Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

30. mars 2014

Hvordan vil du ha det?

Det er på høy tid å begynne å tenke på hvordan du vil ha det i uterommet! Våren ligger og lurer bare noen uker unna og når den først tar fart bør du være forberedt!

Finn frem papir og blyant og noter ned de tankene du får! Det er slik smart hageplanlegging begynner!

Her er bilde fra en hage hvor eieren tydeligvis ønsket seg hytte ved sjøen, men ikke hadde råd! I slike tilfeller lager man "sjø-forhold" hjemme i hagen! Hokus pokus filiokus!!! ;)



29. mars 2014

Takknemlighet

Idag er jeg 53 år!

Tenk alt hva jeg har opplevd på alle de årene! Det er helt fantastisk hva et menneske har i vente når det ligger i vognen og blinker opp mot en hel haug tanter og onkler som dikke-dikker og man tror at det mest fantastiske i verden er melk og å få sove!

Jeg har hatt et vidunderlig liv og det er jeg takknemlig for! Til tider har man vel ikke alltid vært like oppmerksom på at man er heldig, men jeg vet nå at jeg har så utrolig mye å være takknemlig for!

Jeg er takknemlig for:

* at jeg har fått sett nesten hele verden!
* at jeg har fått møte så mange fantastiske mennesker på min vei!
* at mennesker viser meg positivitet!
* at jeg har fått ha jobber som har fått hjertet mitt til å banke og jeg har hatt det gøy!
* at jeg har hatt lett for å lære og dermed hele tiden fått utvikle meg!
* at jeg er supernyskjerrig og dermed har opplevd ting få andre har fått være med på!
* at jeg har møtt mennesker som har gjort meg vondt, men at de ved deres oppførstel har fått meg til å vokse og lære å si nei!
* at jeg har mennesker som setter meg på plass, og dermed hjelper meg  til å se på livet fra andre vinkler enn mine egne!
* at jeg har gode venner!
* at solen alltid har skint på meg og jeg er født med et lykkelig sinn!
* at jeg har fått leve så lenge og at jeg er frisk!

- og sist men ikke minst;

* for at jeg har verdens mest fantastiske mann! Det flotteste mennesket på denne jord; - edel, omsorgsfull og god! Snill, morsom, tålmodig og dyktig!

* for at jeg fikk livet i gave av min mamma! Jeg er ydmyk for den gaven og jeg vil aldri noensinne kunne takke nok for det, men når man ser dimensjonen av det man har fått, er de vanskelig ikke å bli annet enn takknemlig, ydmyk og glad! Jeg vet bare litt om hva det har tatt av dine krefter og hvor mye du har ofret for at jeg har skullet ha det bra! Tusen takk mamma'n min!

TUSEN TAKK ALLE SAMMEN - ALLE SOM HAR VÆRT EN DEL AV MITT LIV!
Familie, venner, lesere av bloggen, kolleger, bekjente, hjelpere, uvenner og avsluttede vennskap - alle har dere bidratt i en eller annen sammenheng. :)


:)

27. mars 2014

Våkner til live!

Frosten ser ut til å ha gitt opp i kampen mot varmen i bakken og det spirer både her og der! Lysten til å putre rundt i kolonihagen dukker igjen opp og selv om uterommet ikke har fått mye pleie igjennom den litt merkelige vinteren vi har hatt, har innrommet fått dertil mer oppmerksomhet.

Vi har malt og snekret, sparklet og pusset, og patriarkens kjøkken fra oppveksten er kommet på plass, med skyvedører og det hele!

Her er noen inntrykk i all hast:




Alle lesere ønskes en god og forhåpentligvis vårlig torsdag!

Bilder (C) Marit Jørgensen


25. mars 2014

Hagemessen 2014


For alle som er glad i hage er dette starten på en hyggelig og spennende sesong! Årets messeblad skal gis ut om ikke så lenge, men her har du muligheten for en "sneak-peak".  :)

Alle som har anledning, synes jeg skal ta en tur innom - det er masse inspirasjon og gode tilbud å benytte seg av.

Trykk HER for å lese årets messeblad

*** Hvis du allerede har likt FaceBook-siden til Sesonger og idag deler siden med dine venner, er du med i trekningen av 2 gratis inngangsbilletter til Hagemessen. 

*** Hvis du er ny leser og trykker "liker" på FaceBook-siden til Sesonger, er du også med i trekningen av 2 gratis inngangsbilletter til messen.

Jeg trekker ut totalt 8 stk. som får 2 billetter hver. Følg med på deres FB-side pr. 1. april om dere er den heldige vinner og jeg ber om deres postadresse. Billettene blir sendt dere i posten den 2. april.

HER er link til Sesongers rapport fra hagemessen sist år!

God hage-sommer! :)



Bilder (C) Marit Jørgensen

24. mars 2014

Mindfullness har høyt fokus om dagen og det er kanskje ikke så dumt. Uansett om du er stresset eller ikke, vil du ha godt av å gi din indre tuning en god start på dagen!

Her er hva Dalai Lama anbefaler å si til seg selv hver morgen:


“Every day, think as you wake up,
* today I am fortunate to be alive, 
* I have a precious human life, 
* I am not going to waste it. 

* I am going to use all my energies to develop myself, 
* to expand my heart out to others; 
* to achieve enlightenment for the benefit of all beings. 

*I am going to have kind thoughts towards others, 
* I am not going to get angry or think badly about others. 

*I am going to benefit others as much as I can.”



.... og kan du tenke sånn gjennom dagen, vil du ganske sikkert ha det mye bedre enn å gå rundt og irritere deg over ting og personer. Tenk over hvilken glede du føler hver gang du  har hjulpet en persom og fått takknemlighet tilbake!

Dette er virkelig verdt å prøve over en periode! Husk det tar bare 20 dager å innarbeide en vane! 

:)   LYKKE TIL!  :)


20. mars 2014

Et eventyr fra naturen


Det er nesten et lite eventyr i seg selv at en hard, liten, grønn knopp kan huse noe så vakkert som en nydelig prinsesse i ballkjole!

Jeg VIL ut å se verden sa prinsessen ....

... jeg vil bli like vakker som mine søstre, vise meg frem, skinne i solen og bli beundret av hele verden!

... og etter et døgn med målbevisst jobbing klarte hun det ..... og ganske riktig; hun ble vakker, beundret og skinnte så i solen at alle forbipasserende måtte stoppe og titte en ekstra gang! ;0)



 Bilder (C) Marit Jørgensen

18. mars 2014

Tannpine


Tannpine er ingen spøk!!! Hvem kunne tro at en tann kan forårsake så mye elendighet!?!
Jeg merket influensa-aktige plager forrige helg og siden er det blitt værre og værre utover i uken. Min nye tannlege forbarmet seg over meg og tok meg inn fort. Mine bange anelser slo til ... etter å ha flyttet til denne byen, fikk jeg navnet på en tannlege og stilte der. Han virket noe underlig, men vi er jo ikke alle like, og det skal man respektere. I ettertid var jeg oppe og klagde på hans arbeide, fordi det gjorde vondt og det sto splinter inn i tannkjøttet. Jeg ble mødt med en arrogant holdning om at "splinten fixer vi ... ha ha ha ... litt zzzzuuuuuummm her, litt drillll drrrriiiilllll her ... + litt banking der! Bra nå?"

Du jobber på feil tann, kjære tannlege! Etter litt tid fant han ut hvor det burde justeres, og fixet og ordnet det. Med tanke på sprengingen pga kronen han tidligere hadde satt på, hvilket jeg vovet meg frempå og sa at jeg trodde kanskje var litt for stor, fikk jeg beskjed om at "Ha ha ha ... NEIDA, det tar lenger tid å finne ut om den ikke er som den skal!"
 
Så idag fikk jeg det altså bekreftet. Etter en omgang med røntkenbilder hos min nye tannlege, viser det seg at kronen er ca. 20% høyere enn den skal være og er dyttet så langt opp i kjeven at den har gnisset betennelse på nervene! Og jeg kan se frem til en NY regning hvor lommeboken min blir skikkelig loppet.


Er det noen som vet om man kan kreve refusjon for dårlig tannlegearbeid? Eller er det en håpløs kamp?

Jeg synes bare det er for galt å betale 12.500 kroner for noe som er blitt skikkelig plagsomt! I alle fall burde den gamle tannlegen bekoste mine utgifter til korrigering av hans feil! Hmmmffff... ganske irriterende!

Bilder fra internett

16. mars 2014

Prøv deg som moderne kunstner

Plakater og ordspråk på veggen er in - og har vært det en god stund! Trendforskerne mener at det fremdeles vil vare en god stund.

Du har kanskje falt for fristelsen til å kjøpe en plakat med en tekst som rørte hjertet ditt, ruste hjem og hang den opp, bare for å finne ut neste dag at din venninne har kjøpt akkurat samme plakaten.


Tiden er inne for å lage sin helt unike versjon, og det er superlett! Gå inn på linken HER og du er igang!

Slik ble min:


 Hvordan blir din?  :)


Bilder (C) Marit Jørgensen

14. mars 2014

En skank her og en skank der ....

Visste du at for bare få år siden var det slik at slakterne kastet lammeskanker etter kundene? Neida, ikke fordi de var aggressive, men fordi de mente at det ikke var kjøtt for mennesker. Nå har plutselig lammeskankene blitt delikatesse og jeg kan skrive under på at det er smadder godt! :)


Om det ikke ligger fremme i ferskvaredisken, kan du spørre om de har det bak på lageret eller i frossen tilstand. Har ikke butikken det inne, kan de garantert bestille det for deg. Bare spør og regn med at det kan ta et par dager innen de kommer, så planlegg i god tid.

Når det gjelder mengde er 1 lammeskank for lite til en person, samtidig som 2 er litt mye, så regn 1,5 per person - men det kommer selvfølgelig også an på størrelsen pr. skank.

Skankene er rett og slett leggen på lammet. Ikke lammelåret, som har vært mye mer brukt - men leggen!

Følg denne oppskriften, og du kan glede deg til et deilig, smakfullt måltid! Server gjerne en litt tung, god rødvin til ... med et glass vann ved siden av. Har du først smakt det, er det ikke siste gangen du lager det! Det garanterer jeg!

Ovnen stilles på 180 - 200 grader

Til 4 personer trenger du:

4 (evt. 6, hvis små) lammeskanker
1 ss provence-krydder 
Litt frisk rosmarin
salt og pepper
3 gulerøtter
300 g kålrot
1 løk
6-8 hvitløksbåter
200 g sellerirot
2 dl. hvitvin
aluminiumsfolie

Slik gjør du:

1) Skrell grønsakene og kutt de opp i fingertykke biter.

2) Finn frem en ildfast form som har plass til alle skankene (eller bruk langpannen), hell grønsaksbitene i denne, krydre med noen kvister timian og fordel hvitvinen over.

3) Spekk skankene med hvitløksbåter. Du kan gjerne dele de på langs før du stikker de inn i kjøttet.
Gni de inn med salt & pepper, provence-krydder og frisk rosmarin, og stek de på middels varme i en jernpanne/gryte. De skal være gyldne hele veien rundt, og hvis du ikke har stor nok panne/gryte til alle, steker du bare én og én.


4) Når skankene er fine og gyldne, plasseres de oppå grønsakene og hele formen dekkes med folie. Sett inn i ovnen, som nå skal være 180-200 grader.


5) La kjøttet steke i 1,5 - 2 timer. Skankene er ferdig når kjøttet løsner fra benet. Sjekk underveis, slik at kjøttet ikke blir tørt. Hvis det virker tørt, fyller du på med mer væske (hvitvin). Husk at aluminiumsfolien skal være på under hele stekeprosessen.

Lammeskank smaker godt sammen med hjemmelaget potetstappe (gjerne av mandelpoteter). Server skankene sammen med grønsakene fra stekeperioden, potetstappe, sjy fra steken og frisk rosmarin.

Bon apetitt! :)



 Bilder (C) Geir Jørgensen

13. mars 2014

HAGEMESSER 2014 - samlet på et sted.


Det mangler ikke på anderledes hageopplevelser, hvis du bare har anledning til å flytte litt på deg! 
Du bør selvfølgelig spørre lommeboken om lov først, for den er vel mest nærliggende til å lide under en slik tur! 

Her er linker til en del messer og arrangementer her hjemme, i vårt nærmeste naboland samt mange andre steder samlet på et sted.

Norge

Hagemessen 4-6 april, Norges Varmesse på Lillestrøm


Sverige

Vår trädgård (namnbyte från Skånsk trädgård!). 6-9 mars, Malmömässan i Hyllie, Malmö. vartradgard.se

Nyköpings bomässa - 20 år! 15-16 mars, Rosvallas Multihall, Nyköping. prmedia.se

Nordiska trädgårdar. 20-23 mars, Älvsjömässan, Stockholm. nordiskatradgardar.se

Din trädgård. 28-30 mars, Conventum arena, Örebro. conventum.se/dintradgard

Rum och trädgård. 24-27 april, Kistamässan, Stockholm. rumochtradgard.se

Nolia trädgård. 25-27 april, Umeå. nolia.se/tradgard

Lisebergs trädgårdsdagar. 8-11 maj, Göteborg. liseberg.se

Medelpads trädgårdsmässa. 10-11 maj, E.on arena, Timrå. prmedia.se

Margretetorps trädgårdsmässa. 16-18 maj, Margretetorp, Ängelholm. margretetorpsmassan.se

Dalarnas trädgårdsmässa. 17-18 maj, Stiernhööksgymnasiets Körhus, Rättvik. prmedia.se

Malmö garden show. 30 maj-1 juni, Slottsträdgården, Malmö. malmo.se/malmogardenshow

