Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

26. januar 2016

Bruchetta på en grå dag

Ummmmm - bedre blir det nesten ikke .... 


Når dagene er grå og kjedelige trenger vi litt oppmuntring. Det hjelper å tenke på små italienske landsbyer med glødende jordfargede hus, duftende matgryter, musikk, lokal vin og god mat.

Hvorfor ikke prøve en bruchetta en kveld eller kanskje til lunch en fridag? Bruchetta finnes i mange variasjoner og her har du en med kantarell, hviløk og trøffelolje.

Med kantarell
Du trenger:
2 skiver landbrød til hver person
Olivenolje
Lys trøffelolje
Kantareller eller annen type sopp som du liker
Hvitløk
Parmaskine
Krydder - timian eller basilikum
Fløte
Parmesan

Salt og pepper etter smak
Med champignon
Slik gjør du:
Pensle begge brødskivene med en blanding av begge oljene. Husk at trøffeloljen smaker mye, så du må smake deg frem i blandingsprosessen. Pensle begge sider av skivene.

Stek soppen gylden i smør og ha over det krydderet som passer best til sopptypen. Hell over litt fløte mot slutten og la det koke svakt i et par minutter.

Stek brødet i ren panne på begge sider og gni det inn med hvitløk når det er ferdigstekt. Fordel fløteblandingen og legg et par skiver med parmaskinke på toppen. Topp med revet, fersk parmesan og krydder etter smak. 


Del gjerne bloggen med noen du tror vil glede seg over den :) Takk for at du leser innleggene våre! 

Bilder fra internett 

20. januar 2016

Mykt og grønt

 Vi er inne i en tid der det grønne og myke står sentralt.


Tyvlytter du til guruene på Designers Saturday, får du vite hva som vil skje med interiør og i omgivelsene dine den kommende sesongen.


Det har blitt grønnere og mykere, svarte Dag Svendsen hos Interface kjapt da han ble spurt hva har endret seg siden to år tilbake. Han kommenterte på egne produkter og showrom, og slo ut med armen og viste et lokale som var innbydende nok med myke tepper, myke møbler og miljøutstilling.
Svaret var i grunnen dekkende nok for hele Designers Saturday 2016, som fant sted sist høst og som fulgte opp trenden;  Mykere og grønnere!

Designers Saturday ble arrangert i Oslo første helgen i september. Dette er messen som viser utviklingen for møbler, belysning, tekstiler og andre interiør- og eksteriørprodukter som henvender seg både til det profesjonelle markedet og designinteressert publikum i alle lag.

Grønt - mer enn farge
Det grønne relateres både til fargen grønn og miljøvennlige produkter, som var rikelig tilstede hos de fleste utstillerne. Så og si alle leverandørene hadde sin miljøhistorie å fortelle om; - gjenvinning, resirkulering, kortreist, håndlaget, ergonomisk mm.  Lite av dette var nytt, men det får mer plass i folks bevissthet.

Det nye grønne var innslaget av potteplanter.
En liten kuriositet kanskje, men det kan også leses som et symptom på tidsånden. Fenomenet ble mer og mer påfallende etter hvert som løypa ble gjennomført, hos så å si alle leverandører av kontormøbler var det «pyntet» med en grønn plante.  

Hos en leverandør av kontormøbler hadde de løsningen for alle som ønsker seg plante på kontoret, men glemmer å vanne den. Hyllen er fra Tropisk Design.
– Se på denne, pekte en entusiastisk fyr mot en hvitlakkert hylle. Vi skal innrømme at vi stusset litt, for den så verken spesielt spennende eller ny ut. Det så vel mer ut som om Ikea hadde rykket inn i lokalet, for på en tre etasjers hylle sto det linet opp helt ordinære potteplanter.
– Tenk deg denne på jobben, fortsatte selgeren som så for seg hyllen rett innenfor døren eller i en korridor på en arbeidsplass. –Når du kommer på jobb om morgenen tar du med deg en plante til pulten din. Når dagen er over setter du den tilbake i hyllen. Der vannes den i løpet av natten og den er frisk og opplagt neste dag.  Det var en vannbeholder på toppen av reolen og hver hylle var dekket med en filt som ga vann til plantene. Med planter på jobben skal hverdagen bli hyggeligere og tilføre en sliten arbeider energi. 


Mykt - mer enn form
Det andre fenomenet vi merket oss var mykheten. Farger, linjer og former var myke. Materialer og overflater var matte og sanselige. Det harde, blanke, glatte og kantete hadde liten plass. Sofaer og stoler for offentlige miljø har myknet ikke bare i kantene, det ble vist utallige design polstret og trukket i tekstiler som i tillegg til det estetiske appellerer både til kropp og sjel. Dette er møbler som passer like godt i et hjem som i et offentlig miljø. Poenget har blitt at folk skal trives.

En møbeldesigner forklarte; -Stolen skal appellere til samtale, deltagelse og engasjement – noe vi mennesker har bruk for mer enn noensinne, sier han.  Design skal skape en hyggelig, varm og uformell stemning. 

Komfortabelt og varig
Myke verdier som fellesskap og mellommenneskelig dialog er bakteppet.

Det skal være plass til mange og de skal ha det bra. Vi lager ikke møbler, men opplevelse, buldret den prisbelønte belgiske designeren Dirk Wynants til et lydhørt publikum.
– This is not furniture, this is tools for togetherness, buldret han utover forsamlingen da han fortalte om sine produkter, visjoner og liv som designer for en fullsatt sal på Kunsthøyskolen i Oslo. Han betraktet design som et håndverk og målet er å gjøre en forskjell for mennesker i en hektisk tid. Han fortalte hvordan han reiser rundt i verden og observerer folk.  -Hva er det essensielle i livet? Spurte han -Familie, venner det å være sammen, svarte han seg selv. Og det er utgangspunktet når han skaper sine utemøbler. Det handler om å finne de riktige spørsmålene og løsningen skal være komfortabel og varige, prediket han.

 

Innlegget er en modifisert utgave av ifis rapport fra Des Saturday
bilder fra internett

17. januar 2016

I butikken vår har vi fått inn spiselige blomster.

Hæææ, sier du kanskje, men det er godt, dufter godt og ser delikat ut!



Da vi var små pleide vi å suge saften ut av syrinblomstene. Du kan også bruke blomstene i yoghurt, kremost, is, som pynt på kaken eller lage saft eller syltetøy av dem.



Fiolblomstene smaker litt som salat og er dekorative i salater eller som kakepynt. De er fine å fryse inn i isbiter. Hele blomsterhodet kan spises.



Alle roser kan spises. Kronbladene har en delikat smak og kan brukes ferske i kalde drikker og gele, eller tørkede som trekkes til te. Friske eller kandiserte kronblader er dekorativt til kaker.



Blomsterblandinger brukes også som strø på morgenens havregrøt, i müslien eller på granolaen. 

De fleste nordmenn er ekstra glad i blå blomster, og her er derfor noen spiselige du kan tenke på i den forbindelse



Prøv et glass fra Herr&Fru Jørgensen, og du vil se at du blir positivt overrasket! :)

Velkommen inno!


16. januar 2016

Lakrispulver - sånn kan du bruke det



Grønn smoothie med mango og lakrispulver

1 dl. mangokjøtt
2 kiwi
1 dl. babyspinat
2 dl. usøtet mandelmelk
1 dl. yoghurt naturell
1 ts. revet ingefær (fersk)
1-2 ts. lakrispulver fra Herr&Fru Jørgensens butikk


Slik gjør du :)

Legg mango (frossen eller fersk) i en mikser sammen med biter av kiwi, spinat, mandelmelk, yoghurt og litt revet ingefær.

Bland alt sammen til en jevn blanding og tilsett lakrispulveret og la det forsiktig blandes sammen.

Hell over på glass eller server i små skåler. Server gjerne ferske bær eller granola til. Lykke til og velbekomme! :)


 Bilder fra internett

15. januar 2016

Tulipaner i lange baner - slik kan du også presentere dem


Herlig, friske, og fargesprakende tulipaner bringer våren inn i stuen og hjelper oss med å tenke på at våren snart er her. En så populær blomst som tulipanen, har selvsagt fått en egen dag: Tulipandagen feires fredag 15. januar. Denne dagen markerer starten på tulipansesongen og Herr&Fru Jørgensens butikk bugner av friske, flotte tulipaner i alle farger.

Populær snittblomst
Tulipanen er den mest populære norskproduserte snittblomsten. I løpet av sesongen kjøper vi mer enn 75 millioner tulipaner. Men visste du at de tulipanene vi kjøper i Norge er produsert av norske gartnere? Det betyr at det er kort vei fra gartneren til blomsterforretningen og hjem til deg. Dermed er du sikret friske og holdbare tulipaner du kan glede deg lenge over.

Alt er lov
Det finnes mange tradisjoner rundt blomster. Når det gjelder tulipaner er alt lov. Både til hverdag og til fest. Det finnes ingen regler for hvor mange blomster det skal være i buketten. Men én ting er sikkert: Store buketter er absolutt det vakreste. Tulipaner er vakrest i flokk! Bland tulipanene med andre blomster Tulipanene er meget vakre å blande med andre snittblomster. På de gamle Hollandske maleriene kan vi se hele våren blandet i en bukett. Kvister fra hagen er vakre å blande med tulipanene og akkurat nå har vi også kirsebærgreiner i knopp.

Dramatikk og kjærlighet - legenden bak tulipanen
I fra antikkens Persia fortelles det om et forelsket par. Tragedien rammer dem med at den unge kvinnen blir drept av røvere. I fortvilelse rir den unge mannen rett utfor et stup og dør i fallet. Der blodet fra den unge mannen renner ned i jorden, vokser det opp noen vakre røde blomster som ingen har sett før - de første tulipanene. Blomstene hadde en fasong som lignet på en turban og fikk det persiske ordet Toliban.

Tips for bedre holdbarhet:
• Kjøp tulipaner med god utviklet knopp, pass på at knoppene har farge.
• Ta av papiret rundt tulipanene, men la plasten være på de første timene.
• Snitt tulipanene rett over, helst under rennende vann.
• La tulipanene stå kjølig i en ren vase med lunkent vann de første timene.
• Ta så av plasten rundt tulipanene og sett dem i kaldt vann.
 
• Bruk gjerne holdbarhetsmiddel for løk blomster.
• Sett blomstene kjølig om natten, da vil de vare lengre.

  


 

Kilde: Opplysningskontoret for blomster og planter

14. januar 2016

Hage festivaler og messer 2016


Er du glad i hage, er det ingen grenser for inspirasjon og påfyll du kan innhente ved å flytte på deg litt. Hageglade mennesker skaper atmosfære og liker å fortelle om sin hobby. Et kinesisk ordtak sier som følger:

Vil du være lykkelig en dag, så drikk deg full.
Vil du være lykkelig et år, så gift deg.
Vil du være lykkelig resten av ditt liv, så få deg en hage - fortest mulig.

Kanskje er det sant? Hagemennesker er ekstra trivelige, jordnære og engasjerte. Det sies jo også at grønne omgivelser gjør at syke mennesker blir friske på halve tiden.

Med dette i bakhodet, er det kanskje en tanke å planlegge for noen hage-arrangementer i løpet av året 2016.

Vi er selv arrangører av Sandefjord Hagefestival i mai, men har jo veldig lyst til å gå på mange av de andre! Her er det bare å velge og vrake, ta ut noen feriedager og ta hull på feriebudsjettet. Enjoy! 

Noen hage-eventer 2016
Februar
1.–28.  
Hamamelis festival, Arboretum Kalmthout, Kalmthout
Belgia
16.–17.
RHS Early Spring Plant Fair, Horticultural Halls, Westminster, London
England
26.–27. 
RHS London Botanical Art Show, Horticultural Halls, Westminster, London.


England
Mars
21.–31.
Keukenhof
Holland
April
1.–30.
Keukenhof
Holland
1.–2. 
RHS Spring Plant Extravaganza, Horticultural Halls, Westminster, London.
England
15.–17.
Hagemessen på Lillestrøm
NORGE
15.–17.
RHS Cardiff Flower Show, Cardiff.
England
Mai
1.–20.
Keukenhof
Holland
5.–8.
Malvern Spring Gardening Show.

England
21. 
Sandefjord Hagefestival, Kurbadet i Sandefjord sentrum
NORGE
21.–22.
Hagefesten på Stallgården.
NORGE
24.–28.
Chelsea Flower Show, London
England
Juni
3.–4.
London Rose Show, Horticultural Halls, Westminster, London
England
4.-5.
Sunne Hem &Trädgårdsdagar, Sunne
Sverige
12.
Hagemarked på Kjos, Ullensaker.
NORGE
25.
Hagefestival på Dokka, Oppland.
NORGE
Juli
5.–10.
Hampton Court Flower Show, London, Storbritannia - Verdens største blomstershow!

England
20.–24.
Tatton Park Flower Show
England
August
14.
Plantemarked - Staudeklubben Miøsen på Domkirkeodden, Hamar
NORGE
24.–25.
Malvern Autumn Show, Malvern
England
Oktober
28.
London Shades of Autumn Show, Horticultural Halls, Westminster, London.
England
November
12.–13.
London Urban Garden Show, Horticultural Halls, Westminster, London.

England
Desember


17.–18. 
London Christmas Show, Horticultural Halls, Westminster, London.
England





 

13. januar 2016

Husker du å gi fuglene mat?


Det heter seg at "Hver fugl synger med sitt nebb"- og det trenger man jo ikke være rakettforsker for å forstå. 


Det som er vanskeligere å finne ut av, er at ikke alle fugler spiser den samme maten eller takler de forskjellige forholdene hvor maten legges ut, på samme måte. Derfor litt informasjon til dere her:

Meiser har sterke ben og er akrobater mens de henger under meiseboller og fett/talg som henger fritt under en grein. De er også flittig brukere av fuglebrettet, men har en tendens til å rote uten å rydde opp etter seg. Har det vært meiser på fuglebrettet ser du nesten like mye frø rundt fuglebrettet som oppå selve brettet.

Finkefuglene har kraftige nebb og sitter gjerne rolig på kanten av foringsbrettet og knekker skallet av frøene.

Meisene favoriserer solsikkefrøene.  De flyr frem og tilbake og henter ett og ett frø som de hakker ut innholdet av, mens de holder på frøet med den ene foten.

Den vakre Rødstrupen har hverken kraftig nebb eller ben. Den er ikke sterk nok til  å henge under en meisebolle eller knekke store frø med nebbet. Meisebollen spiser den gjerne av, men da må kula henge inn til en liten grein slik at fuglen kan sitte på greinen og hakke i seg fettet i meisebollen - en annen modell er å legge den på foringsbretet. En svingende meisebolle ramler Rødstrupen av!

Svarttrosten liker epler og blir kjempeglad om du legger ut disse på bakken, gjerne oppskåret i to. Småfuglene liker også dette, men klarer ikke å få det i seg hvis eplene blir dypfrosne.

Har du først begynt å mate fuglene på høsten bør du fortsette gjennom vinteren, til de selv kan snappe opp insekter og annen mat. Selv om de nok finner mat i nabolaget, er det viktig at de vet hvor de kan finne mat når de fryser og må spise for å holde varmen!