Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

30. juli 2016

Fiken





Skal du prøve å lage noe enkelt med fiken, er dette bare en knallgod idé. 

En enkel salat, stappfull av deilige smaker og opplevelser.

Slik går du frem:
 
4 never med blandet salat (velg selv eller kjøp ferdig blandet)

120 g blåmuggost oppskåret i terninger

2 ss god olivenolje

En klype godt flaksalt

Noen valnøtter

Noen dråper sitron

Start med å vende salaten i olivenolje, salt og sitron. Legg i blåostterningene samt valnøttene og sprinkle fikensyltetøy over.

Pynt gjerne med ferske fiken og server med godt landbrød, - gjerne surdeigsbrød!

Helt vidunderlig - spør du oss! 




19. juli 2016

Marinade, glaze og potetsalat, nødvendig tilbehør til grillmaten i sommer!




I butikken har vi tatt inn vidunderlige grill-sauser fra engelske Wilkin & Sons. 

Sauser er så mangt sagt, da det er stor forskjell i forhold til bruken, noe du kan lese om lenger ned på siden. Prøv Barbecue sauce for den tradisjonelle grillsmaken, eller hva med å prøve Hot Mango sauce??? Den er skikkelig, skikkelig god til lyst kjøtt! Tomatketchupen er laget av solmodne tomater og kan ikke sammenlignes med de du kjøper i plastflaske andre steder. Dette er the real stuff!

Hos herr&fru Jørgensen finner du disse sausene i lekre glassflasker! Nyt sommerdagene med grillmat under kontrollerte former - uten at de blir brent eller uten smak. Og husk at grillkjøtt og grønsaker skal smaksettes!

Marinade er til for at kjøttet skal få "godgjøre seg" i den. Marinaden vil over tid trenge inn i kjøttlagene og smaksette kjøttet med alle de gode ingrediensene. Siden marinade gjerne inneholder syre i form av eddik eller sitronsaft, er dette katalysatoren som gjør det lettere for smakene og trenge inn, da de bryter ned vevene i kjøttet og gjør det mørere.

Marinade tilføres altså kjøttet innen grillingen starter.

Glaze har gjerne en base fra fruktsaft, syltetøy eller gelé. Som du skjønner inneholder glaze mye sukker og sammen med sterk varme vil dette da brenne seg fast.

For å bruke glaze på riktig måte, pensles dette på helt i slutten av grillprosessen, da varmen gjerne senkes og glazen dermed får smaksette kjøttet uten at det brenner seg fast, men får sige inn i kjøttets ytre hinne.

Glaze egner seg også godt hvis du skal grille grønsaker, f.eks. grønne bønner, sølvløk, gulerøtter og neper.


Til grillmat hører også en deilig potetsalat med og denne BØR du absolutt prøve!


Nydelig potetsalat med skrytegaranti!

1 kg (ca) potet
1,5 finhakket salatløk
1 pakke bacon
4 ss lettrømme
1 pose lettmajones
2 ss sitronsaft
5 ts sukker
1/4 ts kvernet pepper
4 ss fersk dill

Kok potetene i terninger. Har du nypoteter beholder du skallet på.
Klipp baconet i biter og mens potetene koker, steker du baconet. La fettet renne av på kjøkkenpapir når de er ferdigstekt. Hold potetene lune ved å legge et kjøkkenhåndklede mellom gryten og lokket etter at vannet er tømt ut.

Bland sammen rømme, majones, sitron og sukker samt løken. Smak til med krydder før du tilsetter poteter og bacon. Vend det hele i en bolle et par ganger.  Dette skal være en kremet blanding - ikke poteter i saus, så det er potetmengden som bestemmer resultatet.

Velkommen innom oss for en hyggelig handel!  




7. juli 2016

Trendy kaktus og sukkulent


KAKTUS OG SUKKULENTER PÅ 1. PLASS



Den hotteste planten akkurat nå
Trendene fra 70-tallet er tilbake og med de troner kaktus og sukkulenter på listen over de hotteste plantene. Fordelen er at de er stilige, lettstelte og får deg til å føle at du mestrer. .... og det er jo alltid en trivelig bonus! :)

Kaktus og sukkulenter har den gode egenskapen at de magasinerer vann. Det vil si at de kan klare seg flere uker uten vanning, fordi de har et lager å ta av, både i stengler og blader.

Det finnes et utrolig stort utvalg av varianter og størrelser og de gjør seg bra, både inne og ute.


Overleve eller trives?
Det er stor forskjell på om du får kaktusen til å overleve eller om du får den til å trives. For å overleve trenger den faktisk bare stå i et lyst vindu og få minimalt med vann året rundt. Hvis du vil den skal trives, skal du sette den inn på et kjølig gjesterom om vinteren men det er avhengig av at det er sol og lys der den står. Hvis den får slike forhold, vil den ikke bare overleve men trives.

Hvis en kaktus trives, vil den takke deg med å blomstre. Kanskje det er derfor vi har uttrykket "trives og blomstrer" på folkemunne. Det henger sammen.

Når du først vanner, skal du gi de en skikkelig rotbløyte (tenk en massiv regnskur) og siden la de tørke helt opp. Kjenn på den sandholdige jorden, er den fremdeles litt fuktig skal du ikke vanne.
  
Uteliv
De fleste forbinder kanskje kaktus og sukkulenter med inneplanter, men faktum er at de trives vel så godt i et utemiljø.  Der kan de både stå i sandholdig og godt drenert jord eller i krukker. De blir fort vakre blikkfang som er en god konkurrent til de alminnelige sommerblomstene.

Igjennom sommeren vil det mest sannsynlig holde å vanne dem kun et par ganger.

Interessert i å vite mer?
På nettsiden til Oslo Sukkulentforening, får du råd om stell av kaktus og sukkulenter.

 

 bilder fra internett