Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

29. februar 2016

Formklipping på sitt beste



Jeg har en drøm om en gang å få reise tilbake til Nicole de Vésians hage i Provence, nærmere bestemt til Bonnieux.

Jeg så den kun ovenfra - fra en liten lokal park, hvor jeg hang over rekkverket og kikket ned - og ble helt forelsket i det jeg så. En vakker, fredfull, harmonisk plass med busker som så ut som om de vokste i de formene de var. Ingenting så tvungent eller kunstig ut.

I en alder av 69 flyttet den tidligere hatte- og stoffdesigneren Nicole de Vésian til Provence. Hennes mann var gått bort og hun ville ha en komplett endring i livet sitt.

Endringen kom i at hun kjøpte et falleferdig hus med en ustelt terrassehage i Frankrike. Sakte men sikkert lot hun sin estetiske sans forme hagen og alle som har vært på besøk i hagen blir fengslet av roen og den harmoniske stemningen.


Her får naturen råde og selv om det er klippet er det gjort på en måte slik at det ser naturlig ut.


I hagen råder naturlige elementer som stein, grus og treverk og dette danner et perfekt bakteppe for de formklipte buskene.
Selv om hagen ble designet og planlagt, ser alt ut som om det har "vært sånn" i 100 år. Benker ble designet inn i murer og trapper laget av naturstein og utsikten ble alltid ivaretatt i planleggingen.
 
Etter at Nicole de Vésian solgte stedet til kunstsamler Judith Pillsbury, har det kommet et svømmebasseng på eiendommen, og det føyer seg også inn i det tidløse designet. Mine tanker flyr til bassengene som romerne bygget opp rundt Cesars tid.


Hvis du vil lære mer om formklipping av busker, planlegger vi et kurs i det til sommeren, så følg med på vår facebookside Herr og Fru Jørgensen. Der legger vi ut informasjon. :)




Tekst og bilder fra gardenista-dot-com

22. februar 2016

Slik lager du god te



 

Vi ønsker at du skal få den beste opplevelse av teen du drikker, - mest mulig glede og nytelse av hver kopp. Vi gir deg derfor et par enkle råd om hvordan du tilbereder, og hvordan du lagrer teen.

Kvaliteten på vannet du benytter påvirker teen. Bruk bare ny-tappet vann. For å få best mulig smak på teen, bør du ikke bruke vann som er kokt tidligere. Vannet inneholder mindre med oksygen for hver gang det blir kokt og teen vil bli tam. Vann kokt mer enn én gang kalles på fagspråket "dødt vann" - og det er jo ikke fristende å bruke! 


Første regel er at du alltid skal bruke frisk te av høy kvalitet, som vår økologiske te, der kun førsteklasses råvarer blir brukt og håndtert på beste mulige måte. Det er utgangspunktet for enhver kopp god te.

Mål nøye den mengden te du skal bruke. Bruk gjerne en te-måleskje. En god tommelfingerregel er én teskje løs te pr kopp, eller en tepose pr kopp. Uansett er det smart å prøve seg frem - det er jo du som skal finne den styrken du liker best! 


Benytt riktig temperatur på tevannet som du skal trekke teen i. En god pekepinn er 100 grader for svart te, frukt te, urte te og rooibush. Mens for grønn og hvit te er anbefalt temperatur 75-90 grader. På de aller fleste av våre forpakninger står det anbefalt trekketemperatur.  Er du interessert, bestiller vi inn vannkoker med temperaturmåler til deg. Vår leverandør har slike og vi har selv opplevet en helt ny te-verden etter at vi tok i bruk den. Vannkokeren koster kr. 1.150 og er verdt hver krone. Bare be oss bestille! :)

Har du ikke planer om å skaffe deg vannkokeren nevn ovenfor, skal du vite at når luftboblene begynner å stige opp mot overflaten i din alminnelige vannkoker - tilsvarer det ca. 70 grader.


La tebladene få mye plass til å trekke i. Bruk gjerne en litt større tesil. På den måten vil bladene ikke ligge kompakt i silen og du får mest smak og aroma ut av bladene.
Presskanner og tekanner med sil egner seg også veldig godt. Her får bladene meget god plass.

Bruk anbefalt trekketid. For kort tid kan gjøre at du ikke får med hele smaksspekteret, eller at teen blir smaksløs.  For noen teer vil for lang trekketid ødelegge smaken, og teen vil bli bitter.

Svart te og rooibush 3-7 min. Grønn og hvit te 4-6 min. Frukt te og urte te 6-8 min.

Er du usikker kan du lese på pakken. På de aller fleste av våre forpakninger står det anbefalt trekketid.
 
Bruker du melk i teen, vil det gjøre en liten forskjell dersom du heller melken i teen i motsetning til at du heller melk først og så te. Prøv ut hvordan du selv liker den.
Du får en mildere melkesmak om du lunker litt på melken.

Smak gjerne til med nypresset sitron, sukker eller honning i teen, men bland ikke sitron og melk sammen.

Oppbevar teen i en tett te-boks, vekk fra fuktighet, og ting som smaker sterkt eller avgir sterk lukt.

Vår te blir levert i lufttette forpakninger. Kjøper du større pakker av te i løsvekt, anbefaler vi at du oppbevarer teen i en stor boks, og fyller over på en mindre boks du bruker jevnlig fra. Når den er tom kan du fylle opp fra den store boksen. Slik vil teens aroma holde seg bedre.

Ikke frys ned teen.

Alle har forskjellig smak og det er derfor viktig at man prøver forskjellige typer, slik at man finner ut hva som gir deg den gode smaksopplevelsen.

 Bilder fra internett

Mini marshmallows kake

Delfiakake med aprikos, pistasjenøtter og minimarshmallows! Det skal sterk viljestyrke til for ikke å la seg friste! Dette er den ultimate kaken for den sjeldne gangen da man bare kaster alle hemninger overbord og gir seg hen til søte, uforglemmelige opplevelser av dimensjoner!



Du trenger: 

375 g kokesjokolade
1 pk kokosfett (delfiafett)
6 ss sterk kaffe
4 stk egg
4 ss sukker
200 g tørket aprikos delt i fire
100 g pistasjenøtter
100 g mini marshmallows
ca. 20 g frysetørkede bringebær til pynt (kan sløyfes)

Slik gjør du: 

1. Kle en liten smurt brødform, ca. 1,5 liter, med matpapir.

2. Ha kokesjokolade og delfiafett i en bolle og sett den over en kjele med vann på svak varme (vannbad). Tilsett kaffe når sjokoladen og fettet har smeltet.

3. Pisk egg og sukker til eggedosis. Tilsett sjokoladeblandingen i eggedosisen og bland godt til en jevn røre.

4. Vend inn hakket aprikosbiter, pistajsenøtter og minimarshmallows.
Har du ikke mini marshmallows kan du gjerne bruke vanlige marshmallows.

5. Hell røren i formen. Dryss eventuelt over frysetørket bringebær til pynt. Sett kaken kjølig til den er stiv, gjerne over natten. 

Tips #1: 
Server delfiakake i tynne skiver. Tørk gjerne av kniven for hver skive du skjærer for å få pene skiver.

Tips #2: 
Delfiakake har god holdbarhet i kjøleskap, men kan også fryses.

Marshmallows kan brukes til mange ting og da er tips #3:

Som monsterøyne på kjedelige sjokoladekjeks.

Som et søtt smakstilsetning til en frukt-dessert.

Som deilig fyll i grillede bananer! Ummmmmm.....

Da er det bare én ting igjen å huske på - at marshmallows som du kjøper i "godterihylla" sannsynligvis ikke vil smelte i varm kakao! 
Men fortvil ikke - det gjør de du kjøper hos herr&fru Jørgensen i Sandefjord! ;) 

Oppskrift fra matprat-dot-no

15. februar 2016

Spiring inne - forspiring av frø



Å så frø er både morsomt og billig. Iveren er vanskelig å holde i tømmer når stativer med frøposer lyser mot deg med flotte bilder og plutselig har du altfor mange planter når vi kommer et stykke utpå våren. Regner med mange kjenner seg igjen her. :) Trikset er å finne frø av de plantene du sjeldent finner i hagesentrene og heller fokusere på å drive frem de.
Noen frø er enklere å drive frem enn andre og noen krever større tålmodighet. Skal du prøve deg på trær eller stauder eller kanskje busker, kan det faktisk gå veldig lenge før du ser spirer.


Her er noen tips til forspiring:

Press lett fuktig såjord i det emnet du har valgt. Det kan være alt fra eggekartonger til urner med god drenering. Husk å presse jorden sammen så den har en jevn overflate. Se video nederst på siden om hvordan du lager såpotter av avispapir. 


1.     Spre frøene jevnt utover flaten og se til at det ikke blir opphopninger av frø enkelte steder.
2.     Hvis det er store frø, presser du de lett ned i jorden. Er det små frø drysser du bare ut et veldig tynt lag og husk at det ikke skal være mer jord over frøet - enn frøets diameter.
3.     Det øverste laget av såjorden kan evt. erstattes med et tynt lag Perlitt.
4.     Plasser emnet i et minidrivhus eller sett over en avskåret flaske eller plastikpose for å holde på fuktigheten.
5.     For å få de mest optimale lysforhold (viktig) bør plasseringen være i et solrikt vindu, et frostfritt drivhus eller at du kompenserer inne med en kunstig lyskilde.
6.     Hold øye med jordoverflaten og se til at den ikke tørker ut. Bruk evt. en forstøver og spray på litt vann jevnlig.
7.     Husk at småplanter lett kan få røttene revet over hvis du vanner med hard vannstråle
8.     Etter at spirene har vist seg, fjernes overdekkingen og plantene bør stilles et kjøligere sted.

Små frø
Enkelte frø er så små at du nesten ikke klarer å fordele de jevnt utover. Da kan det være smart å legge de i en saltbøsse sammen med litt fin sand og riste godt, slik at frøene blir godt fordelt i sanden. 
Når du skal så, bruker du saltbøssen og strør jevnt utover. Husk å trykke forsiktig på blandingen etter såing, slik at frøene får god kontakt med jorden og kan oppta fuktighet.

Frø med hardt skall
Frø med hardt skall kan med hell legges i bløt et døgn innen såingen. Det hjelper de til å spire raskere. Har du ekstra fint slipepapir/sandpapir hjemme, kan du også slipe små øyne på frøet (ofte gjelder dette frø som er i størrelse med erteblomster) og de vil lettere komme i gang med spiringsprosessen.

Her er steg-for-steg video om hvordan du lager  de smarte såpottene av avispapir:


Her noen forslag til frø som bør såes i februar:

Artisjokk - Cynara scolymus
Asarina - Asarina scandens
Aubergine - Solanum
Blåkorg - Ageratum houstonianum
Engletrompet - Brugmansia suaveolens
Eucalyptus
Flittiglise - Impatiens
Georgine - Dahlia
Kanna - Canna
Løk og purre (slutten av måneden)
Paradisspinner - Cleome spinosa
Petunia - Petunia grandiflora
Piggeple - Datura
Prydtobakk - Nicotiana
Silkebygg - Hordeum jubatum
Sølvkrans - Cineraria
Tomat - Solanum lycopersicum



 bilder fra internett

10. februar 2016

Valentin - verden rundt




Valentindagen - eller Valentines Day, som den heter på engelsk er et relativt nytt fenomen i Norge. Det er en dag da vi skal gi våre kjære litt mer oppmerksomhet enn det vi normalt gir - og det er jo bare koselig! Kanskje kan dagen også brukes til å hinte noen om at man skulle ønske akkurat den personen var vår kjæreste! 

                                             
Dagen har faktisk røtter tilbake til middelalderen da gutter og jenter i Frankrike og England ga hverandre lapper med hjerter og små dikt på den 14. februar.

Idag har skikken med å feire kjærligheten blitt spredd ut til hele verden og hver kultur har sin måte å feire den på. Se  bare her:

I skandinavia har vi kopiert skikken slik de bruker den i USA. Vi gir hverandre roser, kjærlighetsbrev og kort, sjokolade, smykker, romantiske middager, hotellovernattinger og ikke minst romantiske blomsterbuketter. Er man "kjær" i noen skal det i alle fall vises denne dagen!

 
I Italia - kjærlighetens land - feirer de selvfølgelig Valentindagen. Tradisjonelt arrangeres det festivaler der kjærestepar kommer og lytter til romantisk musikk og hører på poesi-opplesninger. Man overøser sine kjære med gaver som for eksempel sjokolade og romantiske lapper med dikt, som aller helst skal være skrevet på fire språk. Ifølge tradisjonen sies det at den første mannen en ugift kvinne ser på Valentindagen kommer til å bli hennes ektemake innen et år!

I kjærlighetens by - Paris - dit kjærestepar fra hele verden valfarter den 14. februar,  utveksles hete kjærlighetserklæringer  på papir ... i likhet med den opprinnelige tradisjonen i dette landet. Ifølge historien skal Karl, Hertug av Orleans, ha signert det aller første Valentinkortet med kjærlighetsdikt - "Din Valentin".

Tyskerne er litt mer "jordnære" og mindre kommersielle. Det gis bort hjerteformede sjokolader og blomster, men vil man virkelig erklære sin kjærlighet til noen - skal men gi personen en g r i s! Grisen er symbolet for lykke og attraksjon. Grisen kan gis som et fotografi, en liten sjokoladegris eller på annen måte. :) Det bakes også store mengder honningkaker i hjerteform med skriften "Ich liebe dich!" - og disse gir man til sin kjære.
 

I Japan handler Valentindagen ganske enkelt om å skjemme bort mannen etter noter! ... og om å selge så mye sjokolade som mulig. Sjokoladene er inndelt i "girl choco" uten noen form for kjærlighetserklæringer, og disse gis til alle man har lyst til å gi en oppmerksomhet, til og med sjefen! Vil man derimot vise sin eneste og litt mer spesielle kjære en romantisk oppmerksomhet gir man en "Honmei Choco".  Mennene skal ikke foreta seg noe før etter en måned. Den 14. mars skal de skjemme bort damene med sjokolde og gaver, på dagen som kalles "White Day".
 
I Sydkorea feirer de på samme måte som i Japan, med unntagelse av "White Day".  Enda en måned senere, den 14. april feirer de "Black Day" Da går alle de som ikke fikk noen oppmerksomhet på Valentindagen sammen ut på restaurant og spiser jajangmyeon-nudler. Det er nudler med svart saus, laget av svarte bønner. Noen ser på denne dagen som en hyllest til singellivet, mens noen ser på dagen som en trøst for manglende oppmerksomhet og at man ikke har noen partner.

I Taiwan feirer de på samme måte som i Japan, både Valentin- og White Day. Den eneste og store forskjellen er at rollene er byttet om og at det er damene som får oppmerksomhet. I tillegg hører det til en feiring den 7. juli der roser inngår som en selvfølgelighet. Her er fargen og antallet av avgjørende betydning ifølge taivanesisk tradisjon. Får du røde roser kan du være sikker på at du er den "eneste ene". Er det 19 stykker betyr det at det er en endeløs kjærlighet og får du 108 stykker, da er det uttrykk for det store spørsmålet "Vil du gifte deg med meg"?

Ønsker du et stort party på Valentindagen skal du dra til Brazil og feire den der. Her faller ofte karnevalet og Valentindagen på samme dagen, men de feirer ikke Valentin særskilt. Brazilianerne har sin egen "Kjærlighetens dag" den 12. juni "Dia dos enamoraos" og da overøser man hverandre med kjærlighetsbrev og sjokolade og selvføgelig - blomster! Masser av blomster! Det arrangeres ofte utekonserter rundt om i byene og alle familiemedlemmer samles og hygger seg.
Guatemalerne kaller ikke dagen Valentin men "El Dia del Cariño" - de kjæres dag, og det er like viktig å vise kjærlighet til alle rundt seg, venner som kjærester. I Guatemala City feires dagen med opptog der folk kler seg ut i fargeglade drakter og viser glede.

På 1700-tallet pleide ugifte kvinner, kvelden forinnen Valentindagen, å legge løv på hodeputen i håp om å se din fremtidige ektemann i drømme. Idag vil nok ikke så mange hoppe på den tanken, men fremdeles, i Norfolk i England, idag holdes en gammel  Valentin-tradisjon i hevd. I tillegg til de vanlige skikkene med sjokolade og blomster finnes det en Valentindag-nisse som heter Jack Valentine. Denne litt mystiske kjærlighetsnissen besøker familier kvelden forinnen Valentindagen og gir barna godteri og små presanger. Man vet ikke når tradisjonen oppsto men generasjoner av foreldre har holdt den gående - som deres foreldre før dem.

I Argentina, kjærlighetsdansen tangoens hjemland, klarer de seg ikke med én dag for å feire kjærligheten. Her blir det avsatt en hel uke! Utover 14. februar feires også "Søte-uken" i midten av juli. Fra 13. juli til 20. juli gir man sin partner, sine venner masser av søtsaker, klemmer og kyss. Uken avsluttes med "Friendship Day" som hyller vennskapet.

Filippinene gjør de de stort! Her feires gjerne dagen med massebryllup'er. Bruder fra hele landet stilles opp på store torg for å offentlig vies til sin kjære sammen med hundrevis av andre par. I 2013 viedes ca. 4000 par på denne måten!

I Ghana har man vært ganske tradisjonell med tanke på Valentindagsfeiring. Men etter 2007 er 14. februar også gått over til å være "Den nasjonale sjokoladedagen".  Dette kan jo føles ganske smart, da Ghana er et av verdens største eksportører av kakao. Hensikten med den nye dagen er selvfølgelig å lokke turister til landet for å feire en skikkelig sjokolade-valentindag på helt særlige kanter av verden med flerfoldige sjokoladefristelser på menyen!

Del gjerne bloggen med noen du tror kan ha glede av den! :)
Takk for at du leser skribleriene våre! 
:)


 fra alt om resor

9. februar 2016

Begravelse og sorgbinderi

Butikken vår har mange fasetter og det er kanskje ikke alle som tenker at vi - i tillegg til å selge økologiske velværeprodukter, interiør, bøker, gourmetmat, kaffe takeaway og hageplanlegging - også leverer blomsterbinderi for både bryllup, konfirmasjon, dåp og - når noen har forlatt oss for alltid.  

Det siste kalles på fagspråket "Sorgbinderi.



Vi er en unik liten butikk med få ansatte, men er veldig stolte av å ha en mester med oss på laget som har reist rundt i nabolandene våre og holdt kurs og blomsterdemonstrasjoner samt deltatt i mange mesterskap. Et år kom han hjem til gamlelandet med trofé og brev på å være Dansk mester i blomsterbinding.

Alle kan vi kanskje sette sammen en bukett og binde den sammen, men det blir ekstra flott når en som virkelig kan det - gjør det. :) Hos herr&fru Jørgensen tar vi ingenting for å binde eller pakke blomstene i delikate og presentable fremstillinger. Vi legger litt ekstra i det, slik at dere får en ekstra glad mottaker og føler dere vel når dere gir bort en bukett.

Det behøver ikke å være høytidelige anledninger som man kjøper blomster til - det er også veldig hyggelig å komme hjem og glede med en overrasskelsesbukett midt i uken, ikke bare i helgene.


Når noen har mistet sin kjære er det ofte med blomster vi ønsker å gi våre siste hilsener. Sorgbinderi skal være helt opp til de som sitter igjen å ta stilling til. Noen vil gjerne ha en kistepynt hvor en kjær eiendel er satt i en sammenheng med blomster. Noen vil ha spesielle farger eller spesielle blomster. I slike situasjoner lytter vi og tar oss ekstra god tid. Det er fryktelig vondt å miste noen og det er en belastning å måtte gå igjennom formalitetene ved et bortfall av et kjært menneske. Det tar vi hensyn til og viser forståelse. Vi hjelper og veileder deg i slike situasjoner med vår livserfaring og modenhet når begravelse eller bisettelse skal planlegges blomstermessig.

Uansett type binderi, størrelse, utsmykning, utforming, fargevalg eller kombinasjon - hos oss får du en faglig dyktig blomsterdekoratør til din disposisjon! :)

Les mer om oss på http://www.herrogfrujorgensen.no eller ring oss på tlf. 947 94 113. Velkommen til oss! :)


Bilder fra internett