Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

21. juli 2015

Deilig på en regnværsdag!

Sommer og sommer fru Blom!!! Temperaturen har likom ikke kommet helt opp på der den hører hjemme og pr. 21. juli 2015 venter vi fremdeles på at den skikkelige sommeren - slik vi gjerne husker den - skal komme.

... og mens vi venter; øser regnet ned!  Det må vi kompensere for, - og kanskje er den rette måten å nyyyyte god mat?

I butikken hos Herr og Fru Jørgensen har vi en relish av "Beetroot & Horseradish" og for mange høres dette chutney-ordet rimelig "gresk" ut.
Rødbet- og pepperrot-chutney fra Herr&Fru Jørgensen er fri for skadelige tilsetningsstoffer, farge eller kunstig smakstilsetninger. Produktet er glutenfritt, fritt for nøtter og er et vegetarisk produkt.

Navnet gjemmer på en deilig hemmelighet - det benevner nemlig en smakfull, deilig blanding av rødbeter og pepperrot - fantastisk god og ikke for sterk!

Du kan bruke den som tilbehør til mange typer mat. For eksempel er den fantastisk til røkt kjøtt og fisk eller til kokt laks. Den kan brukes i stuinger og smaker himmelsk sammen med hvit gjetost.

Prøv den på en stor, saftig burger, til roastbeef eller indrefilet av svin - du vil garantert bli positivt overrasket!

Idag vil jeg gi dere en oppskrift på en enkel måte å bruke "Beetroot & Horseradish" fra Herr og Fru Jørgensen på, og jeg har valgt ut:

"Kokt torsk med sennepssaus og rødbet- og pepperrots-chutney"

Det gis ikke eksakte mål, da du bruker det du trenger til antall personer du lager mat til.

Ferske torskestykker (tint frossentorsk-stykker kan også brukes)
litt salt
laurbærblad
noen pepperkorn
eddik

smør
mel
grov, søt sennep
lettmelk
fiskekraft

Slik gjør du:
Rengjør torskestykkene og gni de inn med litt salt før de får hvile i kjøleskapet en times tid.

Etter en times hvile, skyller du av fisken lett og legger de i en gryte sammen med ca. 4 laurbærblad, ca. 10 pepperkorn, 1 ss eddik og dekk alt sammen med kaldt vann.


Når det begynner å koke, setter du temperaturen ned slik at det kun syder. La det syde i ca. 15 min før du tar gryten av komfyren og legger fisken på et fat.

Mens fisken syder koker du poteter og lager sennepssaus.


Sennepssausen lager med basis i alminnelig hvit saus, men i dette tilfellet bruker du fiskekaft og lettmelk. La det koke til det blir halvtykt, og tilsett en stor, god dose med grov, søt sennep og litt salt.

Vips! Retten er klar til servering. Har du lyst på noe spennende grønt til, kan du forsøke litt marinert tang - men det er kanskje å strekke strikken litt langt????? ;)  Lykke til og VELBEKOMME!

Ummmmm .... dette er bare supergodt - Prøv det du også! :)
Del gjerne innlegget med den du ønsker skal få oppleve denne himmelsk, gode retten på en ellers kjedelig regnværsdag!

Velkommen tilbake til Sesongers lille blogg :) 

 

Bilder fra danske grillsider på nett



14. juli 2015

Levende hva - sa du?

Jeg overlater til deres fantasi ... for disse steinene gjør noe med fantasien, det er helt klart .... å avgjøre hva de minner om - her er det rett og slett fantasien som ikke setter grenser!  ;) Noen av "klengenavnene" er blant annet "alien brain", "pink bum" og "morning face".....

Populært kalt "Levende steiner", eller Lithops på latin, og er noen av verdens mest fascinerende planter! John Burchell oppdaget de i 1811 når han plukket opp noen merkelige steiner fra bakken, som skulle vise seg å være en plante!

Siden oppdagelsen har "Levende stein"/Lithops vært ivrig søkt av samlere verden over. De ligner småstein og er uhyre ettertraktet i sitt opprinnelige afrikanske habitat, der de har blitt favoritter til samlere av merkelige og uvanlige planter. De subtile fargene; grå, brun, rust, grønn og rosa, kombinert med deres utrolig intrikate tegninger, gjøre dem attraktive og morsomme -nesten litt spacy - og et flott tilskudd til enhver plantesamling.

Noen er sjeldne og vanskelige å få tak i, mens andre er mer tilgjengelige. Hos Herr&Fru Jørgensen har vi tatt inn noen som skulle være enkle å starte med! :) 


Levende stein er en gøyal representant for enhver plante-sammensetning og kan dyrkes på et verandabord, i en solrik vinduskarm, en hylle i drivhuset, eller under lys, så man har mange muligheter til å vise frem samlingen.

Etter "blomstring" om høsten og  vinteren kommer de nye kroppene som dannes innenfor de gamle "bladene". Sistnevnte blir myke og slappe, og begynner å skrumpe inn. Noen kan spjære på sidene fra trykket av det nye legemet inni, og ofte vil det være tørt eller "døde" flekker på de gamle bladene på dette stadiet. Dette er helt normalt. Omsider tørker de gamle bladene opp og blir til jord, mens et perfekt sett med ny plantedel er på plass.   Merkelig - ikke sant!
 

Vedlikehold: Levende stein kan få lov til å stå tørt om vinteren når den nye veksten trekker fuktighet fra de gamle bladene. På denne tiden, vanner du bare noen få dråper, akkurat nok til å holde rothårene i live.

Etterhvert som de gamle bladene tørker opp i løpet av våren, skal du gi dem mer vann når de lange, varme sommerdager bringe vekstperioden til en stillstand. Tenk på at de trenger like mye vann som om du skulle dusje vekk støv fra planten.

Husk at jorden aldri må bli knusktørr, noe som vil medføre at rothårene vil miste evnen til å suge opp fuktighet. Når nye blomsterknopper kommer frem på sensommeren og høsten, begynner en ny vanningsperiode, nemlig nedtrapping for vinteren.

Å gi en eksakt vanningsmengde er umulig, men prøv deg frem og lær av deres reaksjoner.

Levende og døde stein i god kombinasjon. :)

Takk for at du leser bloggen. Anbefal den gjerne videre, hvis du har venner du tror kan ha nytte av den. :)


 Bilder funnet på internett

1. juli 2015

Kolonihagen er våknet til live igjen!

Kolonihagen er form og står der frodig og struttende. Etter en kald start var vi litt usikre på hvordan det ville bli denne sommeren - men BOOOM, så var den der.

Det startet med at et vennepar fra København kom på besøk - og de hadde med seg en gave til kolonihage-hytta! I tillegg til gaven hadde de med seg små spesielt spikkede kiler som skulle stå bak, de hadde forhåndsboret hull for oppheng og hadde med spesial-skruer - så her var det bare bestemt på forhånd - denne gaven skulle opp på veggen ... :)




 
























Det har ikke vært mye hagearbeid som har trengtes denne våren/sommeren. Vi har luket litt her og litt der. Vi har flyttet alle Tuste-nellikene, da de sto på en plass hvor det kommer en ny redksapsbod og så har vi bare satt ned et par nye planter.

Selvfølgelig har vi sådd noen frø, men tiden har løpt fra oss, så mange frø ligger fremdeles i posen sin.... og der har de det sikkert godt. ;)

Her er noen bilder fra hvordan det så ut for 2 uker siden. Nyt naturen og alt den står for! :)


Takk for at du leser bloggen. Jeg blir selvfølgelig glad hvis du har lyst til å dele den videre til noen du tror også ville like den! :)