Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

21. oktober 2014

Amaryllis til jul

 

Kjenner du at julen kryper innpå deg? Har du begynt å regne på hvor mange dager det er igjen før du står midt oppe i julestyret? Hvorfor ikke starte så tidlig som nå med å drive amaryllis, så vil du både kunne være stolt og kry over stemningen du har laget når julen når oss.

Slik gjør du!
Følg denne oppskriften, og du vil få mange beundrende tanker og blikk fra de som kommer på besøk.

1) Kjøp kun løk som ikke er skadet, har mugg eller er myk. Planlegg å planet med en gang, løkene tåler ikke lang oppbevaring i romtemperatur!

2) Sett løken over et glass med vann, slik at røttene kommer i kontakt med vannet. Dette gjør at de sveller og raskere tar seg til rette.

3) Sett løken i en litt stor krukke. Husk at blomsten blir stor og tung og trenger en støttepinne eller to.

4) Ved planting skal 1/3 av løken være over jorden. Bruk gjerne alminnelig pottejord med litt lecakuler i bunnen.

5) La jorden være gjennomvannet når du planter. Lag en papirhatt som du setter over løken, og still potten et mørkt og ikke så kaldt sted. På denne måten vekker du veksten til live.

6) Imens du venter på at stilken blir stor, skal du ikke vanne. Det kan ta noen uker. Etterhvert som stilken blir høy, setter du ned støttepinnene.

7) Begynn å gi vann (passe, ikke for mye), på skålen, når blomsterstengelen er blitt høy. Du trenger ikke å gi gjødsel.

8) Når blomsten har foldet seg ut, vil den ha lenger blomstringstid om du stiller den litt svalt, f.eks. i et vindu. Den vil gjerne ha mye lys, men liker seg ikke i direkte sollys.

9) Når blomsten begynner å visne, kan du skjære bort stilken lavt nede. Ser du godt etter, vil det som regel være en ny stilk på gang.


Lykke til med å drive frem Amarylliser! 
Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar