Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

24. mai 2016

Ny Rabarbra bok - Råbra Rabarbra - for historien, for helsen, for ganen

Nå er det innspurten til Rabarbrasesongen! 
De grønne bladene folder seg ut og stenglene - både røde og grønne - vaier sakte i vinden og er klare til å plukkes. Hva skal du lage? Er du fremdeles på rabarbrasuppe, grøt eller pai?

Jeg har skrevet en bok med over 60 oppskrifter fordelt på glutenfritt, frokost, lunch, middag, dessert, bakverk, sylting, drikke og generell kjøkkenkunnskap. 

I tillegg får du den spennende historien rabarbraplanten skjuler i all sin anonymitet - du vil bli ganske overrassket!!!

I våre dager må vi heller ikke glemme helseaspektet og dyrkingen + sorter - og det er selvfølgelig grundig dokumentert i boken.

Her er en liten smugkikk på noen av sidene og har du lyst til å  bestille den, kan du gjøre det via min hjemmeside www.hageplanlegging.no eller stikke innom butikken vår; Herr&Fru Jørgensen i Kilgata 10 i Sandefjord. Tlf nr. 947 94 113. :)  


Nyt og kjenn den friske smaken i munnen - det er nå det skjer! :)









Jeg håper du liker boken og får lyst til å delta i min lille 
rabarbra-revolusjon ved å kjøpe boken!

Det er på tide at denne flotte grønsaken kommer i fokus igjen! :)

Alle bilder (C) Marit Næss Jørgensen

23. mai 2016

Slik planter du Hosta i krukker


Vi har nå fått inn flotte og kraftige Hostaplanter hos herr&fru Jørgensen! Både de svakt gulrandinge og de helt ensfargede grågrønne! Lekre og friske er de, og heldige er de som får de i hagen sin!


Litt om Hosta (Bladliljer) og deres vekstforhold

Hosta finnes i mange farger og former og kan trives både skygge og sol. Ofte er det de hvitrandige bladene somt rives best i sol mens de mørke blådoggede trives best i skygge... men de er meget tilpasningsdyktige og er dermed enkle å få til uansett hvor de står - bare de får en relativ sur jord. Sur jord kan du f.eks. kjøpe = Rhododendronjord, hvis du skal ha Hostaen i en krukke.

Krukker er flotte å plante Hosta i, og dessuten ganske smart, fordi planten står på gourmet-listen til brunsneglene. Sneglene tar seg nok opp langsmed pottekanten også, men der de kommer lettest til, beiter de nok først!

Du trenger en stor krukke til Hosta, siden den har et ganske stort og kraftig rotsystem. Tenk også på at etterhvert som planten vokser til, kan det hende at du må dele den eller bytte til en større potte. 


Alt som dyrkes i kruker m ha drenering i bunnen, så husk å evt. drille noen hull hvis det ikke allerede finnes.

Slik planter du Hosta i krukker:


1)  Bunnen av krukken fylles med jord

Denne jorden bør vannes litt, slik at den er fuktig - bland gjerne med hendene og la den være så fuktig at du kan lage en liten jordball av den, men det må ikke dryppe eller renne av den hvis du klemmer på den.

2) Sjekk høyden

Er krukken høy nok? En gylden regel er at planter som skal etableres et nytt sted, skal ha samme plantedybde som den hadde i den gamle potten eller der den sto i bedet.
Sett planten ned på den første jorden du har fylt på, for å se hvor den kommer i forhold til krukkekanten.

3) Fyll på mer jord

Når du har fått riktig høyde på planten, fyller du på med mer jord rundt røttene. Rist godt på krukken innimellom, slik at jorden faller godt til mellom røttene - det er kjempeviktig! Fyll på litt etter litt og dunk gjerne potten i bakken (hvis du klarer) for å få jorden til å "sette seg" og å unngå luftlommer.

4) Trykk og klem

Det er essensielt at jord og røtter har nærkontakt. Stikk derfor hendene godt ned i krukken og trykk og klem til rundt røttene, for å forsikre deg om at det er godt med jord rundt røttene. Gjør du dette, forsikrer du deg om at planten får god tilgang på vann og næring.

La det være et par centimeter mellom krukkens øvre kant og jordoverflaten, slik at du unngår at vann renner over krukkekanten når du vanner.


5) Beroligende avslutning

Omplanting er alltid en sjokkartet opplevelse for den levende planten. La den derfor få en dose med vann som avslutning på prosessen. Ved å vanne sørger du også for at eventuelle luftlommer synker sammen og blir erstattet med jord.

Så er det bare å glede seg over hvor flott en Hosta kan bli i en krukke!

LYKKE TIL!

12. mai 2016


 
Det er vel ingen som ikke har fått med seg den aldeles nyyyydelige pasjonsfrukt-glazen vi har i butikken. Den selges kun hos utvalgte delikatesse-forretninger - og herr&fru Jørgensen er en av dem. :)

Det var en slager innen 17. mai ifjor og vi regner med at mange har planlagt den samme suksessen i år. 

