Et anderledes online magasin om livet utendørs, mat og vin, kultur og reiser samt livet generelt.

30. september 2013

Blødere


Du har kanskje ansvaret for en bløder du ikke er klar over? Hvem vet, kanskje du har ansvar for flere? Det er en litt skremmende tanke ... ikke sant?

Men da gjelder det jo å ta action, og rett tidspunkt er nå (...og ikke vent for lenge)!
Finn frem en god seccateur (les: grensaks!!) og gå igang! Særlig de busker og trær som er blødere skal beskjæres på sensommer eller høst. Det er med andre ord de trærne og buskene som har mye sevje, som f.eks. Bjørk, Lønn, Plomme, Kirsebær og Agnbøk. Kirsebær og pommer skal endog allerhelst beskjæres imens bladene fremdeles er på trærne.

Agnbøk, Bjerk og Lønn er blødere, og bør beskjæres før sevjen stiger om våren!
Du må regne med at det uansett vil komme noe sevje (at treet vil blø), men trærne vil neppe dø av det!

De månedene som er greie å ta en opprenskning på hekker og bløder-trær, er fra slutten av juni til midten av oktober ... alt etter hvor man bor i landet. Er det kommet frost i bakken, bør man vente til våren. Det er allikevel greit å ta et overblikk og se om grener bør bindes opp før vinteren, man ønsker jo ikke at Kong Vinter skal dynge plantene ned med så mye sne at de brekker, og er tynne og skrantne når våren kommer.

Men før du går amok med hagesaksen, bør du huske dette; Alle planter som er vårblomstrende, som f.eks. Syriner, Rhododendron og Magnolia må i k k e beskjæres nå! Gjør du det, mister du den flotte vårblomstringen!
  
  
Syriner og Magnolia blomstrer om våren og skal IKKE klippes på høsten! :)




Bilder fra internett

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar