Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

23. januar 2015

Hage-arrangementer 2015



Hvis du er bitt av hagebasillen, er du helt sikkert nyskjerrig på hvilke muligheter du har til å skaffe deg litt ekstra inspirasjon via messer og shows i 2015.

Her er noen adresser samlet sammen for at du lettere skal kunne skaffe deg oversikten, men husk at dette bare er en liten del. Mange foreninger og hagelag samt privatpersoner har arrangementer som er interessante og morsomme og delta på.

Versågod; :)

Hagemessen 2015 på Lillestrøm er 17. – 19. april. Den reklamerer alt nå med at den blir grønnere og mer innholdsrik enn noen gang.

Horten og omegn hagelag feirer 100års-jubileum med et stort hagemarked på plenen rundt Lokalhistorisk Senter på Karljohansvern i Horten. Dette blir et flott arrangement med et bredt spekter av boder og kunnskapspåfyll.
 
Lisebergs Trädgårdsdagar arrangeres i Gøteborg 7. – 10. mai. Dette er Vest-Sveriges største hagemesse, og den beskriver seg selv slik: ” Trädgårdsmässa kan erbjuda försäljning av växter, fröer, plantor, verktyg och allt som hör balkong, uteplats eller trädgården till. Mässan bjuder på inspiration, kreativa utställningar, idéer, tips och råd – allt i den blomstrande nöjesparken.”

Nordiske Trädgårdar finner sted i Stockholm 26. – 29. mars. Dette er den ledende hagemessen i Norden med opp mot 400 utstillere. Nytt av året er en større avdeling med råd for dem som vil bygge balkonger, sitteplasser eller annet i hagen.

 Garden Living Fair i Danmark 14. – 16. august. Utstillingen finner sted i Fredriksborg slotshave, og du kan ta toget mot Hillerø. Rammen for det hele er barokkhagen ved slottet og du fristes av “Spændende aktiviter med musik, blomstersmykkede piger, hestevogn trukket af minipony etc. – cafeer, delikatesser mv. for hele familien – tusindvis af dejlige planter etc.”

Chelsea Flower Show er denne våren fra 19. – 23. mai. Det lønner seg å være tidlig ute for å få billetter til dette legendariske arrangementet i London der det til tider er svært trangt om plassen. Showhagene har alt vært under planlegging i lang tid.

Hampton Court Palace Flower Show er det andre store hagearrangementet i London. Dette arrangers i den store slottsparken litt utenfor sentrum 30. juni – 5. juli, og her er det også greit å ha kjøpt billett på forhånd. 

London Rose Show er nytt av året. Det arrangeres 29. og 30. mai i the RHS Horticultural Halls, og der kan du både nyte blomsterprakten og finne svar på det meste av det du måtte lure på om roser.

Du finner mer om 2015-arrangementene til det engelske hageselskapet her.

Parken Keukenhof i Nederland åpner for den gedigne blomstringen 20. mars i 2015, og du kan se tulipaner og andre løkplanter i fullt flor fram til 17. mai. De sier; “In the Willem-Alexander Pavilion you can enjoy more than 75,000 tulips in over 600 varieties. The season finishes here with the largest lily show in Europe.”




19. januar 2015

Utenfor boksen....

Hvorfor skal vi alltid tenke firkantet og stivt? Multitasking er "in" og jo oftere du snakker om gjenbruk og flerbruk og merbruk og re-bruk, - jo mer populær kan du regne med at du blir. OK, da har jeg tatt for meg noe så enkelt som en vannkanne og håper du kan finne inspirasjon til hvordan en slik kan gjenbrukes, rebrukes, flerbrukes og merbrukes. Nuh ... ut i skjulet og rot frem en kanne eller to ....

Her skulle det være noe for enhver ....

Den gifteklare.....

Fugleelskeren....

Postbudets venn ....

Badeengelen .....

Den harmoniske blomsterelskeren....

Den kreative sanselige .....

Den landlige typen ......

Den kunstneriske....

Den maritime .....

Den tekniske....

Den julete.......

Den håpløst romantiske.....

Den estetiske........

kannebilder fra internett

13. januar 2015

Hvilken er den hotteste trend-fargen 2015?


Klar for en varm og knall farge ? En som som kan brukes til å fremheve de andre fine fargene - både de støvete og de rolige? Tenk deg hvordan naturfargene som er populære nå får et ekstra kick av oransje! Vi har da også vent oss til den gjennom moten de siste årene. Her er noen tanker, sakset fra Ifi, fra de som jobber med trender og farger og legger deres sjel i dette.

Orange eller oransje? Det er delte meninger om skrivemåten, men at den er årets farge 2015 er det bred enighet om. Den energirike vitamindosen av en farge har ifølge ekspertene et stort potensiale både internasjonalt og her i lille Norge.

 

Det er lenge siden oransje var en stor interiørfarge, og ekspertene mener at den har et stort potensial. De fargeløse interiørene skal nå få en skikkelig vitamindose. Det handler ikke bare om én nyanse, men alle variantene mellom rosa og rødt. Kulørsterke eller dempet er like aktuelle.

- Vi trenger denne energibomben nå. Vitamin C er vel det mest oransje vi har, sier kreativ leder i Fargerike Tale Henningsen, som kommentar til hvorfor fargen kommer tilbake nå. Hun mener dette er en farge som lever godt med sin samtid og beskriver den som frisk og djerv, samtidig som den er både sofistikert og kul. 


Omtanke og medmenneskelighet
Hos Nordsjö peker de på sammenhengen mellom behovet for varmere farger og den hektiske og urolige tiden vi lever i. Hvert år gir de ut boken Colour Futures med globale nøkkeltrender, satt sammen av internasjonale ekspertpanel innen maling og design og i utgaven for 2015 står nettopp de varme fargene sentralt.

 - Vi lever i en tid som krever omtanke for både mennesker og miljø, sier Per Nimer, designsjef hos Nordsjö. Bærekraft er i dag mer et krav enn en preferanse, og vi etterstreber ekthet og engasjement. Nøkkeltrendene for 2015 handler om å finne det vidunderlige i det normale; magien i hverdagen. Og de varme fargene er med å gi oss nettopp det. Vi er klar for Copper Orange som utstråler positivitet, vitalitet og glede.

Passer til alt
Oransje passer til klær, møbler og malte vegger. Den er god til colour blocking og fantastisk i mønster.  Vi har også brukt den med oransje teppe i en styling nå til Årets Farge, det ble helt fantastisk, sier Tale. 


Per omtaler også oransje som en svært anvendelig farge og beskriver Copper Orange som en harmonisk nyanse som passer godt med andre farger og i ulike interiører. 

- Kombiner gjerne de feminine fargene pudderrosa, kremhvit og plomme med maskuline toner av skifergrå, blågrønt og kaki. Da blir det en spennende palett, sier Nimèr.

Han presiserer at det er dynamikken i selve paletten som er det essensielle, og ikke nødvendigvis fargene i seg selv. Dette gir rom for egne tolkninger og gir stort spillerom for kreativitet.


Fornøyd med årets farge
Tapetleverandøren Storeys, hilser fargen velkommen som en god motvekt til de kjølige tonene vi har sett en stund.

– Dette er den perfekte aksentfarge i den nøytrale fargebruken vi har hatt en lang periode. En dæsj oransje løfter ethvert interiør - uavhengig av hvilke andre farger som er i interiøret (nesten uten unntak), og den er lett og lykkes med.  Det som også er veldig spennende, er at de nøytrale nyansene - de pudderaktige og støvete - som har vært borte fra fargetrendene siden tidlig 80-tall, nå er tilbake. Ved å bruke disse i en 2015 setting får fargen en "ny vår".