Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

28. oktober 2014

Kloke ord fra en mann - om å møte veggen ...


 Synes dette var verdt å dele  - fra Lars Grytbakks blogg

Jeg har mange ganger trodd at mye her i livet går over av seg selv. Spesielt det som har vært vondt og vanskelig. Hvis jeg konsentrerte meg mer om jobben, fikk meg noen flere turer til fjells, og passet på å få nok søvn, kom sikkert de vonde følelsene til å forsvinne. Jeg var helt overbevist om at løsningen var å fokusere på noe annet enn følelser.

Å oppsøke hjelp var ikke noe tema. Jeg er jo tross alt mann!

En coach fortalte en gang at vi mennesker har fire forskjellige måter å forholde oss til egne følelser:

• Åpne og ærlige
• Fortrenge
• Fornekte
• Konkurrere

Å være åpne og ærlige om våre egne følelser er kanskje noe av det viktigste vi kan lære og gjøre, for å forstå og hjelpe oss selv. Heldigvis lever vi i en tid hvor åpenhet og ærlighet om følelser har begynt å bli en del av kulturen.

Noen har lært at visse følelser er det lov å ha, andre følelser er usunne og ”forbudt”. Det kan bl.a. bidra til at noen blir gode til å fortrenge følelser. Hvis du ofte har fått beskjed om å ”ta deg sammen” skjønner du hva jeg mener.

Å fornekte følelser er et forsøk på å late som de ikke finnes. Å bruke mental kraft på å overbevise oss selv om at vi ikke føler bestemte følelser. Å tvinge oss selv til å vise glede og kontroll, når vi egentlig er redde og har lyst til å gråte.

Du også har sikkert møtt mennesker som har behov for å overgå deg, følelsesmessig. Er du trist, sliten eller deppa, er de mer triste, slitne og deppa enn deg. Er du glad, uthvilt og fornøyd, er de enda gladere, mer uthvilt og mer fornøyd enn deg. Å konkurrere på følelser er en utbredt sport.

Hvis vi tidlig i livet lærer hvordan vi skal forholde oss til egne følelser på gode måter, plassere årsakene der de hører hjemme, og bruke følelsene til det de er ment til, vil kanskje behovet for rus, medikamenter og terapeuter bli redusert…


Følelser er beskjeder

Å fortrenge og fornekte følelser og håpe at de går over, bidrar ofte til at de øker i styrke. En dag brister demningen, og det vi har holdt tilbake kan komme frem i form av utbrenthet, angst, fysiske smerter, aggresjon m.m.

Dine veivisere

• De gode følelsene er ofte bekreftelser på at du gjør noe riktig, og beveger deg rett vei.

• De vonde følelsene er ofte beskjeder. Beskjeder om at det må skje endringer.

Gode følelser er ”ferskvare”

• Når vi er bevisst på verdiene våre og klarer å leve etter dem, velge ut i fra dem, og stimulere dem på positive måter i hverdagen, bygger vi opp emosjonell styrke til å håndtere mange av de utfordringene vi møter.

• Når vi slutter å skulle ”prestere”, og isteden fokuserer på å lære, endre og dele, lades batteriene gjennom det vi gjør.

• Når tilstedeværelse i nået blandes med ydmykhet og takknemlighet for det vi har, og det som er akkurat nå, fylles vi lettere med positive tanker og gode følelser.

Noen ganger trenger vi kraftige beskjeder. Beskjeder om hva som egentlig er riktig og viktig for oss.

Av og til er det en ”vegg” som viser oss veien.



Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar