Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

30. november 2013

Heklede julekuler!

Selv om Arne&Carlos er blitt superkjendiser på sine strikkede julekuler - og de ER jo morsomme, går det også fint an å hekle de! Her er en enkel beskrivelse på hvordan du går frem. Billedserien fant jeg hos tyske Epipa's bloggspotside. Jeg synes de var hyggelige og de behøver jo ikke kun å henge på juletreet?


Lykke til for de som har tid og lyst til å prøve!
Det er enda et par uker til jul!

Bilde fra epipa.blogspot.de

28. november 2013

Rød inspirasjon!

Jeg elsker rødt og når julen kommer blir det liksom forsterket. Av rødt blir man glad og kanskje også snill - hvem vet? ;)  Kombinasjonen prikker og ruter er for meg nostalgi - og da banker hjertet litt ekstra hardt! Her er litt inspirasjon til å både helårs- og julerødt, forhåpentlig til glede for dere alle!

Grab the style!


Snart advent og kanskje på tide å lete frem litt pynt eller løpe og kjøpe stearinlys og mose + litt annet spennende! Fremover kommer det litt forslag til den type ting! Følg med!

Alle ønskes en fin dag! :)

Bilder fra internett

27. november 2013

God mat for deg er ikke alltid bra for den firbente!

 
Vi går inn i en tid hvor mat og selskapelighet står i høysetet. I julen skal vi være sosiale, dele med hverandre og kose oss enda mer enn vanlig! De firbente blir ofte regnet som et likverdig medlem av familien og derfor glemmer man ofte at de ikke skal ha samme mat som oss!

Nedenunder er et stykke, som kom på FaceBook her om dagen. Jeg kan ikke gå god for seriøsiteten av dette, men regner med at det nok er et stort snev av riktighet i det - hvorfor skulle man ellers skrive noe sånt?


Hunden og katten din har nok best av dyrefôr, og så kan du heller dytte litt ekstra menneskemat i en skranten og syltynn tenåring! 


Les og gjør deg opp en mening selv!


Sjokolade, kakao:
En av de mest kjente typer giftig mat er sjokolade. Sjokolade inneholder et stoff som heter theobromin, som er giftig for hunder. Mørk sjokolade inneholder mer theobromin enn lys sjokolade.
Undersøkelser har vist at selv så lite som to gram kakao pr. kilo kroppsvekt pr. dag er dødelig for hunden over tid. Hos hunder tas theobromid opp av leveren, overføres gjennom gallen tilbake til tarmen der den starter på en ny runde. Istedet for å kvitte seg med stoffene, fortsetter hunden å forgifte seg selv.

Sjokolade kan få din hund til å få symptomer som:
-Oppkast
-Diare
-Muskel sammentrekninger
-Hyperaktiv oppførsel
-Hyppig urinering
-Anfall (om hunden har fått i seg store mengder på en gang)

Koffeinforgiftning hos hunder er som regel relatert til sjokoladeprodukter, men koffein (og teobromin) finnes også i mange andre produkter som du ikke må gi hunden din.
Dette inkluderer:
- Kaffe-Te
- Cola
- Sportsdrikker
- Energidrikker (Burn, Battery etc)
- En del smertestillende medisiner


Løk:
Løk er den av de giftige matvarene som du absolutt bør unngå at din hund får i seg. Dette betyr at du ikke må gi hunden restemat dersom den inneholder løk.
Løk kan føre til at hunden din får Hemolytisk anemi, som betyr at de røde blodcellene i kroppen ødelegges. Dette er fordi løk inneholder et stoff som kalles Thiosulfat.
Dersom din hund får løk, vil den sansynligvis få:
- Oppkast
- Diare
- tap av appetitt
- virke svak
-virke matt og ikke seg selv

Røde blodceller har som oppgave å frakte oksygen rundt i kroppen, så når disse har blitt skadd, vil hunden bli tungpustet og lide av oksygenmangel.
De ødelagte blodcellene vil vises i urinen som blodflekker. Å fore hunden med matvarer som kan inneholde løk er absolutt ikke verd risikoen, så vær forsiktig med matvarer som pizza, pastaretter, gryteretter osv.

Hvitløk:
På lik linje med løk, inneholder også hvitløk det giftige stoffet Thiosulfat, som forårsaker Hemolytisk anemi hos hunder. Forskjellen mellom de to matvarene er at hunden din må spise mye mer hvitløk for at det skal bli giftig og forårsake problemer.
Men det er uansett absolutt best å unngå å gi hunden din hvitløk i det hele tatt.

Gjærbakst:
Gjærbakst kan være skadelig for hunder, fordi gjærdeig blir omdannet til alkohol i magen hos dyrene. Hunden kan faktisk bli alkoholforgiftet av gjærdeig (store mengder deig).

Kalkunskinn:
Kalkunskinn kan forårsake akutt betennelse i bukspyttkjertelen, en alvorlig og ofte dødelig tilstand. Det er imidlertid ingen god dokumentasjon på dette, utover den vite som finnes i forbindelse med at større inntak av fet mat kan gi pancreatitt (bukspyttkjertelbetennelse) hos enkelte individer.



Valnøtter:
Valnøtter antas å være mulig årsak til blære-sten hos hund.

Macadamia nøtter:
Macadamianøtter har i noen tilfeller forårsaket muskel spasmer hos hunder, generell tretthet og til og med paralysering av bakparten. Hittil er det ukjent hvilket stoff som forårsaker dette, men det anbefales at man unngår fullstendig å gi hunden macadamia nøtter.

Rosiner og druer:
For mange er det en overraskelse at rosiner og druer er giftig for hunder. Druer og rosiner inneholder et ukjent giftstoff, som kan gi hunden livstruende akutt nyresvikt. Oftest skjer det en magetarm-irritasjon, oppkast og diaré' allerede 2 timer etter. Det skal ikke mere enn en liten neve rosiner til for å fremkalle forgiftnings tegn.
Én drue eller rosin gjør ingen skade hos de fleste hunder, mens det er grunn til bekymring hvis hunden har spist flere. Dette kommer an på størrelsen på hunden. Så lite som én rosin eller ei drue kan forårsake død hos små hunder (inntil 5 kg), mens noen hunder kan spise både druer og rosiner uten at de lar seg merke med det.

Symptomer på forgiftning kan være:
-oppkast
-diare
-hyperaktiv oppførsel
-slapphet
-nedsatt apetitt
-magesmerter
I alvorlige tilfeller kan din hund utvikle akutt nyresvikt, noe som gjør at hunden ikke kan kvitte seg med avfallstoffer.
                                        

Avocado:
Avocado inneholder et stoff kalt Persin, som kan være giftig for din hund. Dette er en matvare som kan gi hunder mageproblemer, slik som oppkast og diare. Dette opptrer som regel når hunden spiser store mengder av enten planten, frukten, greiner eller blader.

Tyggegummi og sukkerfritt godteri:
I nyere studier har det blitt oppdaget at noen typer sukkerfri tyggegummi, godteri og andre liknende produkter inneholder et stoff som kalles Xylitol, et søtningsstoff som kan være skadelig for hunden din.
Dersom hunden din spiser nok av dette stoffet kan det forårsake fall i glukosenivå i blodet, noe som forårsaker slapphet, tap av bevissthet og anfall.

Det er viktig at du kontakter veterinær øyeblikkelig dersom din hund spiser noen av disse giftige stoffene. Effekten av disse stoffene kan opptre fort hos mange hunder, særlig små hunder og valper. Vår erfaring er at det er best å unngå å gi hunden din all mat som du er usikker på, særlig mat som muligens kan inneholde noen av stoffene som er listet ovenfor.

Husk også å ALDRI gi hunden menneskemedisin, slik som Ibux, Paracet, reisesyketablett etc!

Du må ALLTID kontakte din dyrlege dersom dyret ditt er ute av form, og ikke drive med selvmedisinering. Dette kan i verste fall forgifte dyret, og i ytterste konsekvens ta livet av kjæledeggen din!


Bilder fra internett  

26. november 2013

Fred på jord og en bitteliten julepresang




Kjære julenissen

Det er 24. Desember om bare noen få dager – i alle fall hvis du skal ha tid til å finne en riktig julegave til meg. Altså i underkant av én måned igjen til jul. For å være behjelpelig – jeg vet hvor mye du har å tenke på  - skal jeg være snill og skrive en bitteliten ønskeliste, slik at du har noe å holde deg til!

Det gamle lodne ønsket om snille barn og foreldre samt fred på jorden er vel for lengst gått av moten, så  jeg tenker å gjøre det lettvint for deg, så dette året nøyer jeg meg med oppnåelige ønsker! Når jeg tenker meg om, er kanskje heller ikke du den rette personen til å ivareta ansvaret for fred på jorden! Men kanskje du og dine rødnesede og ville reinsdyr, fra din slede høyt der oppe under stjernene kunne temme naturkatastrofene? Det ville vært kult! Kan du ikke titte litt på det – det ville jo egentlig være å slå flere fluer i en smekk!!! Én handling til fordel for så utrolig mange!!! Du behøver ikke å takke meg for idéen – du kan selv ta æren. …. speak nothing of it - min presang til deg!

Siden jeg nå har vært snill, fortjener vel jeg også en julegave eller to; så here comes! Tror den kan betegnes som som kjapp, trygg og overkommelig! 

Burberry  styling til min Smartbil
..... eller burde jeg tråkke til med stylishe vinger på bilen?????
 

Sorte høye støvletter fra Dior

Et loveseat i rødt, fylt med edderdun. Lang nok til å huse oss begge og
 kort nok til ikke å stenge for døren inn til biblioteket!


Krøllete, eller snarere bølgete hår
 


Sol 75% av dagene


Dette skulle være easy peasy for deg min lille rødkledte venn, som flyr og flakser over hodene våre hver kveld!Jeg kan innse at noe av dette kan være vanskelig å legge under treet, men for å berolige deg kan jeg si at jeg etter hvert ikke er så opptatt av om pakkene ligger under treet eller ikke – bare de kommer!

Da avslutter jeg med å ønske deg en god jul! Hils reinsdyrene og si at kan få beite i naboens hage til sommeren – han vet nemlig ikke hvordan han klipper plenen!

Ærværdig hilsen fra et trofast fan  (…. altså FÆN og ikke faen … hvis noen skulle være i tvil!)
Bilder fra internett

23. november 2013

Frustrert!!!

Mitt høyeste ønske kan se ut til å aldri bli oppfylt! Jeg er ulykkelig over det.....  men stiller  meg samtidig komplett uforstående til at det ikke finnes et intelligent menneske, som kan overkomme det som irriterer meg mest av alt her på denne kloden vi lever på...  Det er med skranglende bevegelser og lett irritasjon jeg skriver dette innlegget ... for enda en gang har starten på prosjektet blitt ødelagt, slik det i de aller fleste tilfeller gjør - uansett hvilken angrepsmetode man tar.

Vi har rakettforskere som sender flotte romskip ut i verdensrommet, vi har forskere som dyrker menneskeører på ryggen av mus, vi har astronomer som kan se hva som hendte for 30 millioner år siden og vi har datafolk som gir oss virtuell virkelighet så det holder ....

... men har vi noen som forsker på lukkemetoder? Nei, det forekommer meg en total mangel på tilstedeværelse av denne type forskere! .. og det tar meg over på min økende frustrasjon som har bygget seg opp siden skolekjøkkenets tid! Mel (og her snakker vi ikke om Mel Gibson) har vi også hatt siden tidenes morgen og det har kommet mye gøy ut av det .... alt fra godt spise til lim og melkrig. Mel har også blitt brukt som sminke, uten at man får et mer intelligent eller søtere utseende av den grunn!


Jeg liker å bake - har alltid likt det egentlig - og det har vært hyggelig å gå og kjøpe melposene med flotte bilder på. De har alltid vært litt retro, og de har liksom stått for det grunnleggende, solide og påle-sterke i mitt dgaligliv. Det er flere produsenter av mel, og jeg kan ikke smake forskjell fra type til type .... og emballasjen er jo likt bygget opp uansett hvilket merke man velger.....

.... og det er her min tilspissede irritasjon - for ikke å si kraftige rystelser, tanngnissel, migrene, øresus og tiltagende rødfarge starter,   -  for, kjære papirpose-produsent og produsenter av mel, havregryn,  sukker og andre lignende emballerte produkter,  hvorfor  -  hvorfor  hvorfor  hvorfor  -  hvorfor !!!! - i granskauen har det aldri skjedd utvikling i produktavdelingen deres siden den gang folk hentet mel i striesekker eller kar?



Mel har vært en kjerne-ingrediens i alt vårt kosthold fra tidenes morgen. Helt tilbake til år 1220 kan det dokumenteres at det har vært møller på østlandet. Og det fine melet har helt garantert blitt fraktet ut til alle kanter av landet og oppfinnsomheten for fraktemetoder har helt sikkert vært glimrende gode og frie for lekkasje!

I 2013 har vi papirposer, som for sikkerhets skyld er LIMT IGJEN! Om dette er av redsel for surkåls-poeter eller bare en fiffig idé skal ikke være godt å si, men det er mildt sagt både arbeidskrevende og irriterende å forsøke å åpne posene deres. Limet dere bruker er av altfor god kvalitet sammenlignet med posekvaliteten.  



I utgangspunktet ser posen relativt uskylding lukket ut, med bare noen få bretter på toppen. Men dette er bare et synsbedrag - posen er en gordisk knute med liten mulighet til å lykkes i åpningsprosessen uten å plutselig stå i en hvit røyksky og se at kjøkkenet har skiftet farge og at du ikke har nok mel igjen til det du skal lage! Med enerverende katastrofer i friskt minne, går jeg alltid til verks forsiktig når jeg skal åpne posen. Man kan bruke neglesaks eller bare negler. Fingertupper er ikke smart!!! Man kan forsøke å rive forsiktig, men alle disse metodene fører bare til én ting: nemlig at det går hull på posen akkurat i høyde der melet ligger høyest - og melet virker som det er programmert til å fyke ut av posen ved første mulige anledning! 


Slik jeg forstår det, har denne løsningen eksistert siden tidlig på 1900-tallet! Men hvorfor er det ingen som sier ifra? Det må da være flere enn meg som irriterer seg over denne totalt infamt dårlige løsningen, som skaper dårlig stemning på kjøkkenet! 

 

Og problemet stopper ikke her, for idét man har tømt en pose for mel (og helt halvparten ubevisst ut av hullet som ble til, etter at papiret ga etter for limet som ikke ville la seg åpne) skal man da krølle den sammen for å kaste den i riktig avfallssorteringsboks. Ja, vi er gode borgere, og til og med melposen skal behandles til siste sekund .... 
  
Den siste krampetrekning går ikke upåaktet hen. Her har jeg kun et par råd å gi; klapp ikke posen sammen, selv om den tilsynelatende er tom .... DET ER DEN IKKE! Mel er hvitt og posen er hvit og det er synsbedrag at den er tom (det er det hver gang!!!) Når du klapper sammen posen vil du snart befinne deg i en røyksky som straks tar minnene tilbake til 70-tallet med tørrshampoo til håret, bare at denne tørrshampoo'en ikke gjør noe godt for håret ditt! Når du ser deg rundt vil du også fort oppdage at kjøkkenbenken og alle dens remedier er dekket med et tynt lag, med fint støv, og så er det bare å gå igang med å vaske, vaske, vaske - helt til kluten føles som lim! Nei, det nytter heller ikke å ta kvelertak ved å vri posen, i den tro at de siste rester holder seg inne - du får samme resultat! Gå derfor ut av huset, og sørg for å være et sted hvor 1) ingen ser deg, 2) det ikke er dyr i nærheten og 3) hvor du kan rope ut din frustrasjon, hvis ting ikke går din vei!  Brett så posen strategisk sammen, helst fra toppen, men husk at det alltid må være litt utgang for luft, ellers får du smell-bong-bong effekten på slutten ... og du er like langt!

 

Kjære Regal, Møllerens og dere andre produsenter!
Ovenstående erfaringer kan ha en tendens til å skape en viss dårlig steming i husholdningskretser. Ville det ikke være på tide å begynne å tenke på mindre fientlige og direkte enerverende utfordringer for de trofaste kundene? Eller, for å si det på en annen måte; ville du limt igjen julepresangene til barna dine? NOPE - tror ikke det ... så hvorfor oss trofaste tilhengere?

Du bør være klar over at den løsningen du pr. idag har valgt kan skade ditt image som en trivelig venn av familien! ... og det ønsker du vel i bunn og grunn ikke???

Jeg har heldigvis funnet det mest hensiktsmessige antrekket for neste gang jeg skal åpne neste mel-pose!



Egne bilder + fra internett

21. november 2013

Demonstrasjon med Nils Norman Iversen

Nils Norman Iversen kan futte omkring med flere gullmedaljer hengende rundt halsen. Han er en av Norges desidert flinkeste blomsterdekoratører.


Igår var overvar jeg en demonstrasjon, hvor han hadde fokus på jul, dekorasjoner og ... som de fleste blomsterdekoratører ... alt mulig annet! ;) Sammen med sin samarbeidspartner, Thomas, hadde de laget basisdekorasjoner som han dekorerte med julens blomster og stæsj! I år skal det være sløyfer  -  ja, du leste riktig, det skal være enkle "skolissesløyfer" av smale fløyelsbånd. Sløyfene kan plasseres i selve blomsten, rundt urnen/kurven eller på en gren. Men røde fløyelsbånd må du ha hvis du skal være "in"!

Nils er raus og artig, han tryller frem hyggelige og vakre ting med enkle midler og klarer å unngå feilplassert overdådighet. De fleste i Norge bor tross alt ikke i slott eller herskapsboliger!

Ifølge Nils er juletrenden RØDT - RØDT - RØDT

I norge er man tradisjonstro og selv om det er lov å skeie ut med andre inntrykk, er det rødt som er slageren og det "riktige". Lag gjerne store buketter eller dekorasjoner med alle variasjoner av rødfarger fra den klare rosa-røde cerisse til den dype, nesten storte røde. Da kan du godt touche innom både kobber og oransje. Sammen med dypgrønt fra nåletrær blir det superlekkert!

Nils har en forkjærlighet for glass, og hans måte å bruke dette på er ganske morsom. Han gjenbruker både vin-, olivenolje-, og syltetøyglass. Rensket for alle merkelapper og støy, lar han glasset være glass og gir de en enkel krage rundt åpningen av bjerkekvister..... enkelt og veldig lekkert! 3 enkle syltetøyglass i forskjellig form og størrelse, pyntet med bjerkegrener og med hver sin enkle dekorasjon var veldig flott!


Har man invitert til middag og vil ha pynt på bordet, bør den ifølge Nils være HØY: smal nederst med en dekor som brer seg utover på toppen! Det gir en oppbygging som gir mye og som du ikke trenger mye av for å skape stemning. Skal du ha små lage dekorasjoner trenger du mye og det blir veldig dyrt!

Her er litt inspirasjon fra gårsdagen:
Ønsker du å bli inspirert, - eller enda bedre, delta på et kurs - så ta kontakt. Han holder jevnlig kurs i sin butikk i Oslo - og det for glade amatører som oss!

Utover å ha vært med på å dekorere i kongelige brylluper og ærverdige middager, holder han inspirerende foredrag og som nevnt; kurser både proffer og amatører som bare er glad i blomster.
Vil du lese litt om stilen, kan du kjøpe en av bøkene hans; f.eks. "Desemberblomster" eller "Fest"!

La deg inspirere og husk å begynne tidlig på julestria, 
så kanskje du rekker frem i tide!!!

Hvis noen er i Oslo og ønsker å titte innom hans butikk, som ligger rett ved Steen&Strøm, er adressen; Kreativ Flora Blomster, Nedre Slottsgt. 9, og du kan nå ham på Tlf: 23 10 30 50 eller mail  kreativ.flora@interflora.no  ..... og at han har valgt KREATIV i sitt butikknavn er IKKE tilfeldig! :)



Bilder (C) Marit Næss Jørgensen

20. november 2013

10 minutter

10 minutter! 

Hvor mange timer har vi brukt i barnehagen, i klasserommet, i videreutdanning, på seminarer og kurs! Hva har vi fått med oss?

De neste 10 minuttene vil tilføre deg en oppsummering av det du egentlig har lært hele tiden, men kanskje allikevel ikke har fått helt med deg!

Som sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen sier; "Hvorfor er det at alle de tekniske hjelpemidlene vi idag har ikke gjør hverdagen noe enklere og oss noe lykkeligere"? Mangler vi det enkleste av det enkle?

Sett av 10 minutter nå, og du vil kanskje se hver dag fra nå av fra en ny vinkel!

Klikk HER


18. november 2013

Helse i hver hverdagsbit!

Det er ikke vanskelig å leve sundt!!! Sjekk om ikke du har flere av nedenstående produkter, struttende av helse, i kjøleskapet ditt. Håper dette kan inspirere til enda bedre kosthold og bevissthet hos noen og enhver! :)





Yoghurt inneholder melkesyrebakterier som er gode for deg. I tillegg får du vitamin B, kalsium, protein og mange andre nyttige mineraler. 

Yoghurt inneholder både fett og melkesukker, men til tross for dette, regnes det som et  næringsrikt helsemåltid. Yoghurt tilsatt melkesyrebakterien LGG er det aller beste, så sjekk innholdet på boksen før du handler.  Yoghurt som inneholder LGG gjør underverker for tarmfloraen i tarmen. Det samme gjelder for syrnet melk.



Tomat inneholder det fettløselige, røde fargestoffet lykopen, som er kjent som en kreftforebyggende faktor. Jo dypere farge tomaten har, jo mer fargestoff inneholder den. Tomat er en god C-vitaminkilde og i tillegg er Lykopen også bra for kolestrolet. 

Opptaket av lykopen er større fra behandlede tomater, som for eksempel ekte tomatsaus, kokte tomater, ketsjup, tomatsuppe og syltede tomater.
Liker du best rå tomater, anbefales det å tilsette litt olivenolje, da dette fremmer opptaket. 



Fet fisk som ørret, makrell, sild og laks er de største tilførerne av omega-3-fettsyrer. Omega-3- fettsyrer er de viktige syrene som beskytter cellene i hele kroppen. Fet fisk reduserer faren for hjerte- og karsykdommer, reduserer kolesterolet og motvirker betennelser i kroppen.

Ovennevnte fiskesorter inneholder verdifullt protein, og gir deg dessuten vitamin D og jod, som vi har få andre kilder til.
Omega-3-fettsyrene er viktige for synet, læring, psyken og fosterutvikling. Nordmenn spiser generelt for lite fet fisk. Du bør spise fet fisk til middag to ganger i uka. 



Egg inneholder kvalitetsprotein, og har litt fett i eggeplommen. Kvalitetsproteinet trenger kroppen når den skal bygge muskler, tenner, brusk, hår, enzymer, bindevev, immunstoffer og annet vev i kroppen. Det meste av eggeplommefettet er umettet og mykt, noe som betegner sundt fett.

Egg inneholder også verdifulle vitaminer, som de fettløselige vitaminene A, D og E.
I tillegg inneholder egg også kalsium, fosfor og folsyre.  Det er ikke nødvendig å spise store mengder egg for å få i seg nok protein, og den gamle myten om at egg fører til høyt kolesterol stemmer ikke. 



Nyper er en av bærtypene med desidert mest antioksidanter. Antioksidanter er stoffer som forebygger oksidasjon i kroppen.
Oksidasjon kan forklares som at kroppen eldes, eller «ruster» innvendig. Et kosthold rikt på antioksidanter forebygger kreft, hjerte og karsykdommer, og reduserer hastigheten på aldringsprosessen. Antioksidanter kan også være med på å styrke immunforsvaret vårt. 

Tørket nypepulver kan du strø på maten, blande i smoothies og yoghurt, eller blande ut i et glass juice. Du kan også prøve nypesuppe og nypete. 



Olivenolje smaker godt, og er rik på sunt fett og sunne stoffer som kalles polyfenoler og antioksidanter. Kaldpresset jomfruolivenolje  (virgin) har høyest kvalitet og er best på smak. Smaken kan fort bli bitter hvis den brukes til steking, så til steking bruker du enten varmpresset olivenolje eller rapsolje, som tåler veldig høye temperatur.

Olivenolje kan redusere risikoen for hjertesykdommer, og er gunstig for kolesterolet. Utover det, kan olivenolje redusere betennelse, virke blodtrykkssenkende og motvirke blodpropp. Olivenolje bruker du blant annet som dressing, i bakverk, i marinader og tapenader samt i sauser. 



Havre er en korntype som inneholder en rekke mineraler, vitamin B og antioksidanter.
Havre inneholder det løselige kostfiberet beta-D-glukan, som kan få immunsystemet til å fungere bedre, senke det dårlige LDL-kolesterolet og forebygge kreft. 

Du dekker behovet ditt hvis du spiser havregrøt, havregryn, knekkebrød eller brød av havremel. 



Tranebær og tranebærjuice er en god kilde til vitamin C, men bærene er kanskje aller best kjent for å motvirke urinveisinfeksjon. Disse røde bærene inneholder en type antioksidanter vi kaller fenoler. Fenolene gjør at bakteriene som fremkaller infeksjon ikke klarer å feste seg på innsiden av urinveiene. 

Tranebær kan også virke forebyggende på magesår og kreft. Tranebær kan drikkes som juice, og spises rå eller tørket. Bærene kan brukes i kaker, som syltetøy og som krydder i sauser.
En liten neve tørkede bær passer godt i kornblanding og i yoghurt. Du kjøper de ofte i små poser i frukt- og grønsaksdisken på velassorterte matbutikker.



Hvitløk inneholder svovelforbindelser som gir den karakteristiske hvitløkslukten.  Dessverre er det også disse svovelforbindelsene som gir hvitløk spesielt helsebringende egenskaper. Spis derfor hvitløk både rå, kokt og stekt og tenk på at den kan redusere risikoen for kreft, særlig mage- og leverkreft.

Noen mener også at hvitløk kan forebygge forkjølelse, magesår og diaré. Spiser du persille etter et hvitløksmåltid, sies det at dette tar mye av for svovelånden.


Hageeiere burde dyrke disse lettvinte, grønne og krusete bladene som er spekket med næringsstoffer. Her finner vi kostfiber, folsyre, vitamin B6 og kalsium. De høstes etter første frostnatt, da er de best. 

Visste du at 100 gram grønnkål inneholder like mye kalsium som 1,5 dl melk, og like mye vitamin C som tre kiwier? Dessuten er den en god kilde til andre antioksidanter.  I tillegg inneholder grønnkål også vitamin E og C, betakaroten og svovelholdige antioksidanter, som kan forebygge kreft. Grønnkål er fin i stuinger, wok eller til å lage suppe av. 
 

 Bilder fra internett