Her er en oppskrift lånt fra bloggen 'Det søte liv', som er en fantastisk matblogg med fristende retter og enkel å finne frem i. Det er et eldorado for den matglade. 

Vi anbefaler denne kaken til 17. mai og har du ikke pasjonsfrukt-glazen i skapet, så stikker du bare innom og henter en hos oss.   :) 
Oppskriften er basert på en flaske. :)


Bunn:
225 g søt havrekjeks (f.eks. 3/4 pk Bixit)
100 g smør

Fyll:
1 pk appelsingelépulver
2,5 dl kokende vann
3 dl lettrømme
200 g kremost naturell
100 g melis
1 ts vaniljesukker
3 dl kremfløte

Pasjonsfruktlokk:
2,5 dl Passionfruit Dessert Glaze (1 flaske, se tips)
0,5 dl kokende vann
4 plater gelatin

Pynt:
1 pasjonsfrukt
noen friske bringebær

Fremgangsmåte:

Knus kjeksen i en morter, food processor eller knus kjeksen ved å ha den i en plastikpose og kjevle over. Bland kjekssmulene med smeltet smør. Ha en kakering (26 cm i diameter) direkte på et passende fat.  Klem kjeksblandingen i bunnen og helt inn til kanten på kakeringen. Sett formen kaldt.

Løs opp appelsingelépulveret til fyllet i kokende vann. Avkjøl til den er kald, men fortsatt flytende. Pisk sammen rømme, kremost, melis og vaniljesukker. Pisk kremfløten stiv og pisk kremen deretter inn i fyllet. Pisk til slutt inn avkjølt gelé i en tynn stråle.  Hell fyllet i kakeformen og la kaken stivne i kjøleskapet (4-6 timer).

Legg gelatinplater i bløt i kaldt vann i 5 min. Ha imens Passionfruit Dessert Glaze i en bolle. Klem vannet ut av gelatinplatene og løs opp i 0,5 dl kokende vann. Rør dette så inn i pasjonsfruktsausen. Fordel sausen deretter forsiktig over ostekaken i formen. Sett kaken tilbake i kjøleskapet et par timer til pasjonsfruktlokket har stivnet helt.

Skjær forsiktig langs kakeringen med en kniv og fjern kakeringen.

Pynt toppen av kaken med en oppdelt pasjonsfrukt og noen friske bringebær. La kaken stå kjølig frem til servering.

 Vi ønsker alle en herlig og glad 17. mai! :)

Oppskrift og bilder fra det søte liv

10. mai 2016

Slik får du fine sommerblomster


DE TO FØRSTE BUD ;)
Det er to ting som er superviktig hvis du vil ha flotte sommerblomster; nemlig vann og gjødning.

Du vil bli belønnet for å vanne jevnlig og ikke bare foreta skippertaksvanninger. Er du i en situasjon hvor du er en del ute og reiser, bør du satse på tørketålende planter.

Husk også at jo større krukker du har, jo lenger tar det for blomstene å tørke ut, og du kjøper deg litt tid ved å investere i en stor krukke. Ut av dette forstår du jo også at planter som står i jorden klarer seg enda bedre enn de som står i krukker og urner.

Må du ha urner/krukker er det smart å satse på de som har selvvanningssystem.

Planter som tåler tørke bedre enn mange andre er f.eks. Slyngpelargonia, takløk, krypslør, timian, nellik, ryllik samt Lewisia. 


Nest etter disse kan du satse på hengeverbena, million bells, petunia og surfina - selv om disse nok vil ha litt mer enn den første gruppen.


KNIP!
En plantes eneste oppgave i sitt korte liv er å reprodusere seg og det gjør de ved å sette frø. Blomstringen er et steg på veien dit. Ved å knipe av blomstene idét de visner bidrar du til at blomstene ikke får satt frø "denne gangen heller" og vil starte en ny blomstring. På denne måten vil du få lang og trofast blomstring hele sommeren igjennom - såfremt du har fulgt opp med god vanning og gjødsling.

BEDRE PLASS OG GODE FORHOLD
Når du kjøper blomster hos Herr og Fru Jørgensen kommer de i potter som plantene er mode for å flytte ut av. Det vil si at du trenger en større potte eller å sette planten direkte i jorden. Siden en plante - i likhet med oss mennesker - er i stadig vekst, vil den trenge mer plass etterhvert som den blir større. Husk da å gi den god jord, f.eks. krukkejord. I den jorden er det blandet inn leirjord, som gjør at den holder godt på fuktigheten.



EN SKIKKELIG OMGANG HOS FRISØREN INNEN FERIEN
Skal du ut og reise kan det være smart å klippe sommerblomstene skikkelig ned innen du drar på ferie. For det første krever friserte planter mindre vann og du vil oppleve en ny og fin blomstring når du kommer hjem - i motsetning til tørre og ranglete planter.

Lykke til! :)

Bilder fra internett