Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

29. april 2014

Rosa på ball

Du har sikkert hørt at det er vanskelig å få til roser. At de er sære og krevende og blomstrer i kort tid og at de får sykdommer og… og …. og!
 

  Tro ikke alt du hører! 
Du kan få roser som passer ditt lynne, den tid du har til stell og ditt klima.

Selvfølgelig vil du slite, hvis du kjøper en rose som er sart og har behov for spesialgjødning, og planter den et sted hvor klimaet er hardt og det er næringsfattig jord! Man trenger ikke være rakettforsker for å forstå det!

Det finnes mange roser som er relativt enkle å få til, og som vil gi deg blomstring selv om du ikke nusser og steller med de hver dag fremover.

Har du plass i hagen og lyst på roser, er det disse ukene som er den beste tiden å plante roser på. Gi de en god start ved å blande opp jorden med kompostert kugjødsel og litt ekstra god kjøpejord i plantehullet, og du skal se mye er gjort allerede da.

Såfremt du ikke planter de nye rosene i komplett skygge eller på ekstremt tørre steder, kan du forsøke disse hardføre og nøysomme rosene:


Polstjernen, Le Réve, Flammentanz - som alle blir høye og trenger å bli bundet opp. Disse blomstrer én periode, men lenge.

Roser med mer buskaktig vekst, kan være Hurdalsrose (blir også høy) samt Nyperosene som finnes i både rosa (Moje Hammarberg) og hvitt (Alba).

Hurdalsrose - gammel, god og hyggelig rose!
Bor du et sted, der klimaet er hard kan du forsøke deg på kanadiske roser. De er mye mer hardføre og sykdomsmotstandsdyktige enn for eksempel tyske eller engelske. Gode buskroser jeg anbefaler for den som ikke har erfaring med roser, kan være Mordens Blush, Louise Bugnet, Alexander McKenzie og Therese Bugnet.


Bilder fra internett

25. april 2014

Paella på italiensk!



Her er oppskrift på en skikkelig luksusrett for lørdagskvelden, basert på pasta og sjømat. Sjømaten skal du kunne kjøpe fra frysedisken, hvis du ikke bor i nærheten av en butikk som selger ferskt. Husk derfor å handle inn i god tid, senest dagen inne du skal lage dette! :)

Oppskriften er basert på 4 -6 porsjoner, men serverer du godt, hjemmebakt, lyst brød til, kan den også rekke til 8 personer. Og husk for all del god, fyldig rødvin til!

Du trenger:

1 stor stekepanne, helst med høye kanter eller en vid gryte. Grunnen til at du trenger en høy kant, er fordi pastaen skal blandes med all den gode sjømaten etter hvert … og da trenger du god plass!

1 kg. hjerteskjell
1 kg. blåskjell
12 sjøkreps
½ kg calamari (små hvite ”toppluer” = blekksprut)
Extra virgin oliven olje
4-5 fedd hvitløk
1 glass tørr hvitvin
400 gram pasta av typen linguine
ca. 8 søte cherrytomater
1 bunt persille (helst storbladet)
Friskkværnet pepper og salt

Sånn går du frem:
Finn frem alle ingrendiensene. Hvis noen skal tines, bør det tine over natten i kjøleskapet, da blir smaken best.

1.
Legg hjerteskjellene i en stor skl og dekk dem akkurat til med saltvann. Dette får dem til å evt. spytte ut den sanden de har inni seg, da tror at de fremdeles er i havet. Skift vann på de 2-3 ganger ila 5 timer.

2.
Rens vekk skjegg og skyll blåskjellene. La de ligge i vann, slik at du kan skille mellom de som lukker seg – som skal jobbes videre med, og de som åpner seg kaster du. De som er knust skal også kastes.

3.
Skjær calamari’en i ca. ½ cm tykke ringer, og siden deler du disse i 4.

4.
Skyll sjøkrepsen og lag ett hakk i dem fra toppen av hode og gjennom magen, før de legges i pannen. Dette gjør at saftene kommer letter ut og retten får en deilig smak.

5.
Kok opp minst 4 liter vann til pastaen og hakk persille.

 

Nå begynner moroa! Du bør ha alle tingene linet opp, for nå skal det jobbes fort!


5.
Når pastavannet koker legger du pastaen i.

6.
Hell godt med olivenolje over i den store pannen (eller gryten), varm opp og tilsett hvitløksfeddene. De skal ikke svis, bare bli blanke. Tilsett tomatene, som du gjerne kan knuse i hånden innen du legger dem i pannen.

7.
Når du har fått god varme i retten, tilsetter du både hjerte- og blåskjell og etter dette calamari og sjøkreps. Hell over hvitvinen og la alkoholen fordame, innen hveten fra sjømaten siver ut. Kvern masse pepper over og tilsett persillen.

8.
Klem ut kraften fra sjøkrepsenes hoder (høres grusomt ut – I know!!!) – det gir en god smak til sausen!

9. Omtrent på samme tidspunkt som linguini’en er ferdig (de skal være litt harde – ”til å tygge på), har også skjellene åpnet seg. Det er nå på tide og helle pastaen over sjømaten, slik at de kan koke sammen et par minutter.

Server umiddelbart, - alt annet må være klart; gode venner, evt. lyst brød, vin, krydder, servietter, stearinlys, bestikk osv.  Sett frem olivenolje til de som evt. vil ha et ekstra stenk over innen de spiser. 

E N J O Y!

 

Bilder fra internett & minn manns italienske kjøkken.dk

23. april 2014

Jomfru Maria Fly Fly


Siden vi allerede som barn er innstilt på at Marihønene er hyggelige og vi vil dem vel, er det få som er redde for de. Jeg husker når vi var små, - da hadde vi en regle vi ofte sa høyt sammen, mens vi satt på et hagebord og dinglet med bena. De hvite knestrømpene hadde en tendens til å gli ned rundt de fyrstikktynne bena og landet som et trekkspill rundt anklene, .... og mens vi kjempet en hard kamp med knestrømpene, sang vi høyt i kor:

"Jomfru Maria Fly Fly, fly til Gud så får du mat, fra et lite perlefat!"

Vi talte prikkene og erklærte høyt og tydelig at akkurat den som hadde landet på mitt kne; var 9 år!!!

 
                            ... bringer det minner frem? Ja, regner med det! 

Lite tenkte vi vel på at disse små, koselige prikkete dyrene har vært igjennom en larve, puppe, bille-prosess, der de absolutt ikke er søte. Visste du forressten hvor viktig Maria Fyl Fly - eller Marihøne, som vi etterhvert lærte oss til å si, er for miljøet?

Marihøna er et nyttedyr. Den spiser for eksempel bladlus og skjoldlus og andre plantesaftsugere! Så har du en plante som er angrepet eller ser slapp ut – sørg for å invitere en marihøne til et deilig måltid!


Her er en link til en oversikt over alle typene som finnes i Norge. Det er i alle fall 54 forskjellige sorter!  Klikk HER for å få oversikten opp.


Bilder fra internett


21. april 2014

Ny vår i kolonihagen

Endelig er det tid for å putle rundt i kolonihagen. Frosten, hvis det har vært noen frost, i bakken, er borte og jorden er fin å arbeide med. Det er mye som skal gjøres, så det vil ta lang tid å komme "i mål" med basics, men man spiser jo som kjent ikke en elefant i en jafs .....  :)

Igår fikk vi laget hekk rundt det som skal bli kveldssolplassen samt hyttas porch, spavendt mye jord, beiset gulvet i drivhuset samt ryddet og fixet mye annet.

Her er bilder fra en deilig, solfylt dag i kolonihagen. Temperatur ved hjemreise kl. 19:30 var 17,5 grader! :)


Følg med prosjektet fremover. Her kommer det til å skje forandringer litt etter litt og kanskje kan du få inspirasjon til din egen hage.

 

Bilder (C) Marit Jørgensen

16. april 2014

Er hekken iform?


Busker og trær hører hagen til, enten de skal skjerme for innsyn eller for å skape forskjellige "rom" i hagen. Eller kanskje rett og slett for å oppleve gleden av blomstring og duft. Det er viktig å tenke på at de aller fleste busker vokser relativt sakte, så vær smart og velg utifra hvor langt tidsperspektiv du har.

Her er noen forslag; Fagerbusk, Grefsheimspirea, Sibirkornell, Forsytia og Sjærsmin og Syrin. Junisøtmispel, Blankmispel, Svartsurbær og Lind. Tuja, Barlind, Nyperose, Laurbærhegg eller Hvitrogn. ... og det finnes mange, mange fler!


Nå er det din tur til å google de alle, og se om du finner noe du liker, samtidig som du må finne ut av om du har jordsmonnet de trives i, nok lys, riktig klima samt hvilken herdighetssone du bor i! 
Lykke til! 

 
Bilder fra internett

14. april 2014

Hvordan få tekst på instagrambildene?

Idag skal jeg være litt doven - og til deres beste! Jeg er redd for at jeg ville kludre det til hvis jeg begynner å oversette dette, - så her er et innlegg for de som publiserer bilder på Instagram - både med mobil eller stort kamera! Du klarer helt sikkert å finne ut av det, selv om det er på engelsk! :)


How To Add Text To Your Instagram Photos

If you have Photoshop it´s a great program to use. It´s easy to add FREE fonts to play with and your possibilities are endless.


But what if you are not a Photoshop-geek and you just have an iPhone?
The way to do it is by using apps – some are free and some cost a little. And as with most things you get more options if you choose a paid app.

My favorite app to use for adding text is PicLab. Priced at $ 1.99 but gives you plenty of creative freedom. You can find it in the app store right here.

I like this app because not only can I add text, but also artwork, light leaks, textures and photo filters + I can do basic adjustment to my photos.

In the beginning it takes a little practice to figure out how to create nice designs, but once you know how, it rocks.

The great thing about PicLab is that once you open it, it gives you the option to click a on a link named “inspiration” which will take you directly to their Instagram feed and here you can view tons of creative ways on how to add text. This is helpful to boost your own ideas.


But what if you have taken a beautiful photo with your big-girl-camera in stead of your iPhone, wish to add text to it and share it on Instagram?

Option One:
When you are on your computer, email the photo to yourself. Then when you are on your iPhone again, open the email and save the photo to your photo album on the phone. Open up the text app you wish to use and add the text – then share it on Instagram.

Option Two:
If you have a Dropbox membership on your computer, you can sync it with your iPhone. Simply download the Dropbox app to your phone (it´s free), log in with your username + password and give it time to sync with your computer.

Make sure that the photo you wish to use is already in your Dropbox folder on the computer – or else move it there. Then open up the Dropbox app on your iPhone, let it sync for a few seconds, select the photo and download it to your photo album on your phone.

Now open op the text app you wish to use and choose the photo from your folder – then let the fun begin and add text.

More great apps to use for adding text:


 Sakset fra internett, ikke utprøvd selv ... ;)

12. april 2014

GOD PÅSKE TIL ALLE LESERE!


 Påsken er til for å koble ut, gå på ski, sitte på uterestaurant i solen, møte gode venner, nyte det gryende hagelivet, være sammen med familie, påskepynte huset, spise Kvicklunch og appelsiner eller god mat som du selv velger, lytte til fuglekvitter og se grønne spirer dukke opp fra jorden, rake og så og lese påskekrim!

Bilder fra internett

11. april 2014

Rydd med glede!


Det er vår og plutselig oppleves ikke rydding som et ork! Med glede går vi ut i solen, og  akompagnert av fuglesang og duft av planter som er iferd med å våkne til live, raker vi plen og rensker bed. Solen varmer og det er deilig å være til!

Tiden er kommet for å fylle potter eller andre ting man har med fioler og løkblomster. Hagesentrene har allerede bestilt inn, så det er bare å stikke en tur innom og du får det som tåler en frostnatt. Det er på tide å hente frem hagemøblene, - de vil bli glad for en vask. Når de så er tørre er det bare og finne frem de gode putene, lage seg en kopp te, synke ned i de gode putene og lytte til våren som er tilbake.

Det kribler sikkert etter å få ryddet vekk gamle stilker og løv, men vær forsiktig! Nye spirer og plantedeler kan følge med hvis du rykker opp de gamle stilkene! Da mister du mye blomstring og kanskje til og med skader du planten skikkelig. Ikke bruk raken i bedene, - selv om det er fristende! Løft forsiktig opp de flakene med gammelt bladverk, slik at spirer og knopper får lys og luft, men sørg også for at de ikke står helt nakne og fryser. De, som du, trenger også en dyne om natten.


Er du av den hyper-estetiske typen som må ha at det ser strøkent ut, så la de visne bladene ligge (etter at du har fjernet halvparten) og strø heller ut litt kompost, slik at det ser pent ut.

Våren er tid for deling av planter, og mange planter er avhengig av dette, hvis de skal fortsette sitt liv.
Iris og Hosta er eksempler på dette. Når du deler en plante, tar du en skarp spade og kutter den igjennom på midten. Det er viktig at du har et nytt plantehull til den nye planten som skal settes ned et annet sted. Røttene liker ikke å være lenge i luft.


Skal du plante ut pottedyrkede planter, er det det smart å få de i jorden så tidlig som mulig. Midt på sommeren er det ofte for varmt og tørt til at plantene klarer å etablere seg. I tilfelle må du være hjemme og sørge for meget god vanning!

God vår!

 Bilder fra internett

10. april 2014

Inspirasjon fra Hagemessen på Lillestrøm 2014

En liten rapport fra Hagemessen hvor store og små fløt rundt i skjønn forening. Drivhus, planter, møbler, klær, plenkantinger, redskaper, boklanseringer, økologisk mat og rådgivning fra eksperter - alt i en skjønn forening. Om du ikke rakk å komme innom i år, så planlegg turen til neste år ... tidspunktet blir nok tidlig i april. :)

Se stemningsvideo Nr. 1  HER

Se stemningsvideo Nr. 2  HER

Vi ønsker alle et godt forløp til hagehøytiden og trenger dere hjelp til planlegging, står hageplanlegging.no parat til å hjelpe. :)






Bilde (C) Marit Jørgensen

9. april 2014

Barbie rollemodell

Noen som opplever en litt mer "nær virkeligheten" tanke?

Jeg lekte aldri med Barbidukker når jeg var liten pike, og ifølge flere eksperters uttalelser kan det være en av årsakene til at jeg er et harmonisk menneske med en sunn innstilling til min kropp.

Det er ikke få jenter som har vokst opp med en oppfatning av at Barbie var idealet for hvordan man skulle se ut.

Stakkars jente;
Hvis Barbie var en ekte kvinne hun ville være tvunget til å gå på alle fire og ville være fysisk ute av stand til å løfte sitt overdimensjonerte hode - kanskje litt fjernt fra hva designerne av Barbie så for seg.

Hennes 40 cm midje ville også være 10 cm smalere enn hodet. Magen ville kun ha plass til en halv lever og noen få cm av tarmen. Som hennes skjøre 7,5 cm store håndledd, ville hennes 10 cm store ankler hindre henne i å foreta tunge løft. Så, noe så elementært som å  holde kroppen oppreist - til tross for at så mye av det essensielle mangler - det ville være en helt umulig prestasjon, og dermed ville Barbie ha måtte gått på alle fire.

Enklere for unge jenter å forholde seg til en virkelighets nær modell.
Nå har produsenten tatt til fornuft og laget en ”dagligdags” Barbie som attpåtil har fått en ”godt voksen” utgave. Kanskje dette vil gi litt mindre press på de unge håpefulle barnebarna?

Tenk en aldrende Barbie med poser under øynene!
 
Bilder fra Internett

8. april 2014

Bambi i hagen

En av verdens søteste plager!



Det har vært rådyr i Norge siden istiden, men jakt og perioder med kaldt klima har holdt bestanden nede til tidlig på 1900-tallet. Fra 1930-årene har antallet dyr vokst, og i dag er det oppimot 200.000 dyr i Norge, størsteparten i Sør-Norge.

Det er ikke få hageeiere som er bekymret over dens glupske appetitt og det finnes like mange teorier om hvordan man skal holde de unna prydplantene i hagen.

Idag får dere info om noen kortsiktige bekjempelsesmidler; såkalte kjerringråd og andre remedier i god blanding. Varier av hjertens lyst! Jeg ønsker lykke til! :)

Det sies at rådyr ikke liker;
-           menneskehår i nylonstrømper hengt opp på kjepper
-           kuler av saueull
-           såpespon
-           tiger og løveavføring (kanskje litt utilgjengelig for oss
            nordmenn!!?)
-           kajennepepper
-           råtne egg i blanding (at det virker forstår da enhver, men det 
            holder kanskje andre borte også!!)
-           chilipepper                      
-           hvitløk                                                               
-           menneskeurin

Stakkars Bambi og stakkars oss hageeiere! 


Bilder fra internett

7. april 2014

Superdeilig tilbehør til kjøtt og fisk!


Stekte gulrøtter med spisskummen, koriander og honning
- deilig tilbehør til biff, hvit fisk eller koteletter  

Tilberedning: 25 minutter
Temperatur: 200 g C
2 porsjoner


Ingredienser
0,5 kg gulerøtter
1 ss olivenolje
1 lime, saft og skall
2,5 ts honning
0,5 ts salt
0,5 ts malt spisskummen
1/4 ts malt koriander
1/4 ts paprika
2 vårløk, hakket

Slik gjør du:
Varm ovnen til 200 grader.
Hakk friske mynteblader eller persille til serveringen.
Legg ut folie på et stekebrett.
Skrell gulrøttene og skjær dem i to, på langs.
Lag dressing ved å vispe sammen, honning, olivenolje, limesaft og skall, salt og krydder. Plasser gulrøtter på folien og hell over 3/4 av dressingen. Bland godt. Stek ca 10-15 minutter, avhengig av størrelsen på gulrøttene, men til de er knapt møre eller ”al dente” som det også heter.

Legg på tallerkenen og dryss med resten av dressingen, vårløk, persille eller mynte.

Bon apetit! 

 

5. april 2014

Morsom mat!

Mat smaker best når den presenteres raffinert! Jeg falt for disse tre utgavene av alminnelige hverdagsbrødskiver! Kanskje ikke for meg - men for noen av mine barnlige venner! ;) ... selv om honning og banan ser smaddergodt ut!!!






Bilder fra internett

4. april 2014

Sitronloff med rosiner og mandelflak

Når man surfer rundt på nettet finner man mange gode oppskrifter og dette er en jeg selv har tenkt til å bake straks jeg får tid. Det ble ikke oppgitt hvem som eide oppskriften, men det skal visstnok være en tradisjonell påskeloff fra sveits.  

Lykke til for den som tar opp handsken og kom gjerne med tilbakemeldinger! ;)


Herlig sitronloff med rosiner – UmmMMMMMmmmmmm!

Ingredienser:
2 dl melk
25 g gjær
1 egg
75g blødt smør
ca. 400 g hvetemel
Revet skall av en økologisk sitron
1 ts. grovt salt
40g sukker
50 g rosiner

Til pynt:
1 egg
Mandelflak

Varm halvdelen av melken som deretter blandes med den kalde slik at det blir en lunken masse. Rør ut gjæren og sett til side.

Smuldre smøret i melet slik at det er litt grove klumper.

Riv sitronskall fint og bland i melet sammen med salt, sukker og rosiner.

Tilsett væske, og elt deigen på et melet underlag før du lar det heve til dobbel størrelse (ca. 1 time).

Del deigen i 7 like store deler og trill stykkene til lange pølser. Flett sammen fire av deigpølsene og legg på et stykke bakepapir på stekebrettet. Pensle med eggehvite.


Flett sammen med de tre resterende pølsene og legg oppå den første fletten. Pensle hele bakverket med eggeplommen og dryss mandelflak over.

Still ovnen på 200 grader og la brødet etterheve under klede, mens ovnen varmes opp.
Etter ca. 30 minutter, og ovnen er blitt varm, settes brødet inn og stekes i ca. 35 minutter til det er gyldent og godt gjennomstekt.

 Bilder fra internett

3. april 2014

Kom i vårstemning! Ta en tur til hagemessen denne helgen!

Hagemessen blir stadig mer populær - år og år, og arrangøren har da også gått inn for å gjøre den mer og mer interessant! De har reist til fjærn og nær for å la seg inspirere av utenlanske messer og har sanket mange gode idéer som du vil få glede av, hvis du tar turen! Det er ikke alltid like enkelt å komme i hagemodus når alt du møter er en grå og slakk plen i skjønn forening med noen grå, knekte pinner fra fjoråret!

Et besøk på messen kan gi deg inspirasjon så det holder langt utpå sensommeren!


Mange design- og visningshager
Årets messe viser mer enn tusen kvadratmeter designhager. Du kan vandre rundt i flotte, komplette visningshager og plukke ideer og elementer til din egen hage eller terrasse. Utvalget av drivhus, paviljonger, hagemøbler og griller, maskiner og utstyr har aldri vært større – og alt til gode messepriser - selvfølgelig! Ta med henger eller få varene ettersendt – valget er ditt.

Møt ekspertene
Er du en av de mange som drømmer om den perfekte hagen, men som rett og slett ikke har tid eller evner til å gjennomføre prosjektet? Snekre en levegg? Bygge en pergola? Lage grønnsakhage, eller planlegge en fredfull og vakker hage? På Hagemessen møter du ekspertene! Når dyktige anleggsgartnere og hageplanleggere får en finger med i spillet, kan selv det mest håpløse utgangspunktet bli gjennomtenkt og vellykket. Ta med skisse av hagen, terrassen eller balkongen din – på messen får du gratis hjelp hos flere av ekspertene.

I Kunnskapsgata finner du foreninger og lag innenfor grønn sektor. Hvorfor ikke bli medlem i en blomsterklubb?

Til uken kommer Sesonger til å legge ut en stemningsvideo fra messen, så følg med - spesielt du som ikke fikk anledning til å komme! Inspirasjon venter deg! :) Her litt fra fjorårets messe!



 Bilder (C) Marit Jørgensen