbad eller i en kjele over svak, svak
varme på komfyren. Finn frem en liten firkantet boks, fôret med bakepapir og
hell den flytende massen ut i boksen slik at du får ca. høyde 2 cm. Still det til
avkjøling i fryseren. Du kan også
skjære biter direkte fra den kjøpte massen, men den har en tendens til å
smuldre – derfor denne oppvarmingen.
Finn frem en ny marsipanbit og fyll den med appelsinzest.
Gjennomarbeid på samme måte som med limezesten. Legg til side.
Kna fort sammen et par grove biter av nougat’en med hendene,
men pass på at det ikke blir for varmt, for da blir det klissete. Hvis det blir
klissete, så må du bruke litt melis for å justere.
Kjevle så ut små leiver av den knadde nougaten og gjør det samme
med appelsin-marsipanen, men lag en dobbelt så lang marsipanleiv. Del
marsipanen på midten slik at du får én leiv underst og én til topp. Imellom
legger du nougaten. Hvis det ikke henger sammen godt, kan du bruke bittelitt
vann som heftemiddel. Sett den kaldt en stund før du skjærer ut firkanter, som
du igjen deler vertikalt, slik at du får små trekantsnitter.
Finn så frem Kaluha- og appelsinmarsipanen fra kjøleskapet
og kjevle dem ut i 3 stk, ca. 0,5 cm høye, leiver og form dem til firkanter som
legges lagvis med Kaluhamarsipanen i midten. Sett den deretter i fryseren og
skjær ut firkanter når de skal serveres.
Finn frem den smeltede nougaten og skjær den i terninger. Sett
til side.
Resten av Kaluhamarsipanen skjæres også i terninger og nå er
alt sammen klar for å sjokoladeovertrekkes.
Limemarsipanen dyppes i hvit sjokolade og pyntes med
limezest.
Lag hjemmelaget sunn sjokolade (se forrige innlegg på
bloggen) og dypp alle marsipankonfektene, foruten limemarsipanen, i flytende mørk
sjokolade. La de renne av seg på bakepapir. Nougatbitene overtrekker du ved å
ha de på en skje og heller sjokolade over. Til nougatbitene kan du også bruke
lys sjokolade. Pynt med et dryss av gullflak over alle bitene, eller hvis du
har hvit sjokolade igjen kan du lage fine striper over bitene med den.
Du kan også pynte med nøtter eller glasserte frukter.
Dette var mye, men husk at du får mange forskjellige konfekt
ut av disse enkle og sunne ingrediensene.
VI ØNSKER EN HERLIG FØRJULSHELG OG LYKKE TIL MED
HJEMMELAGET KONFEKT!
oppskriften er
inspirert av bakeloggen.dk
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar