Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

30. juni 2014

Hjernerydding og tankestyring

Selvrealisjon! Superutgave av deg selv! Mindfulness! Meditasjon! Alter ego! Selvutvikling!

Selvet er den samlingen av tanker, erfaringer og følelser som gjør at du er den du er. Selvet gir deg karakter, personlighet, og et atferdsmønster som kjennetegner akkurat deg. Når vi snakker om selvutvikling, handler det om å forandre selvet. En endring i selvet vil som oftest gi en endring i karakter, personlighet og atferd.

Som menneske har vi en unik egenskap i forhold til dyrene. Vi har evnen til å reflektere. Det gjør at vi kan sette oss ned og tenke over hvem vi er og spørre oss selv: Har jeg det bra? Er jeg fornøyd? Kan jeg få det enda bedre enn jeg har det i dag? Bør jeg forandre meg? MÅ jeg forandre meg? Finnes det noe mer enn det vi kan oppfatte via sansene våre?

For de som er interessert i dette selvutvikling og grubler mye, - og det gjelder kanskje de fleste av oss - kan det være interessant å sette av tid og lytte til dette intervjuet med Morten Hake. Klikk på HER, lytt og døm selv. Intervjuet tar 43 minutter.


Klikk her



 Bilde fra internett

27. juni 2014

Høysommer i kolonihagen

Nå har vi jobbet jevnt og trutt i kolonihagen og den er blitt mer "vår". ... slik vi ønsker å ha den, men dyrking av matnyttige vekster og blomstring av vår type blomster.

Vi har satt inn 3 trær; Blodplomme, Nordens Oliven og Victoria Plommetre. Vi har sådd/plantet og allerede spist noe av det ... Spinat, grønkål, 3 typer løk, kjørvel, masser av krydderurter, flere typer rabarbra, jordbær, stikkelsbær og selvfølgelig ... salat.

Av blomster kan nevnes; Valeriana, Akeleier, Alunrot, Riddersporer, Malurt, Frøstjerner av forskjellige sorter, Skogsymre, Tandstikkerurt, Solhatt, Lavendel, Malva, Forskjellige Iris, Prydryllik, Storkenebb, Daglilje, Skabiosa, Stormarikåpe, Revebjeller, Kongslys, Blå Valmuesøster, Skumblomster og mange forskjellige roser.  .... det var i alle fall noen i en skjønn forvirring! :)

Her en liten billedreportasje:

Gøy å sammenligne med et års mellomrom! :)

 
3. og 14. mai iår


Kolonihageliv :)

 
I drivhuset - plommetomater og agurker i fleng!

 

Arbeidsbord er ferdig snekret og singelen er kommet på plass.

 


Noen av sitteplassene.... frokost og aftenssol ...



En krans av sesongens blomster og skogens padde prøvesvømmer i vår dam.



Velkommen inn til vårt lille paradis, der fuglene synger og livet er herlig!
 


 
Bilder (C) Marit Næss Jørgensen

24. juni 2014

Nå skal jeg!

NÅ skal jeg! Nå SKAL jeg! Nå skal JEG begynne å sykle!

Hvorfor i all verden ikke? Ja, jeg bare spør! Det er ingen grunn til å ikke spare penger på bensin! Det er ingen grunn til å ikke komme i bedre form! Det er ingen grunn til ikke å spare miljøet!

Du har kanskje, som meg, tenkt at de syklene som fyker rundt i gatene er så begredelig kjedelige, og jeg ser helt teit ut med den stygge hjelmen på hodet! Kanskje har du tenkt at; jeg får jo ikke med meg halvparten av det jeg skal ha med meg hjem på den sykkelen!

Well, jeg har funnet svaret hos "Sykkelpikene"! De er et 5 år gammelt grunderfirma som ble til etter en tur til København. I Danmark sykler som kjent et stort antall mennesker istedet for å ta bilen, og det på herlige sykler tilpasset den individuelle bruker! Sykkelpikene har laget et konsept, slik at vi nordmenn kan nyte godt av det alle andre på kontinentet har - nemlig en valgmulighet for oss som ikke vil strebe rundt i kondomdress med insekt-briller og en hjelm som får oss til å se ut som aliens!

Et besøk hos Sykkelpikene åpner opp for en helt ny verden for oss som ikke sykler Trondheim-Oslo eller sitter klistret til TV-skjermen når det er Tour de France! De har et utvalg for oss alminnelige, oss litt jålete eller oss med litt høy "pick-nick"-faktor! Jeg drømmer meg vekk og tror jammenmeg at jeg skal begynne å spare til ny sykkel som er mere meg enn den skrikende og meget maskuline sykkelen jeg har nå ... hvor kroppen ligger i 45 grader når jeg sykler!

Se bare her!


Til hverdags skulle gjerne hatt den lyseblå til meg selv og den mørkeblå til min kjære!


En frontbærer, hvor du kan feste kurv er superpraktisk. Makent bagasjebrett kan også bestilles.

Når jeg skulle gjøre innkjøp, falt jeg for denne her, som er umåtelig praktisk - enten du har en horv med småunger, hund eller du bare er praktisk og samler innkjøpene på en stor sykkelrunde!  

Er den ikke fantastisk cool?

Har du småbarn som helst ikke skal bli for våte i en overraskende regnskur eller masser av innkjøp som ikke bør bli vått, er det bare å feste på en kalesje, og du slipper bekymringer og ødeleggelser.
I motsatt fall; tenk deg en deilig sommerdag på vei til stranden. Solen varmer, en lett bris stryker deg over kinnet og sommerkjolen blafrer lett i vinden! Tanken om et forfriskende og avkjølende bad ligger som en premie i hodet .... men RIFFFFF - Ånei! Den flotte kjolen har blafret inn i eikene og nå er den ødelagt! Well, slikt kan skje hvis du ikke har kjolebeskytter! Derfor .... anbefaler jeg også å kjøpe en kjolebeskytter først som sist! Nedenstående finnes i forskjellige farger og er bare superherlig!

Jeg ønsker alle en god sommer og håper flere med meg vil satse litt mer på helsa og kanskje i utstyr fra Sykkelpikene!

Bilder lånt fra Sykkelpikenes blogg

18. juni 2014

Rabarbraterte


Lekker rabarbraterte for late sommerdager!

Det er fremdeles rabarbratid!  Prøv denne gudeskjønne kaken med kremet søtt/syrlig fyll.
Server den gjerne med en klatt Kesam.

Deig:
200 g mel
100 g smør
1 kryddermål salt
1 ss sukker
2 ss kaldt vann

Fyll:
700 g rabarbra, grovhakket
175 g sukker
saft av ½ sitron
3 egg
3 eggeplommer
75 g sukker
2,5 dl fløte
melis og evt. friske blomster til pynt

1. Smuldre mel, smør, salt og sukker sammen. Band deigen sammen med vann, pakk den inn i husholdningsfilm og sett deigen i kjøleskapet i minst 40 min.

2. Bland rabarbra, 175 g sukker og sitronsaft i en gryte, og kok opp, inntil rabarbraene blir bløte. Press blandingen gjennom en sil, og ta vare på saften. (Saften skal være ganske sød – tilsett evt. mer sukker, og varm opp igjen til sukkeret er oppløst.)

3. Smør en springform, ca. 24 cm i diameter. Kjevle deigen ut – f.eks. mellem to stykker husholdningsfilm – til den er stor nok til å dekke formen. Sett formen med deigen på kjøl i ytterligere 30 min.

4. Sett ovnen på 180 grader. Prikk deigen lett med en gaffel, dekk med bakepapir, og fyll med tørre erter for å holde papiret nede.  Stek i 10-15 min. Ta tertebunden ut, og skru temperaturen ned til 150 grader.

5. Hell 1,8 dl av rabarbrasaften i en skål, og pisk sammen med egg, eggeplommer og 75 g sukker. Rør fløten i, og hell blandingen i tærtebunnen. Stek terten ca. 40 min. Fyldet skal være fast, men må gjerne være blødt i midten. Avkjøl kaken, dryss med melis, og pynt evt. med blomster innen servering.


Bilder fra internett

Kjerringråd mot lus på roser

  


Tiden er inne for å gå i krig mot lusa! Ja, jeg er rent ut sagt irritert på hvordan de tar seg til rette og suger ut rosenes (og andre planters) livsnæring! De må bekjempes med nebb og klør, så her er en del råd jeg har samlet sammen fra nær og fjern. Du må prøve deg frem og finne det rådet som passer best for dine planter. Planter er jo som mennesker, det en misliker, aksepterer en annen......  Lykke til! :)

Bakepulver
2 ss bakepulver, 2 ss rødsprit og 2 ss grønnsåpe blandes i 1 liter vann. Det mest kjente trikset! :)

Omsorg og kjærlighet 
God gjødsel, som kukompost og hønsegjødsel gjør plantene sterkere, og lus og annet skadedyr får ikke gjort like stor skade.

Helmelk på sprayflaske
Spray på lusen.  Gjenta etter 8-10 dager før de nyklekte lusene rekker å legge nye egg. Etter disse to sprayrunder har jeg hørt, men ikke erfart, at lusen er borte. Melken legger seg på lusen så den ikke får puste.

Grønne fingre 
Passer gjerne til dem som ikke har for mange roser i hagen. Enkelt å greit å knipe vekk eller klemme ihjel lusen med fingrene fra rosen. Lurt å ha et klede i nærheten til å tørke fingrene med. De blir virkelig grønne, og litt klisne. Effektivt, men tidkrevende, og nærmest umulig om du har mange roser i hagen.

Hvitløksvann
4 fed hvitløk knuses og blandes med et stort glass vann. Kokes i ca. 20 minutter. Fortynnes med 2-3 liter vann. Sprayes på.

Grønnsåpevann
Grønnsåpe og vann blandes i rause deler. Sprayes direkte på lusene.

Sitronvann           
1/2 liter vann, revet skall fra 1 sitronsprayflaske. Kok opp vann, bland i sitronskall, la trekke over natten, sil fra og ha på flaske. Må sprayes direkte på lusa. Gjentas ukentlig sommeren igjennom.
  
Marihøner
Samle de marihønene du finner i hagen og flytt dem til rosebusken din. Imponerende å se hvor mye lus en slik liten rakker klarer å sette til livs i løpet av et døgn eller så.

Vannslange
Litt hardt trykk på vannslangen og spyl direkte på rosen som er angrepet. Hvis lusa etter noen dager er den der igjen...........spyl! Samme hva slags midler en bruker kommer den mest sannsynlig tilbake.

Tomatutrekk 
1 del finhakkede tomatblader, 4 deler vann. La tomatbladene trekke i halvparten av vannet over natten, sil fra, bland i resten av vannet og ha på flaske. Også dette må sprayes direkte på lusa, og gjentas hver 7-10 dag.

Rødsprit og vann 
1 liter vann, og en liten "klunk" rødsprit og grønnsåpe blandes sammen og sprayes på lusene. NB, ikke spray i direkte sollys, da svir du rosebladene. Med regelmessig påsprøyting hver 3-4 uke gjennom sesongen, holdes bestanden på et akseptabelt nivå.

Brenneslevann
Brennesler og vann blandes, her må man ta blandingsforholdene på "feelingen". Kokes opp, og trekkes i to døgn. Lurt å la det trekke ute, det kan gi en "litt" intens lukt.  Avkoket siles, og sprayes på lusene. Avkoket er også flott gjødsel!

Duft
Lusene går etter duft, så duftende planter i nærheten av rosene kan dempe angrepene noe. Tagetes sies å være bra å ha nær roser, det samme med forskjellig type løk og lavendel.

Eddikvann
2 dl grønnsåpe, 1/5 dl eddik 7 % og 2,5 dl vann. Blandes og dusjes over plantene. Noen sier at denne blandingen blir for sterk for plantene, så vær veldig forsiktig med dette. Prøv deg ut et sted og tåler planten det, kan du fortsette - hvis ikke, prøv en annen løsning.

Rabarbra
Om du har store mengder rabarbra,s lik at du kan avse litt til noe annet en fantastiske kompotter og paier, kan denne planten også brukes til lusemiddel. Du vil trenge en kg rabarbra som kokes i en time. Tilsett 1 liter veske som består av en halv dl vann og en halv dl grønnsåpe. Alt siles og sprayes på rosene.

Hvitløk 
Sett hvitløksfedd i jorden rundt rosen. Duften skal holde lusene borte.

Salmiakkvann
10 liter vann, en god klunk salimakk, og likeledes grønnsåpe blandes. Dusjes på bladene, og helles på jorden rundt rosen. Et lite varsko: Vær klar over at salmiakk likner urinlukt fra katt, slik at spesielt hannkatter vil kunne begynne å markere rosene, om du sprayer med dette.

 

16. juni 2014

Jeg har fått diagnose ....


Jeg ble nylig diagnostisert med ANK (aldersbetinget nedsettelse av korttidshukommelsen).

Slik viser symptomene seg: Jeg bestemmer meg for å vaske bilen. Når jeg er på vei ut i garasjen, oppdager jeg posten på bordet i gangen. Best å sjekke posten før jeg vasker bilen, sier jeg til meg selv. Jeg legger bilnøklene på bordet, kaster reklamen i papirkurven under bordet og legger merke til at papirkurven er full.
Derfor legger jeg regningene og et brev med en svarsending på bordet og bestemmer meg for å tømme papirkurven først.
Ettersom jeg tross alt går forbi postkassen for å tømme papirkurven, kan jeg like gjerne sende svarmeldingen samtidig. Men da trenger jeg en kulepenn. Pennene mine ligger på skrivebordet på kontoret, så jeg går inn på kontoret hvor jeg finner flaske juice som jeg har begynt å drikke av

Jeg skal begynne å lete etter en penn, men først må jeg sette vekk juicen så jeg ikke søler den på skrivebordet. Juicen holder på å bli varm og bør settes i kjøleskapet. På vei til kjøkkenet med juicen får jeg øye på en blomstervase som står på benken. Blomstene trenger vann, så jeg setter fra meg juicen på bordet. Da ser jeg lesebrillene mine, som jeg har lett etter hele formiddagen. Det er best at jeg legger dem på skrivebordet mitt, men først skal jeg vanne blomstene.

Jeg legger fra meg brillene på kjøkkenbenken og fyller en vannkanne med vann. Da får jeg plutselig øye på fjernkontrollen til TV-en. Noen har lagt den på kjøkkenbordet. I kveld når vi skal se på Tv kommer vi til å lete etter fjernkontrollen, men ingen kommer til å huske at den ligger på kjøkkenbordet. Jeg bør legge den på plass, men først skal jeg vanne blomstene.

Jeg heller litt vann i vasen, men det meste havner på gulvet. Jeg legger tilbake fjernkontrollen på bordet og går for å finne litt tørkepapir. Så går jeg ut på gangen igjen for å prøve å huske det jeg hadde tenkt å gjøre.

Ved dagens slutt er bilen fremdeles skitten, svarsendingen det hastet med, er ikke sendt, det står en flaske med varm juice på benken, blomstene er visne, jeg kan ikke finne noen kulepenner, jeg kan ikke finne fjernkontrollen til TV-en, jeg kan ikke finne brillene mine,og jeg aner ikke hvor det er blitt av bilnøklene. Jeg prøver å forstå hvorfor ingenting er blitt gjort i dag.

Det er forbløffende, for jeg vet at jeg har vært opptatt hele dagen og jeg er helt FERDIG!
Jeg forstår at dette er et alvorlig problem, og jeg skal søke hjelp for det, men først skal jeg sjekke e-posten min…………… og lage dette innlegget, slik at du får vite hvor mye jeg får gjort i løpet av en full arbeidsdag.

... og kan du ikke være så snill og gjøre meg en tjeneste..  del linken til dette innlegget til alle du tror vil sette pris på det, for jeg kan ikke huske hvem jeg allerede har sendt link til… MEN jeg er lykkelig fordi jeghar gjort mye i løpet av dagen!

You know .......
 :)

 

13. juni 2014

Om å le av seg selv og andre ....

Her er det vel ikke så mye å si.... annet enn at vi er litt rare alle mann .... men hvem som er rarest er ikke godt å si!
 























Bilder fra internett