Trädgårdsfestivalen i Rottneros park. 12-13 juli, Sunne. rottnerospark.se

Landskrona Trädgårdsgille. 15-17 aug, Citadellet, Landskrona. landskrona.se

Den stora trädgårdsfesten. 29-31 augusti, Sofiero, Helsingborg. sofiero.se


Utenlands:

Keukenhof. 20 mars-18 maj, Lisse, Nederländerna. keukenhof.nl

Melbourne International Flower & Garden Show. 26-30 mars, Melbourne, Australien. melbflowershow.com.au

Kevät puutarha. 3-6 april, Åbo, Finland. kevatpuutarha.fi


Chaumont International Garden Festival. 25 april-19 okt, Chaumont-sur-Loire, Frankrike. domaine-chaumont.fr

Malvern spring gardening. 8-11 maj, Malvern, Storbritannien. threecounties.co.uk/springgardening

Chelsea flower show. 20-24 maj, London, Storbritannien. rhs.org.uk

Mit hjem er mit slot. 5-6 juni, Köpenhamn, Danmark. slotsudstillinger.dk

Hampton court palace flower show. 8-13 juli, London, Storbritannien. rhs.org.uk

RHS flower show Tatton park. 23-27 juli, Knutsford, Storbritannien. rhs.org.uk

Garden Living Fair. 10-årsjubileum! 15-17 augusti, Frederiksborg Slotshave, Köpenhamn, Danmark. gardenliving.dk

Australian Garden Show. 4-7 sept, Sydney, Australien. australiangardenshowsydney.com.au


Bilder (c) Marit Jørgensen

12. mars 2014

Vårfølelse!

Solen har funnet ut at det går an å skinne på Sandefjord by, og igår klarte jeg ikke å sitte inne og bare titte ut ... så jeg tok meg en liten tur ut i nærområdet!

Er det ikke herlig når man kjenner solen varme og blomstene titter opp både her og der? Jeg skal innrømme at jeg hadde store problemer med å finne solbrillene mine - for de var det lenge siden jeg hadde hatt behov for! :)

Her er en liten stemningsrapport fra gatelangs - 11. mars, 2014. En god vår ønskes alle lesere! :)










Bilder (c) Marit Jørgensen

11. mars 2014

Hvorfor velge økologisk?

Informasjon om giftstoffer i dyrking, dyrefôr og dermed i vår mat, er skremmende lesning. Jeg mener å ha hørt at mengde giftstoff i  døde mennesker er tre-doblet siden 1957. Det sier noe ......

Jeg tar meg selv i å stadig oftere velge økologisk hvis jeg har muligheten. Jeg har hverken lyst til å fylle de jeg er glad i eller meg selv med unødvendig mange kjemikalier som kroppen ikke klarer å  bryte ned og kvitte seg med.

Dette er ikke noen reklame for et overnattingssted, men jeg må si at jeg ville vektlagt denne informasjonen , hvis jeg hadde et valg i forhold til hotell, neste gang jeg skal ut på reise:

Gjennom en kortfilm kan du se forskjellen mellom økologisk og konvensjonell eggproduksjon

Kortfilmen om hvorfor du bør velge økologiske egg kan du se HER

Betegnelsen frittgående høner brukes om høner som kun går inne. Økologiske høner får også gå ute og følge sine naturlige instinkter. De hakker i jorda etter naturlig føde som frø, planter, insekter og andre småkryp. Hønene får kun økologisk fôr, og i hønsehuset skal det være tilgang på dagslys.

Kortfilmen er laget i samarbeid mellom Debio og Nordic Choice Hotels, i forbindelse med prosjektet ”Økt forbruk av økologisk mat i hotellrestauranter”, som ble finansiert med midler fra Statens Landbruksforvaltning (SLF).
I løpet av 2013 ble det gjennomført en rekke kurs for ansatte i Nordic Choice Hotel for å øke kunnskapen om økologisk produksjon og forbruk.

Prosjektet har vært et samarbeid mellom Debio og Nordic Choice Hotels. Nofima og foregangsfylket ØQ har bidratt med veiledningsaktiviteter og er med i referansegruppen. I tillegg har Matmerk og Oikos inngått i referansegruppen.

Over 80 Nordic Choice-hoteller har Debios serveringsmerke i bronse, noe som betyr at de tilbyr sine gjester minimum 15 økologiske produkter. Nordic Choice-hotellene serverer for eksempel over 2500 kopper økologisk kaffe hver time, og kjøper 7 millioner økologiske skallegg i året.  I tillegg har hver av de fem kjedene under Nordic Choice-paraplyen valgt et eget økologisk sortiment de tilbyr gjestene.

 



 Bilder fra internett