Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

14. september 2016

Legge løk for våren? Slik gjør du det.




Nå gjelder det å tenke et halvt år frem - og det har du nok allerede gjort, siden du leser dette innlegget. :)

Her skal du få vite det du trenger om å legge blomsterløk, 
så sett deg godt til rette og finn frem den gode hagefølelsen.


Det aller viktigste tar vi først:
Alle løktyper må i jorden i god tid før frosten setter inn. Dette for å sikre rotdannelse innen vinteren kommer!

Fremgangsmåten for planting av løker er mer eller mindre den samme uansett hvilke løker man snakker om. Tulipaner, krokus, påskeliljer, perleblomster eller snøklokker. Alle skal i jorden i løpet av september. Et godt tips er å plante på solrike steder, der snøen går først og jorden blir varm og god.

Folk må se på mer enn prisen når de kjøper løk. Det viktigste er å se på kvaliteten; løkene skal se sunne og tørre ut, men ikke inntørkede

Plant løkene så snart du har kjøpt dem. Hvis du ikke får gjort det, bør du lagre dem i en tørr kjeller, eller et annet mørkt sted som holder en temperatur på ca. fem grader. Du kan plante løken rett i jorden, eller i krukker av ymse slag. Planter du i krukker, kan løkene plantes tettere enn i bed, og du har flere plasseringsalternativer. I tillegg er løken/krukken lett å flytte vekk når den er avblomstret.

Planter du i potter, skal løkene ikke ligge for dypt. Dekk med jord, og sett potten under et halvtak slik at det ikke regner for mye på de. Løk kan nemlig lett råtne.

Det skal gjødsles når løkene settes, og igjen i april/mai, da tulipanen blomstrer. Som gjødsel anbefaler vi kompostert kugjødsel.

Plantedybde
Som en tommelfingerregel skal de fleste løkene plantes to-tre ganger dypere enn deres egen høyde. Planter du for dypt, vil du få flott, men senere blomstring og løken deler seg ikke så villig. Planter du for grunt, vil du få mye bladverk, men få blomster.

Drenering er viktig. Sørg for at jorden er godt bearbeidet. Er den ikke det, bør du legge et godt lag med sand eller fin grus i bunnen av plantestedet slik at vannet renner vekk og løken ikke råtner.

Lekrest
De flotteste vårhagene har store klynger med blomster av samme sort. Det gir et elegant og ryddig uttrykk, som kan ta pusten fra noen og enhver.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar