Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

11. november 2015

Skap julestemning med vintergrønne vekster




Vintergrønne vekster hører julen til, og om vinteren setter vi ekstra stor pris på de.

Her får du noen idéer om hvordan du kan bruke de inne og ute. Den som får størst fokus idag, er Stuegran, som kom for et par år siden og har fått godt fotfeste som et koselig alternativ til stort juletre enda. Lenger ned i artikkelen kan du lese mer om de andre vintergrønne vekstene.

Stuegranen trives hvis du pleier den etter disse reglene:

Lysforhold: De foretrekker et sydvendt vidu sålenge ikke sommersolen steker. Noe skygge kan tålereres, men da må de ha påfyll av lysere forhold innimellom.

Temperatur: Stuegran kan være relativt hardfør, men setter du de ut tåler de ikke temperaturer under 5° C.

Vann og luftfuktighet:  Om vinteren skal Stuegranen holdes fuktig - ikke våt. Gi den litt vann en gang ukentlig. Om sommeren kan den få vann to ganger ukentlig. Stuegranen kan godt dusjes litt med vann 1 - 2 ganger i uken, da den er glad i middels luftfuktighet.


Gjødsling: Om vinteren trenger du ikke å tilføre gjødsel. Om sommeren kan du gi flytende gjødsel - gjerne halv dose av hva som er anbefalt på flasken.

Rengjøring: Hvis du gir Stuegranen en dusj med forstøver en gang iblant, holder det. Bruk aldri bladglans!

Ompotting: Frem til den når ca. 1 meters høyde ompottes Stuegranen hver vår. Etter dette holder det med å bytte ut det øverste jordlaget med litt ekstra næringsrik jord og den kan bli i den potten den har hatt.

Beskjæring: Dette er ikke nødvendig medmindre de nederste grenene begynner å drysse. Toppskuddet skal aldri skjæres.



Ander vintergrønne busker som gran, furu, einer og sedertre, er også flotte å bruke til jul. Fargene kan variere fra blålig til grågrønt. Grenene bruks i alt fra alminnelige borddekorasjoner til kranser og buketter.

Nordmannsgran har flott, grønt bar og er populær som juletre. Barnålene sitter festet til grenen på en annen måte en alminnelig gran og drysser mindre. Da varmen inne setter treets livsfunksjoner i gang, må du gi vann ofte og mye.


Einerbusker har vakker og hyggelig prydverdi - selv om de stikker noe infernalsk.
Bruk grenene i en stor bukett, sett i en urne og pynt med julekuler hvis du har lyst. Einer finnes i grønt og blågrått. Noen av sortene har myke og særs dekorativt bar som egner seg veldig godt til kranser og dekorasjoner. Siden Einer har mye eteriske oljer, har den også en deilig duft som hører julen til.

Squarrosa overvintrer dessverre kun i de varmeste delene av landet. Baret skiller seg ut med sin vakre, blåaktige farge. Grenene brukes i dekorasjoner og er veldig ettertraktet. Dessverre er det vanskelig å få Squarrosa til å overvintre.

 

Bilder og inspirasjon fra nettet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar