Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

31. juli 2014

Juicy!




Jeg har alltid likt friskpresset juice, men har - som de fleste andre - holdt meg til appelsiner som håndpresses over en liten stjerneformet "topp" av plast. Så hørte jeg om den nye måten å lage juice på. Bok ble kjøpt inn og juice-maskin kom en stund etter. Dette måtte prøves!

Nå er vi hektet på juicing. Det er supersundt og supergodt. Det er fantastisk hvordan man får i seg alle vitaminene og mineralene på en kort stund og i en så god smak - helt uten tilsetningsstoffer eller sukker.

Jeg har derfor lyst til å promotere en herlig oppskrift fra en av bøkene til hun som kalles Norges Juice-dronning, Carina Hultin Dahlmann. 


Liker du pistasj is? Da må du prøve denne supersunne og gode pistasj juicepopsen i helgen fra boken Superjuicy!

Mange forbinder kanskje pistasj med den grønne isen, men det er dessverre sjelden ekte pistasjnøtter som gir den grønne fargen eller smaken. I denne oppskriften er det spinatjuice som gir både næring og en herlig grønn farge, mens nøttene gir den gode smaken – i tillegg til sunt fett og protein.

½ stort eple av søt type
1 dl kokosmelk (ikke fettredusert)
2 håndfuller spinat
1 banan
1 håndfull naturell pistasjnøtter

Slik gjør du: Press juice av eple og spinat. Bland juicen sammen med kokosmelk og banan i en blender og bland til glatt. Tilsett pistasjnøttene i blenderen og bland videre til nøttene er knust og blandingen er glatt. Hell over i former og frys.


Prøv dette folkens, jeg lover deg - du blir ikke skuffet. For mer informasjon om juicing, kan du gå på hennes web-side HER

Lykke til!

24. juli 2014

VIKTIG!

Idag vil jeg dele et vers jeg liker veldig godt, som jeg forsøker å leve etter og som jeg tror mange ville ha godt av å ta til seg noe fra.

Ingen fine fotografier idag - du skal selv få mane de frem etterhvert som du leser.

Here comes;

Langsomt dør den som
forblir en slave av sine vaner
den som hver dag vandrer i samme spor
den som ikke forandrer retning
den som ikke tar sjanser eller skifter farge på klærne
den som ikke snakker med ukjente.
Den dør langsomt, som unnlater å følge en lidenskap,
som sverger til svart fremfor hvitt og til pirkete detaljer -
fremfor et vell av følelser
som får øynene til å gløde og
som forvandler gjesp til smil.
Langsomt dør den som ikke endevender sitt bord.
Den som er ulykkelig i sitt arbeid,
den som ikke risikerer,
den som ikke tør følge en drøm,
den som ikke tillater seg selv, minst en gang i livet,
å bryte med all fornuft.
Langsomt dør den som ikke leser,
den som ikke reiser,
den som ikke lytter til musikk,
den som ikke finner nåde i sitt eget dyp.
Den dør langsomt som ødelegger egenverdet,
den som ikke tar i mot hjelp,
den som ustanselig klager over egen ulykke eller over det
ustoppelig regnet.
Langsomt dør den som forlater en plan før den har begynt,
den som ikke spør om ting han ikke vet,
den som ikke svarer når noen spør om noe han vet.
La oss unngå denne langsomme død.
La oss huske at det å være i live
krever en større anstrengelse enn kun å puste,
bare med en glødende tålmodighet
kan vi finne veien til en glitrende glede...

Jeg ønsker alle en herlig sommerdag - og husk; lev nå og gjør noe du kanskje ikke trodde du kunne ... :)

21. juli 2014

Herlig middag - rett fra pallekarmen!


Squash er en plante i gresskarfamilien. Det finnes ulike typer squash, både med avlange og runde frukter, og i ulike fargenyanser av gult og grønt. Dette er kanskje en av de enkleste og mest frodige plantene du kan ha i en kjøkkenhage.

Husk at squash vil ha mye næring! Da vokser de seg til store, flotte planter på bare noen uker. Store, gule blomster kommer det også rikelig av.

For de som ønsker noe ekstra sommerlig på menyen kan det være greit å vite at også squashblomstene kan spises! Pass på at du bare bruker hannblomster, ellers blir det lite å glede seg over senere i sesongen. Du ser enkelt forskjell på hunn- og hannblomster ved at hunnblomsten har en liten "mini-squash" ved basis. Dette mangler hos hannblomstene. Squashblomster kan både grilles, frityrstekes, bakes i ovnen eller fylles med kjøtt, fisk eller annet godt før de stekes.

Squash har svært mange bruksområder. Den grønne kan spises rå omtrent som agurk, mens den gule bør varmebehandles før bruk. Squash passer fint både til grilling, frityrsteking, som tilbehør til både kjøtt og fisk og selvsagt i ratatouille. Under finner du oppskrift på fylt squash; god og smakfull sommermat!

Fylt squash (4 porsjoner)

Du trenger:

4 små squash eller 2 store
100 g bacon kuttet i små biter
300 g karbonadedeig
1 løk
1 hvitløksfedd
4 tomater (eller en boks hermetiske)
1 ss hvetemel
1 ts salt
2 krm pepper
2 ss blandet krydder (f.eks oregano, merian, timian, rosmarin, salvie)
Revet ost til topping

Slik gjør du:

- Sett ovnen på 180 grader. Skyll squashen og del den på langs. Grav ut innmaten med en teskje og hakk dette i små biter.

- Legg de tomme skallene i en ildfast form. Pensle innsiden med olje og stek i ovnen i ca 20 min. I mellomtiden lager du fyllet.

- Hakk løk og hvitløk og stek dette i en stekepanne sammen med finkuttet bacon og karbonadedeig.

- Når kjøttet er stekt tilsetter du oppkuttet squash, tomat kuttet i små terninger og krydder. Dryss over 1 ss hvetemel og la det hele surre på svak varme i ca 15 min. Smak til med salt og pepper.

- Ta squashskallene ut av ovnen og øk ovnstemperaturen til 250 grader.

- Fordel fyllet i de halvstekte skallene og topp med revet ost. Gratiner i ovnen i ca 15 min.

Server gjerne med ris og salat!


Oppskriften er henten fra enklere hage

15. juli 2014

Bind deg en blomekrans ....

Midtsommer er over og det er nesten et år til neste gang! MEN, det er ingen grunn til ikke å putte blomster i håret! Bind deg en blomekrans og bli festens dronning! Her er en enkel fremgangsmetode, hentet fra gardenista.

Finn deg et blomsterbed.
Plukk blomstene med litt av bladverket medfølgende.
Samle de blomstene du vil kombinere i like lange stilker.
Lag små buketter og surr de fast med myk plante-tape.
Etterhvert blir bukett på bukett en nydelig krans ...
.... som du kan ha i håret på sommerfesten! :)


Lykke til!

Bilder fra gardenista

13. juli 2014

Aromaterapi på kjøkkenet


Visste du at ved å ta inn krydder og sette de i vase, i nærheten av steder du oppholder deg en stund - f.eks. badet eller ved oppvaskbenken eller i vinduskarmen ved spisebordet - vil du kunne utnytte den terapeutiske effekten av bl.a. lavendel og mynte.

Andre velduftende krydderurter er blant annet rosmarin, sitrongress, persille, oregano, salvie, eukalyptus og timian.



Lavendel limonade


Du tror kanskje at lavendel kun er en plante som gjør hagen vakker og dufter nydelig? Da tar du feil!

Helene CH Gede Tallaksen har funnet en måte og bruke lavendelen til å lage herlig limonade. Nå tenker du kanskje at limonade er noe de bruker i utlandet og at det ikke er normalt her i landet. Men da tar du igjen feil! Limonade er en deilig forfriskende og avkjølende drikk i sommervarmen og her har du oppskriften lånt fra Helene.



LAVENDEL LIMONADE
Ingredienser:
2 ss. tørket lavendel
1 ½ dl sukker
7 dl vann
3 pressede sitroner
Evnt. lilla farge fra Wilton
5 ½ dl vann eller Farris med brus
Isbiter

Slik gjør du:
Pass på at du bruker ordentlig lavendel til matlaging – ikke den parfymerte!
Kok opp sukker og lavendelblomster i en mellomstor gryte, reduser varmen og la det småkoke 15 minutter. Dekk til, og la det stå en time. Sil blandingen gjennom en finmasket sil og kast lavendelblomstene.

Lavendel teen blandes med sukkeret i en gryte og varmes til alt sukkeret er oppløst. Ta gryten av varmen, la den avkjøle litt og rør inn sitronsaften. Hvis limonaden har for lite farge, rører du en anelse lilla farge fra Wilton (linker under).

Ved servering blander du den med kaldt vann eller Farris med brus i og isbiter.

Shop:
http://www.wilton.com/store/site/product.cfm?sku=pg_icingcolors
Fargekart:
http://www.wilton.com/decorating/icing/icing-color-chart.cfm
Fremgangsmåte:
http://www.wilton.com/decorating/icing/coloring-icing.cfm

Tusen takk til Helene fra bloggen http://viltogvakkert.blogspot.no

Bilde fra Helenes blogg

11. juli 2014

Malemester for en dag



Sommeren er tiden da vi egentlig skulle ligge flatt ut og lade batteriene, men hvor mange klarer det? Noen må gjøre noe, for å kunne koble ut og da er det veldig lett å ty til malekosten. Det er alltid noe som trenger å males!

La oss velge ut kjøkkenet; her kan du male både innredning, vegger, gulv og tak. Utfordringen ligger kanskje ikke i arbeidslysten men i å velge rett utstyr og ikke minst rett maling i tillegg til farge.

Hvorfor ikke la maten du spiser inspirere deg til fargevalg. Spiser du riktig, er det mange flotte farger å velge imellom.


Som en grunnregel gjelder at alt som skal males må være gullende rent! Neida, jeg mener ikke sterilisert, men kjøp det som malingsprodusentene selv kaller rengjøringsmidler. De er som regel litt sterkere enn den alminnelige såpen du har i huset og er også enklere å få skyllet skikkelig av.

Så skal det slipes. Alle ujevnheter fra gammel maling eller skal vi si; - ukonsentrert og rennende maling, skal vekk. Skal du male flere lag med den nye malingen skal du også slipe ned etter hvert strøk bortsett fra det siste. ;) Husk å tørke vekk støvet med en mikrofiberklut da!

Kanskje ikke alle vil være like begeistret for å male
naturen på veggen, men kanskje andre motiv....
Så kommer individualismen inn, for nå skal det velges maling. Du trodde kanskje at blank maling er det som er mest hensiktsmessig på kjøkkenet, vaskbarhetsmessig osv. Neida, det er forlengst forsket forbi det punktet. Du kan velge matt maling til flater du tar på med hendene hver dag, og vaske så mye du vil, uten at det blir skjoldete, du skal bare huske på å bruke vanntynnet oljemaling eller en polyretanforsterket akrylmaling. Husk at standard lateks og PVA-malinger kan bli litt seie av fingerfett.

OK, så da står du med den urtegrønne, riktige type malingen til kjøkkenet ditt og er klar til å fornye både farge og stemning! Men hva med utstyret, har du forsikret deg om at du har rett redskap til jobben?

 

Aller først må du huske at med maling er det en fordel å arbeide med jevne strøk og du bør ikke stoppe opp i jobben slik at noe rekker å tørke innen du fortsetter.
En rull er saken i de fleste tilfeller, - det går liksom fortere. Det er det mange som har funnet ut av! Det ikke så mange har funnet ut av, er at det må etterstrykes med en flat pensel med bred bust for å unngå appelsinhud. Det er jo flate, flater uten rugler vi vil ha ... shabbychick eller ikke!

 

Maling er gøy! Maling er inspirerende! Maling er friskt!
Maling er overmalbart! ;)

Bilder fra internett

10. juli 2014

If you can't beat it, EAT IT!


De kan være ensfarget eller spraglete. De sprer seg som ugress!
Alle har det!
I alle fall en liten flekk!
Alle kjemper mot det og ingen er trygge for invasjon! 

Det er ikke få timer som er blitt brukt til å bekjempe den og metodene er mange!
Hva snakker jeg om? Tyskerkål eller Skvalderkål selvfølgelig! Nå tror du kanskje at det var tyskerne som innførte den, men da tar du skammelig feil! Skvalderkålen ble faktisk tatt til Norge som legeurt via de kristne munkene tidlig på 1000-tallet.

Planten sprer seg via et intrikat rotsystem som det nesten er umulig å få has på. En liten bit på 1 cm er nok til en ny plante. i tillegg formerer den seg også via frø, hvis du lar den blomstre.

For å si det på godt norsk;  - If you can't beat them, eat them - og det er akkurat hva jeg skal gi deg oppskriften på her! Skvalderkål er faktisk mulig å lage god mat av. Slutt å irritere deg og inkluder den i ditt kosthold istedet. Lag for eksepmel pesto av den! Da er du med på trenden om kortreist mat også! Tenk hvilken fornøyelse å kunne si at du dyrker råvarer til egen pesto!

Her er oppskriften:

Du trenger:
1 liter blad av Skvalderkål
1 fed hvitløk
20 gram parmesan
50 gram pinjekjerner
1 dl olivenolje
Salt og pepper


Slik gjør du:
1) Vask bladene fri for jord
2) Finn frem kjøkkenmaskinen eller stavmixer
3) Kjør alle ingrediensene sammen til en jevn masse.
     Osten og pinjekjernene kan godt få være litt "tyggemasse"
     i form av "klumper" i pestoen.
 

Forslag til hvordan du serverer pestoen:
Smør pestoen på en skive av lyst brød. 
Gratiner i ovnen, med sterk overvarme.
Ta ut brødskiven og dandér med god spekeskinke,
ferske økologiske tomater og revet parmesan på toppen!

Et voilá - et lite munke-måltid ... eller kanskje ikke? Men uansett, nå har du forhåpentligvis vendt irritasjon til glede, når du neste gang støter på en Skvalderkål!

Flott - ikke sant?  :)

Pssst!  ....   Skvalderkålpesto smaker også godt til pastaskruer! ;)
 
Bilder fra internett

7. juli 2014

Planen begynner å falle på plass

Vi har jobbet jevnt og trutt i kolonihagen denne forsommeren, og patriarken har nedlagt et ærlig stykke arbeid! Jeg har for det meste planlagt hager, drevet rådgivning og holdt foredrag - for andre hageentusiaster.

Fra å være en parsell med en bod på 1,5 m2  og et "stort" oppspadd jorde foran, hovedsaklig brukt til grønsaksdyriking og litt blomster, har vi nå fått vår dreis på det.

Her er noen inntrykk:
 




 


Photos (C) Marit Næss Jørgensen

Nypete!


Du har sikkert allerede vandret langsmed hekker av nyperoser denne sommeren. De fleste hekkene har vakre dyprosa blomster men de finnes også i vakkert hvitt. Den hvite er min favoritt. Rosene heter Rosa rugosa på latin og får flotte nyper på sensommeren.

Når nypene etterhvert viser seg, er det at tankene - i alle fall mine - går til barndommens deilige kvelder med nypete! Jeg får en god, varm følelse inne i meg og gode minner strømmer på. Jeg er tilbake i det store kjøkkenet med utsikt til det store tuntreet og bjerke-alléen. Tilbake på kjøkkenet med farger i 70-tallsstil, med brun og beige lampe, gardiner i brunt, beige, rødt og oransje og skapdører i to forskjellige grønnfarger. Minner om lange og koselige måltider.... og nypete.

Her får du oppskriften på kjempegod og ekte nypete - og du bør forsøke, selv om det innebærer litt anderledes arbeid enn å bare koke litt vann og vips - ferdig te!


1) Plukk nyper (masse) og legg dem på en langpanne. Still ovnen på 10-150 grader og la de få tørke litt inn.
2) Etter at de har tørket litt inn, la de fryse inn i plastposer. Det gjør ingenting om det føler med litt stilker og blader.
3) Når du har lyst på te, tar du bare en passende mengde nyper ut av den frosne posen, heller litt kokende vann over, la det trekke i ca. 15-20 minutter.

Hokus pokus - du har hjemmelaget, frisk og vitaminrik te!  :)

Bilder (C) Marit Næss Jørgensen

6. juli 2014

I Claus Dalbys hage

Vi våknet med et lite sug i magen. Var været bra? Vi har vel ikke forsovet oss? Nå må vi se og komme oss avgårde. Vi må ikke bli for sene! Håper han ikke har glemt avtalen vår! Kanskje han er altfor opptatt! ....


GPS'en ville ikke vise oss gatenr. 1, så vi trykket ok på det gatenummer som den foreslo! Vi var på vei til, for oss, årets hagemøte og våre hjerter gledet seg!  ... og GPS'en tok oss rett til "Børne- og Ungdomspsykiatrisk Center"... hmmmmm, jo vi vet jo at planter og grønt hjelper på helsen, men dette måtte være feil. Vi seg et lite stykke videre og der åpenbarte det seg ... umisskjennelig Claus Dalby stil ... små rosa roseballer som hang over et smijernsgjerde, lilla Kirgisløk i mange størrelser, gulgrønne, italienske, espalierte cypresser, et flott inngangsparti og et litt stjålent syn mot det fantastiske huset og hagen! Hmmm .... vi var 20 minutter for tidlig, så hva gjør man da, med sommerfugler i magen og høytidsstemning, - jo finner frem det minste kameraet man har og papparazzi-fotograferer de skjønne blomstersammensetninger på innsiden, like ved veien. ... og mens vi analyserte himmelens truende skyer, visste vi at - nå - nå var det våres tur til å få lov til å oppleve Claus Dalbys vidunderlige hage!

 

Når man skal besøke en slik hage, blir pulsen litt høy - det ER sant at planter har en påvirkning på psyken og helsen, men nå føltes det som om det var en omvendt virkning - bare ved å se på bildene på det lille reisekameraet, mistet jeg nesten pusten. Nydelige fargekombinasjoner som er så fascinerende at man bare stirrer. Et besøk i Claus Dalbys hage er en opplevelse, en nytelse og en inspirasjon beyond believes ... for de som snakker utenlandsk!

En ung primadonna vil frem i lyset og lar seg ikke stoppe
av vakre engelske hagemøbler
Nå er det jo slik at ikke alle har vunnet i lotteriet, slik som oss, -og fått audiens. MEN ... siden Claus er en flittig fotograf og forelegger - ikke minst, - har han med stor grandeur latt oss hagefrelste få ta del i hagen hans via bøkene han skriver, basert på den vidunderlige hagen han har opparbeidet (sammen med sine dyktige gartnere). Bøkene kan jeg anbefale bøkene hans på det varmeste. De inneholder bilder som er en flott erstatning for et besøk. Hans sans for fotografering, fargesammensetninger, komposisjoner samt estetikk er uten sidestykke og alt dette lar han oss ta del i gjennom bøkene.

Han har blant annet utgitt bøkene "Den hvide have", "Den levende have", "Vis mig dit drivhus", "Mit haveliv", "Havedrømme", "Bonderoser og Pæoner", "Drivhusdrømme", "Hemmelige haver", "Juleroser og påskeklokker", "Jeg ved hvor der findes en have", "Et haveår" og "I potter og krukker". Det er en god lærdom i bøkene og man kan bare forsvinne inn i de, som inn i en eventyrverden. Samtidig som det er behagelig og drømmeaktig er det også mye god faglig informasjon å hente. I den siste boken  om potter og krukker, gir han oss både plantens "folkemunne-navn" samt det botaniske, og det er til stor hjelp hvis man ønsker akkurat den planten, for planter har som kjent et felles slektsnavn med mange undersorter, og det er lett å kjøpe feil.

Alle bøkene kan kjøpes eller bestilles via Libris-kjeden, og har du ikke fått deg en hagebok av Claus Dalby enda, synes jeg absolutt at du skal velge deg ut den - som du tror vil gi deg mest - og ta turen til Libris-bokhandelen for å kjøpe eller bestille! Du vil garantert ikke angre! :)

Nå er dere sikkert spent på hvordan hagen så ut, og selv om regnbygene kappet med tordenværet, var det allikevel mulig for oss å få løpt ut i hagen mellom slagene og få fotografert! Det arrangerte Claus med raus hånd og vi er svært takknemlige for den gjestfrihet, engasjement og imøtekommenhet han utviste! Nydelig kake og pressekaffe serverte han også!

Vi håper det ikke blir siste gang vi møtes, for han er virkelig like mye en kjærnekar som han ser ut! :)   Nei ... nå får det være nok tekst - ut i hagen med dere!

Claus Dalby benytter fokuspunkt i enden av stier og veier for å skape perspektiv

En herlig sti å vandre nedad ... Pioner, roser og Baldrian skaper en magisk stemning

Fargekombinasjoner er en av Claus Dalbys sterke sider,
og det er fascinerende å se hva han får til
Blomster som tar pusten fra en, og som flytter tankene til andre verdensdeler

Hagen, sett fra huset, med alle rom, stier, sitteplasser, fokuspunkt,
vannspeil, rosebuer, urner, hekker, trær og hemmelige rom ... ja, jeg kunne
fortsatt oppramsingen .... det er en opplevelse!

Limegule Stormarikåper bøyer seg ut og myker opp
en stenlagt sti. Buskenes løv spiller på lag og sammen
med Barlindhekkene gir de en god start på tunellen under
rosebuen som ender i en vakker urne på en pidestal.
Et lite eventyr - alt i alt!

I Claus Dalbys søppelbøtte, - eller "Skællespand", som danske sier, søker humlene
etter kuriositeter og det finner garantert noe som naboen ikke har!

En rosa-lilla allé som taler til hjertet!

En gul allé - vakkert ikke sant? ... og vi nordmenn
som er så hysteriske for gule blomster i hagen!
Her er positiv inspirasjon å hente!

Kirgisløk - eller Allium på latin - spiller vakkert
opp til italienske limegule, espalierte Sypresser

Dette rommet i hagen vil jeg kalle den hvite hagen, med risiko for at den heter
noe annet. En vakker samling Revebjeller og Hosta rundt 2 store, firkantede
vannbasseng. En lise for sjelen!

Claus Dalby er en hyggelig og engasjert mann som gjør mye for sine gjester!
Vi takker for besøket og håper å få komme igjen eller by ham velkommen
hjemme hos oss på et senere tidspunkt.


Claus skriver idag på sin nye bok om romantiske hager og er på leting etter skikkelig romantiske hager i Norge. Skulle du vite om en hage, du mener fortjener en plass i boken hans, kan du gjerne tipse om det her, så skal vi viderebefordre det til Claus. Foreløpig har kun hagen til Helen Fredholm, på Toten, sluppet igjennom nåløyet. Den kan du lese mer om her på bloggen om en uke! Velkommen tilbake da!


Fotos (c) Marit Næss Jørgensen