Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

21. april 2015

Hva kan du om Ranunkler?

Bilder fra Herr&Fru Jørgensens butikk, 21. april 2015

Fakta om Ranunkler

Ranunkler trives best ved lav temperatur, noe som gjør den til en ypperlig vårplante. Ranunkel hører til samme slekt som ville soleieblomster, som for eksempel smørblomst og hvitveis. Hageranunkelen ligner imidlertid mer på en forvokst ballblom med sine store, fylte blomster eller kanskje til og med på en liten Pion!

Du kan få ranunkler i mange ulike farger, i spekteret fra hvit til oransje til rød. Dette er en plante som virkelig kan lyse opp i en ellers nokså fargeløs årstid, og den passer fint til å plante i krukke ute. Favoritt-temperaturen er fra frysepunktet til 15 grader. Den tåler imidlertid ikke frost.

Planten skal vannes og gjødsles regelmessig i blomstringsperioden, og den tåler ikke å tørke ut. Tørker den ut, fører det til at bladene gulner og blomstene visner. Blomstene holder lengst, hvis planten settes ved temperaturer som ikke er over 17 grader.
Planten trives best med mye lys, men aller helst ikke i direkte sollys.

Plantene formeres med knoller eller frø, men det enkleste er å kjøpe den ferdig drevet i potte. Skal du ha den til å komme igjen neste sesong, må du ta opp knollene og lagre dem innendørs over vinteren. Hvis du vil ha planten utendørs om sommeren, kan det være smart å gi den en omplanting til større potte eller sette den i god jord rett i bakken.










 (C) Marit Næss Jørgensen 2015

1 kommentar:

  1. Hei! Takk for interessant innlegg om Ranunkler. Har en del av de små rare knollene som ser ut som edderkopper.Er det for sent å sette dem nå? Og hvis ikke, hvordan oppbevarer jeg dem frem til neste vår? Vennlig hilsen Alzbieta/Agnes

    SvarSlett