Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

14. juli 2015

Levende hva - sa du?

Jeg overlater til deres fantasi ... for disse steinene gjør noe med fantasien, det er helt klart .... å avgjøre hva de minner om - her er det rett og slett fantasien som ikke setter grenser!  ;) Noen av "klengenavnene" er blant annet "alien brain", "pink bum" og "morning face".....

Populært kalt "Levende steiner", eller Lithops på latin, og er noen av verdens mest fascinerende planter! John Burchell oppdaget de i 1811 når han plukket opp noen merkelige steiner fra bakken, som skulle vise seg å være en plante!

Siden oppdagelsen har "Levende stein"/Lithops vært ivrig søkt av samlere verden over. De ligner småstein og er uhyre ettertraktet i sitt opprinnelige afrikanske habitat, der de har blitt favoritter til samlere av merkelige og uvanlige planter. De subtile fargene; grå, brun, rust, grønn og rosa, kombinert med deres utrolig intrikate tegninger, gjøre dem attraktive og morsomme -nesten litt spacy - og et flott tilskudd til enhver plantesamling.

Noen er sjeldne og vanskelige å få tak i, mens andre er mer tilgjengelige. Hos Herr&Fru Jørgensen har vi tatt inn noen som skulle være enkle å starte med! :) 


Levende stein er en gøyal representant for enhver plante-sammensetning og kan dyrkes på et verandabord, i en solrik vinduskarm, en hylle i drivhuset, eller under lys, så man har mange muligheter til å vise frem samlingen.

Etter "blomstring" om høsten og  vinteren kommer de nye kroppene som dannes innenfor de gamle "bladene". Sistnevnte blir myke og slappe, og begynner å skrumpe inn. Noen kan spjære på sidene fra trykket av det nye legemet inni, og ofte vil det være tørt eller "døde" flekker på de gamle bladene på dette stadiet. Dette er helt normalt. Omsider tørker de gamle bladene opp og blir til jord, mens et perfekt sett med ny plantedel er på plass.   Merkelig - ikke sant!
 

Vedlikehold: Levende stein kan få lov til å stå tørt om vinteren når den nye veksten trekker fuktighet fra de gamle bladene. På denne tiden, vanner du bare noen få dråper, akkurat nok til å holde rothårene i live.

Etterhvert som de gamle bladene tørker opp i løpet av våren, skal du gi dem mer vann når de lange, varme sommerdager bringe vekstperioden til en stillstand. Tenk på at de trenger like mye vann som om du skulle dusje vekk støv fra planten.

Husk at jorden aldri må bli knusktørr, noe som vil medføre at rothårene vil miste evnen til å suge opp fuktighet. Når nye blomsterknopper kommer frem på sensommeren og høsten, begynner en ny vanningsperiode, nemlig nedtrapping for vinteren.

Å gi en eksakt vanningsmengde er umulig, men prøv deg frem og lær av deres reaksjoner.

Levende og døde stein i god kombinasjon. :)

Takk for at du leser bloggen. Anbefal den gjerne videre, hvis du har venner du tror kan ha nytte av den. :)


 Bilder funnet på internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar